Glädjeskutt i Orexo

Börs Orexo ökade försäljningen av Zubsolv med 64 procent under de senaste fyra veckorna. Marknaden svarade med att skjutsa upp aktien omkring 8 procent på onsdagen.

Orexo meddelar att försäljningsvolymen av Zubsolv, mätt i antal tabletter, ökade med 64 procent under de senaste fyra veckorna, jämfört med andra kvartalets sista månad.

Marknadsandelen i volym ökade från 2,3 procent under juni till 3,9 procent under första veckan av augusti. Den positiva försäljningsutvecklingen drivs främst av förbättrade prissubventioner, i synnerhet genom det exklusiva avtalet med United Health Group, skriver Orexo i ett pressmeddelande.

Vidare framgår det att prissubventionerna fortsätter att förbättras. Från och med den 1 januari 2015 kommer den största privata försäkringsgivaren, PBM Express Script (ESI), att placera Zubsolv på sin lista över prioriterade läkemedel. Dessutom förbättrar många offentliga försäkringsgivare sina subventioner av Zubsolv i flera stora delstater som Michigan, Texas och Kalifornien.

"De förbättrade subventionerna har medverkat till att sedan den 1 juli har ytterligare 991 läkare skrivit ut Zubsolv för första gången, vilket ökat marknadsandelen i flera försäljningsdistrikt. De senaste fyra veckorna har försäljningen av Zubsolv utvecklats positivt med tvåsiffrig tillväxt i antal recept inom alla patientkategorier, utom FFS Medicaid som står för cirka 10 procent av marknaden. För patienter med privata försäkringar har Zubsolv en marknadsandel på över 5 procent i två tredjedelar av försäljningsdistrikten och över 10 procent i flera försäljningsdistrikt", skriver Orexo.

Orexo har beslutat att förlägga all tillverkning av Zubsolv till sina partners i USA, och samtidigt effektivisera verksamheten i Uppsala.

Anläggningen i Uppsala kommer att fokusera på utveckling av nya produkter, vidareutveckling av befintliga produkter, ansvara för globala inköp och extern tillverkning samt fortsatt fungera som globalt huvudkontor för Orexo. Dessutom förändrar Orexo verksamhetsmodellen inom forskning och utveckling för att öka flexibiliteten och förbättra förmågan att utveckla nya produkter och vidareutveckla de befintliga, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Sammantaget kan förändringarna leda till att ungefär 15 tjänster blir övertaliga vid anläggningen i Uppsala. Omstruktureringen av den svenska verksamheten beräknas vara slutförd under fjärde kvartalet 2014 och kommer att medföra omstruktureringskostnader på cirka 7 miljoner kronor under samma kvartal.

Den årliga besparingen till följd av omstruktureringen beräknas uppgå till ungefär 10-15 miljoner kronor och de positiva effekterna kommer att börja märkas redan under första kvartalet 2015, skriver bolaget.

"Denna viktiga förändring innebär att vi snabbare kan anpassa våra utvecklingsresurser och ökar vår förmåga att utveckla nya produkter", säger Nikolaj Sørensen, vd för Orexo, i en kommentar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -