Hon avgör börsens utveckling

Makrokommentar Riskaptiten på börserna har återvänt, trots en del oroväckande signaler. I eftermiddag kan USA:s centralbankschef Janet Yellen antingen bidra till fortsatt optimism eller sänka humöret totalt.

Trots en hel del oroande tecken har de flesta av världens aktiemarknader rört sig uppåt under de senaste veckorna och den svenska augustibörsen har nu hankat sig över nollstrecket, om än med knapp marginal. Samma revansch kan skådas på flera börser i EMU-området.

Samtidigt har det breda amerikanska börsindexet S&P500 noterat nytt all-time high och flera av börserna i tillväxtekonomierna har gått mycket starkt. Inte minst har de kinesiska marknaderna gått starkt.

Den positiva börsutvecklingen kan tyckas lite förvånande. Konflikten i Ukraina fortsätter och sanktionerna mellan EU/USA respektive Ryssland börjar av allt att döma påverka realekonomin. Att indikatorerna i EMU-området börjat backa är i alla fall ett tecken på det. Inköpschefsindex för industrin har fortsatt att sjunka och landade på måttliga 50,8 i augusti. En liten ljuspunkt är det att inköpschefsindex för tjänstesektorn ligger på 53,5.

Till de negativa tecknen hör också att inköpschefsindex för industrin i Kina överraskande sjönk till 50,3 och därmed bröt den uppåtgående trend som indexet haft under de senaste månaderna.

Åt andra hållet går den amerikanska ekonomin, som fortsätter att övertyga. I augusti steg det preliminära inköpschefsindexet från Markit till 58,0, den högsta nivån sedan april 2010. Det är ovanligt att indexen mellan Europa och USA divergerar så mycket som de gör för närvarande, något som väcker ännu större frågetecken kring svårigheterna att få fart på europeisk ekonomi. Lite draghjälp borde ju komma från amerikansk ekonomin.

Ett ytterligare skäl till att börserna rör sig uppåt är förväntningarna på centralbanker att fortsätta med mjuka besked, som är fallet med Federal Reserve, eller kan tänkas komma med nya stimulanser, vilket gäller ECB och den kinesiska centralbanken.

Sett till hur starkt den amerikanska ekonomin för närvarande utvecklas är det trots allt lite förvånande att spekulationerna kring kommande räntehöjningar ändå är så återhållsamma. Här spelar mjuka besked från den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen en avgörande roll. Hon har hittills drivit linjen att det knappast hastar med några åtstramningar utöver en fortsatt minskning av de månatliga obligationsköpen.

Ett avgörande skäl till hennes återhållsamma linje är att hon hittills gjort bedömningen att de finns gott om lediga resurser på den amerikanska arbetsmarknaden. Det är dock en syn som ifrågasätts av flera utomsåtende bedömare, bland annat mot bakgrund av att arbetslösheten fallit brant under det senaste året och landade på 6,2 procent i juli.

Idag börjar centralbankskonferensen i Jackson Hole. Janet Yellen är dagens huvudtalare med den för dagen lämpliga rubriken ”Arbetsmarknader” på eftermiddagens tal. Nu får hon verkligen chansen att bena ut sin syn på bland annat amerikanska arbetsmarknad.

Vidhåller hon synen att det fortfarande finns gott om outnyttjade resurser bidrar det säkerligen till förstärkta förväntningar på att den första räntehöjningen dröjer till en bra bit in på 2015. Det borde vara positivt för börsklimatet.

Ger hon däremot minsta antydan om att synen på arbetsmarknaden är på väg att förändras och att löneinflationen kan dyka upp tidigare än väntat kan vi däremot väntas oss en rekyl nedåt.

Janet Yellens väntas hålla sitt tal klockan 16.00 svensk tid.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -