Avega allt mer attraktivt

Aktieanalys Konsultföretagen har det tufft och Avega är inget undantag. Men bolaget har gjort en rejäl uppryckning i lönsamhet under 2014 jämfört med det svaga bokslutet.

Det har varit lite ”stolpe ut” för konsultbolagen denna rapportsäsong och med mer modesta förväntningar kan man nog säga att Avegas rapport var helt okej. Det var lite färre debiterbara dagar under kvartalet jämför med motsvarande period i fjol och nu när man sett övriga rapporter har det blivit tydligt att marknadsförutsättningarna inte är de bästa.

Omsättningen minskade något, till 105 Mkr (109) och rörelseresultatet sjönk till 6,2 Mkr (7,9) Mkr. Det är relativt svagt och för första halvåret har bolaget nått en rörelsemarginal på 7,1 procent. Det kan jämföras med genomsnittet de senaste fem då rörelsemarginalen varit 8,2 procent, så nuvarande nivå är en dryg procentenhet sämre än genomsnittet.

Det är också i linje med vad vi har sett hos övriga bolag i sektorn där rörelsemarginalen ligger 10-15 procent lägre än respektive bolags historiska genomsnitt med ett par undantag såsom Formpipe och Cybercom.

Bakgrunden är en svag marknad där efterfrågan mer eller mindre står stilla och det skapar en konkurrenssituation där den enda vägen för bolagen att växa är att ta marknadsandelar av varandra, något som i sin tur ofta skapar priskonkurrens och sämre lönsamhet för sektorn.

Avega har tidigare haft ganska aggressiva expansionsplaner men nu är det uttalade målet ”fortsatt lönsamhetsfokus”. Så för den som söker tillväxt finns anledning att bli besviken. Exempelvis så är nettorekryteringen obefintlig, men givet marknadsförutsättningarna så ter sig lönsamhetsfokus som en mer rimlig strategi.

Det behövs också med tanke på den sämre lönsamhet vi sett. Det finns nog en del att ta av i form av rörelsekostnader och ökad effektivitet, vilket kan behövas eftersom flera bolag i sektorn rapporterat om löneinflation som sätter ytterligare press på lönsamheten.

Sammantaget får man en bild av ett bolag som i retrospekt kanske varit lite för offensivt och som fått betala priset för det under slutet av 2013. Det har varit lite gasa och bromsa för bolaget vilket lett till en hög slagighet i lönsamheten och med tvära kast är det lätt att investerarnas förtroende urholkas. Det är en svår balansgång mellan tillväxt och lönsamhet men nu är fokus helt klart på det senare.

Men nu är bolaget på god väg att ta igen förlorad mark genom att försvara nuvarande omsättning och öka marginalerna. En glad punkt i rapporten var att kassaflödet förbättrades, något som är viktigt inte minst med tanke på utdelningskapaciteten.

Konsultbolagen möter onekligen en tuff marknad vilket bland annat avspeglas i lönsamheten. Rörelsemarginalen för sektorn väntas i år ligga 10-15 procent lägre än genomsnittet för de senaste fem åren så det är helt klart en period som är sämre än brukligt och därför är det rimligt med en försiktig värdering, inte minst då tillväxt och lönsamhet förväntas vara pressad ännu en tid.

Efter det svaga bokslutet rasade aktien rejält, från en nivå kring 27-28 kronor ned till 23 kronor. Efter en viss återhämtning i kursen blev första kvartalsrapporten nästa snyting för aktieägarna och kursen har sedan början av maj gått svagt och handlas nu till 19,20 kronor.

Konsensusestimaten är att bolaget ska tjäna 1,56 och 2,27 kronor per aktie för 2014 respektive 21015. Det motsvarar p/e-tal på 12,3 för 2014 och 8,5 för 2015. Det är lågt i såväl absoluta termer som relativt sektorn där det genomsnittliga p/e-talet ligger kring drygt 13 för innevarande år. 

Skillnaden blir än mer uttalad om man justerar för bolagets nettokassa ser till rörelsens värdering i relation till rörelseresultatet (EV/EBIT). Då värderas rörelsen i Avega till fem gånger årets förväntade rörelseresultat vilket kan jämföras med sektorsnittet som ligger omkring EV/EBIT 9-10 för 2014. Avega värderas på detta nyckeltal klart lägst av alla konsultbolag.

Så visst är det rimligt att ge aktien en rabatt då Avegas vinst är mer volatil än sektorn men att värdera ett kvalitetsbolag som ett krisbolag är att ta i. Man får dessutom en fin direktavkastning i aktien. Konsensusprognosen är att bolaget ska dela ut 1,75 kronor per aktie i år. Det är högt och mer sannolikt är att utdelningen ligger kvar kring fjolårsnivån på 1,50 kronor per aktie.

Till en kurs på 19,20 kronor motsvarar det således en direktavkastning på nästan 8 procent. Och bolaget har en stabil balansräkning och ett positivt kassaflöde så risken för en sänkt utdelning är låg.

Avegas bokslut för 2013 var bedrövligt men de senaste två kvartalen har varit helt okej och lönsamhetsfokus låter rätt. Ledningen har tidigare lyckats vända svaga siffror och förtjänar därför att frias hellre än fällas. Och en lönsamhetsförbättring i kombination med fallande aktiekurs ger bra potential. Rådet blir därför köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 19,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -