Lång väg kvar i Studsvik

Aktieanalys Studsvik har svårt att få stil på verksamheten. Vi ser inget skäl att kasta sig efter aktien trots de senaste veckornas nedgång.

Studsvik är en tjänsteleverantör i en gigantisk och global bransch, kärnkraftindustrin. Bolaget tillhandahåller service inom avfallshantering och avveckling samt teknik-, optimerings- och underhållstjänster.

Det är en bransch som i teorin är lukrativ. Internationellt byggs det ny kärnkraft och det avvecklas kärnkraft. Oavsett vilket innebär det affärsmöjligheter för bolaget. Men marknaden är i en svag period för närvarande med låg efterfrågan. Som historien visar har ledningen haft förtvivlat svårt att hålla en stabil lönsamhet över cyklerna och dagens situation talar inte till dess fördel.

Senast vi granskade bolaget och aktien i april förra året konstaterade vi att med bara lite vinst och intakt omsättning så gick det att räkna hem aktien. Likväl var vi avvaktande och såg en avveckling av den problemtyngda amerikanska verksamheten som den faktor som kunde få aktien att vända norrut.

Tio månader senare kom beskedet att huvuddelen av amerikanska verksamheten sålts. Och det blev mycket riktigt startskottet på en brant uppvärdering av aktien. I början av mars handlades Studsvik nära 60-kronorsstrecket i en euforisk reaktion på affären. Därefter har verkligheten gjort sig påmind i form av två svaga kvartalsrapporter och luften har gått ur aktien som nu har återvänt till 40-kronorsnivån.

Första kvartalet visade minskad omsättning och närapå nollresultat. I adra kvartalet föll omsättningen kraftigt även när man justerar för den sålda verksamheten, och det blev förlust på nedersta raden.

Efterfrågan är som sagt svag. Inom i stort sett alla delar av koncernen pågår nu åtgärdsprogram för att lyfta lönsamheten. Signalerna pekar på nya åtgärder, vilket talar för fortsatt stora kostnader i närtid. Med andra ord hyser vi inget större hopp om att Studsvik ska kunna få fason på marginalerna i år. Bolagets finansiella mål om 8 procent rörelsemarginal är långt, mycket långt, borta.

De senaste fem åren har bolaget haft en genomsnittlig rörelsemarginal på cirka 2 procent. Siffran är då kraftigt förskönad av att vi inte räknar med förluster i avvecklad verksamhet.

Om vi ändå går milt fram och leker med tanken att Studviks intäktsminskningar stoppas under andra halvåret i år samtidigt som ledningen lyckas lyfta lönsamheten så att årsfacit landar på en rörelsemarginal på 2 procent så talar vi om en förlust på nedersta raden efter att bland annat räntorna har betalats.

I ett genuint förlåtande alternativ där vi förbiser struktur- och åtgärdskostnader och tror att bolaget kan nå upp till halva rörelsemarginalmålet och att omsättningen inte faller mer efter första halvårets tapp så talar vi om en vinst på omkring 1,50 kronor per aktie.

Vid dagens aktiekurs värderas då Studsvik till mellan 25 och 30 gånger vinsten. Det är väl högt för ett bolag med bevisat trist lönsamhets- och tillväxthistoria och där det inte ser ut att komma någon lättnad i närtid.

Faktum är att så länge bolagets omsättning inte börjar växa är det mycket svårt att se att lönsamheten ska nå de nivåerna. Naturligtvis kan det hända men under vår investeringshorisont på upp till sex månader är vi skeptiska till att vi ska få se en lättnad som kan lyfta aktien.

Och skulle det ändå komma ett sådant uppsving under hösten eller våren kan vi konstatera att aktiemarknaden redan har prisat in en stor del av den vändningen i dagens aktiekurs.

Av den information vi har i dag, och med de osäkerheter som vilar i framtiden kring fortsatta interna åtgärder och svag tillväxt framstår inte relationen mellan risk och sannolik avkastning som särdeles attraktiv. Det enda som egentligen talar för aktien i närtid är insiderköpen i bolaget. Studsviks ordförande Anders Ullberg har köpt aktier vid några tillfällen de senaste månaderna.

Tajmningsmässigt spelar han dock inte i den högsta ligan. Köpen efter första kvartalets rapport låg kring 50-kronorsnivån och de senaste köpen efter halvårsrapporten skedde till kurser som ligger 5-10 procent över dagens.

Den riktigt långsiktige investeraren, dit vi sannolikt kan räkna Anders Ullberg, kan naturligtvis vänta in den emotsedda vändningen uppåt. Men med vår investeringshorisont vill vi åtminstone se att tillväxten återvänder innan vi ens funderar på att lyfta aktien till köp. Tills dess kvarstår den neutrala rekommendationen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Studsvik Neutral 40,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -