Veckans bästa och sämsta

Börscocktail Börsen har återfått det goda humöret men än är faran för en rekyl inte förbi. Det var en minst sagt händelserik vecka med börsstopp, tokrallyn och miljonböter.

Stockholmsbörsen har stigit 2 procent under veckan men fortfarande råder stor osäkerhet kring riktningen på medellång sikt. Åsikterna haglar i sociala medier och tyckarna delas i två allt tydligare grupperingar: Baissarna och de obotliga optimisterna.

Frankfurtbörsen har varit mer volatil än Stockholm och stigningen där var 3,2 procent under veckan. I USA har utvecklingen varit mer sansad med en uppgång på 0,8 procent för Nasdaq och 0,1 procent för Dow Jones. USA-börserna handlas dock fortfarande i kring rekordhögsta nivåer vilket innebär att vi inte sett samma rekyl där som i Europa.

Allt fler oroar sig för att den kinesiska jätteekonomin haltar och på de kinesiska börserna kan värderingarna te sig väl ansträngda. Än så länge stiger de dock och den som vågade investera där i april har kunnat skörda frukten av den största månatliga uppgången på 14 år. Ökad tillgänglighet på de lokala marknaderna i kombination med förväntningar på statliga stimulanser har fått kurserna att rusa.

Sedan årsskiftet har Shanghai Shenzhen-indexet CSI 300 stigit med mer än 40 procent och på ett år nästan 140 procent. Nog finns det skäl att vara försiktig efter så pass stora uppgångar men räkna inte ut kinesiska aktiemarknaden i förtid.

Ett illavarslande exempel var dock att solenergibolaget Hanergy, vars aktie stigit närmare 500 procent senaste året, föll med närmare 50 procent i onsdags. En möjlig anledning till kursraset var att bolagets ordförande och storägare Li Hejun inte dök upp på bolagstämman som tänkt.

Rejäla kurslyft har vi fått uppleva flera även på hemmaplan. För sensorbolagen Fingerprint Cards och Precis Biometrics ser vinden ut att ha vänt. Fingerprint har från tid till annan fått löpa gatlopp i medierna men nu bevisar bolaget att det ska tas på allvar.

Om värderingen av bolaget kan anses rimlig låter vi vara osagt men aktien är omåttligt populär både bland småsparare och professionella börshandlare som drar nytta av de enorma dagsrörelserna.

Ett bud på Tradedoubler fick aktien att skjuta i höjden men ganska snart handelstoppades aktien. Nasdaq inledde en utvärdering av de bud som den potentiella köparen Gravity4 lagt på bolaget. Ganska snart efter att budcirkusen dragit igång flöt obekväma sanningar upp om Gravity4:s grundare som enligt Huffington Post avtjänar en treårig villkorlig dom.

Kring budet fanns också vissa oklarheter då delar av betalningen skulle ske i onoterade Gravity4-aktier. Vid 13-tiden på fredagen återupptogs handeln i Tradedoubler efter att Gravity4 dragit tillbaka sitt bud. Tradedoubler-aktien föll därefter cirka 30 procent.

Ett rejält rally utbröt i Consilium efter att bolaget presenterat en riktig kanonrapport för första kvartalet. Resultatet efter skatt steg till 28 Mkr från 8,6 Mkr samma period året före. Aktien steg mer än 30 procent på rapportdagen och under veckan har aktien hunnit stiga 40 procent. Rimligheten i kursreaktionen kan diskuteras men det är med spänning vi inväntar rapporteringen av kvartal två.

Också nykomlingen Tobii har bjudit till kursfest efter att bolaget redovisat en vinst i första kvartalet. Resultatet steg till 1 öre per aktie men någon prestationsångest behöver bolaget inte ha då aktien steg 11 procent bara på fredagen.

Utdelningsfavoriten Tele2 har växlat ut sin kupong värd 14,85 kronor per aktie. Som högst steg aktien till mer än 116 kronor inför utdelningen och på fredagen handlades aktien till närmare 96 kronor, knappt 20 kronor lägre än toppnoteringen. Än så länge håller Placeras placeringsstrategi att plocka upp utdelningsbolag när de är som svalast och sälja dem strax innan utdelningen.

Av en slump såg jag en grönvit Ferrari med Bactiguards logga på huven i ett tv-program om bilsport i förra veckan. Det är en bil som styrelseordförande Christian Kinch, enligt SvD, gärna rattar.

Det förefaller vara ett lustfyllt nöje men någon glädjeresa har veckan inte varit för Bactiguards aktieägare. Aktien har backat nästan 18 procent vilket gör att den tillsammans med Eniro står högt på Stockholmsbörsens jumbolista. I Eniro utlöstes veckans kursras av en färsk vinstvarning.

Bland storförlorarna hör också BE Group som sjunkit rejält efter att villkoren för den stundande nyemissionen offentliggjorts i förra veckan. På veckobasis har aktien backat omkring 20 procent.

I sista stund avvärjdes en strejk för SAS piloter vilket fick den dalande flygaren att lyfta på börsen. Snabbt steg aktien mer än 6 procent från den lägsta rapporterade nivån och faran verkar över. För den här gången.

CFD-mäklaren Plus500, noterad i London, har råkat i rejält blåsväder. Bolaget hade brustit i sin kundkontroll och tvingades kräva in uppgifter från ett stort antal användare vars konton frystes på tisdagen. Aktien har sedan dess fallit handlöst och i år har den backat med mer än 50 procent.

Också två svenska storbanker fick dräpande kritik på ungefär samma ämne under veckan. Här var det Finansinspektionen som gick hårt åt de båda bankernas arbete mot penningtvätt. För Nordea innebar det en varning och en bot på 50 miljoner kronor. Även mot Handelsbanken väntas sanktioner men betydligt mildare sådana.

På storbolagslistan var veckans vinnare Autoliv som stigit nästan 7 procent följt av Melker Schörling och Hexpol. Till förlorarna hör SSAB, Lundin Mining och Loomis.

Svenska hushåll fortsätter att utmana sin privatekonomi genom fortsatt skuldsättning. I årstakt ökade skuldsättningen med 5,6 procent under första kvartalet. Mer positiv är att hushållens nettoförmögenhet ökade med 16 procent under 2014. Skuldkvoten, alltså relationen mellan hushållens skulder och tillgångar sjönk till 21 procent under sista kvartalet 2014.

På storbolagslistan steg 63 bolag medan 31 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

Veckans mest lästa artiklar var:

Decenniets fondvinnare

Här luktar det uppköp

Så ska bull och bear användas

Grekisk börsrevansch

Peab på rätt väg

Under veckan publicerades analyser på:

Volati

Beijer Ref

Malmbergs

Addnode

Det finns de som säger att det går att mäta temperaturen på börsen genom att studera de rådande modetrenderna. Mest känt är kanske den påstådda korrelationen mellan korta kjolar och höga börskurser.

Antar vi att påståendet, som är helt osant, stämmer kan jag inte annat än undra hur vi nu ska tolka årets hetaste plagg.

I morse läste jag i ett weekendmagasin att det absolut hetaste plagget bland stjärnorna i Hollywood är mjukisbrallan som nästan ska ha konkurrerat ut de klassiska jeansen.

Exakt vilket symbolvärde den korta kjolen skulle kunna tänkas ha låter vi bli att diskutera men mjukbrallan är för mig ett plagg enbart lämpat för hemmamys och som värmeplagg vid träning. Under inga omständigheter är det okej att lämna hemmet i ett sådant plagg annat än kanske på väg till gymmet.

Min fria tolkning av detta är att hårt fysiskt arbete inte längre lönar sig och därav är den slitstarka jeansbyxan inte längre nödvändig. Varken som symbol eller arbetsplagg.

I världen råder materiell överproduktion och 2010-talets industrimagnater är it-gurus med övervärderade ideér. De skapar miljardbolag med fingerspetsarna – alla sannolikt iförda den mest slappa av trendiga mjukbrallor.  

Mon Dieu!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -