Dräpande kritik mot Sveriges största bank

Bank Finansinspektionens kritik mot Nordeas arbete mot penningtvätt är stenhård. "Det har varit riktigt, riktigt dåligt", säger FI:s chefsjurist.

"Nordeas system har i princip släppt igenom vad som helst. Detta är allvarligt. Man har inte haft någon fungerande infrastruktur för att upptäcka eller motverka penningtvätt. Bristerna gäller många delar av regelverket. Det här är inte acceptabelt för någon bank, men man kan inte sticka under stol med att det här gäller Sveriges största bank och en bank som anses vara globalt viktig", sade Per Håkanssons genomgång på tisdagens pressträff.

Nordea får den strängare sanktionen, en varning och en bot på 50 miljoner kronor, från Finansinspektionen.

"Det har varit dåligt, riktigt dåligt. Man har i många delar saknat system och stöd för att upptäcka penningtvätt. Nordea har gjort väldigt lite, eller ingenting alls, ingen som helst riskbedömning av sina kunder fram till 2013", sade han.

Enligt Per Håkansson har Nordea saknat system för att ta reda på om kunderna tillhör den kategori som är mest känslig i penningtvättsammanhang. Nordea har heller levt upp till kraven om grundläggande kännedom i ett enda stickprov och har i princip inte heller någon uppföljningsaktivitet

"Granskningen av transaktioner har varit usel", fortsatte Per Håkansson, som menar att Nordeas möjlighet att upptäcka transaktioner har varit nästintill obefintlig.

Även för Handelsbanken har problemen var påtagliga. Banken har vidtagit åtgärder, men inte tillräckligt omfattande, och FI:s sanktion blev i det fallet något mildare.

"Det har varit stor risk för att det skett transaktioner som banken inte kunnat upptäcka, som kunnat vara misstänkta", sade Per Håkansson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -