Så ska Bull och Bear användas

Fondkommentar Intresset för Bull- och Bearfonder ökar när börsen är slagig. Men det gäller att se upp. Fonderna uppträder inte alltid som man förväntar sig. Placera varnar för fallgroparna.

Internationellt är börshandlade fonder är på stark frammarsch. En av fördelarna med dem är att de går att köpa och sälja under dagen, dessutom är de ganska billiga.

I Sverige är Xact Fonder marknadsledande. Här har en stor del av intresset under åren riktats mot hävstångsfonderna, Xact Bull 2 och Xact Bear 2. Bullfonden går upp dubbelt så mycket som det underliggande indexet när det går upp och Bearfonden stiger dubbelt så mycket i värde som det underliggande indexet faller.

Men de senaste åren har intresset varit relativt svalt. En anledning är den goda börsutvecklingen vi har haft. Den har lett till att svängningarna på börsen, mätt som volatilitet, har minskat. Historiskt har intresset ökat för Bull- och Bearfonder när volatiliteten på börsen är stor. Därför kan vi anta att omsättningen kommer öka efter den senaste tidens slagiga börs.

Rätt behandlat kan man alltså tjäna pengar oavsett om börsen stiger eller faller. Samtidigt är risken stor vid felsteg. Tror man på nedgång och sitter med Xact Bear 2 men börsen går upp blir förlusten klart kännbar.

Det finns även en del andra fallgropar som är värda att känna till. Den viktigaste är att fondernas hävstång justeras på dagligen, och inte på längre tidsperioder. Då är det främst trenden och volatiliteten, alltså börsens riktning med upp- och nedgångar, som styr. Detta är komplicerat och Xact Fonder har under åren fått många frågor från undrande sparare om hur det fungerar.

För att göra det begripligt kan man säga att fonderna är "momentumfonder". Xact Bull 2 köper mer aktier, i form av indexterminer, efter en börsuppgång och säljer efter en nedgång. För att få hävstången på 2 belånar de sig.

Under perioder med varannandagsmarknad med kraftiga uppgångar följda av kraftiga nedgångar blir avkastningen inte vad man kanske förväntar sig. Resultatet av den dagliga hävstångsjusteringen blir att fonderna köper på toppen och säljer på botten, vilket i allmänhet är dåligt för avkastningen och i synnerhet om man samtidigt är belånad.

Det syns också tydligt fondernas avkastning den senaste tiden, se tabell. De senaste tre månaderna har OMXS 30-index fallit med cirka 1,2 procent. Då kan man tycka att Xact Bear 2 borde ha stigit med 2,5 procent. Men avkastningen ligger på minus 5 procent. Det beror på den senaste tidens slagiga marknad som har lett till att fonden köper mer aktier innan en nedgång och säljer innan en uppgång.

Den som inte har kunskap om den dagliga justeringen kan också undra hur det kommer sig att Xact Bull 2 har stigit med drygt 28 procent i år. Fondens underliggande index OMXS 30-index har stigit med drygt 10 procent, varför fonden borde bara ha stigit med drygt 21 procent.

Detta gör att fonderna mår bäst av långa trender som inte ändrar riktning. Självklart fungerar de även bra under kortare perioder men då är det viktigt att känna till hur de fungerar så att man inte blir överraskad av avkastningen.

Placeras slutsats är att Xact Bull 2 och Xact Bear 2 är bra instrument för aktiva sparare som är villiga att ta hög risk. De är framför allt bra när börsen befinner sig i en lång och tydlig trend. När volatiliteten ökar passar de för kortsiktiga affärer för väl insatta placerare som kan köpa och sälja snabbt.

Däremot anser vi att fonderna inte passar för långsiktiga passiva sparare. Sannolikheten är stor att börsens cykler framöver kommer att vara kortare än tidigare, vilket gör att man kan bli en förlorare trots att börsen utvecklas väl.

Avkastning  (%) 1 v.  1 m. 3 m. i år  1 år 3 år
Xact Bull 2 4,1 -7,8 2,4 28,2 42,5 182,5
OMXS 30 2,2 -4,7 -1,2 10,8 17,9 61,4
Xact Bear 2 -4,1 6,7 -5,0 -25,5 -36,3 -72,4
Källa: Avanza            
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -