Decenniets fondvinnare

Fonder Den som placerade sitt kapital i dessa fonder för tio år sedan kan ha sett sina investeringar öka fyra gånger om. Men det har inte varit riskfritt.

Bioteknikfonder har som grupp stigit med 403 procent under det senaste decenniet. Det är 92 procentenheter mer än fondgruppen som nådde upp till en andraplats – Kinafonder.

Men resan har inte varit smärtfri. Både år 2004 och under perioden 2006-2008 sjönk kurserna generellt. Den som vågade sitta still i båten under turbulensen har blivit vinnare.

Men det är stor skillnad mellan de olika fonderna i gruppen. Den bästa, Carnegies bioteknikfond, har under det senaste decenniet ökat med hela 577 procent i värde. Sämst har Pictets bioteknikfond presterat, +296 procent. Alla fonder i gruppen har en risknivå på 6 av 7.

Är det då för sent att hoppa på tåget?

"Värderingarna är högt uppskruvade, det har gått extremt starkt under många år. Som småsparare måste man utvärdera hur stor del man ska lägga i just bioteknik, eftersom det är en högoddsare", säger SEB-förvaltaren Christian Darenhill, och fortsätter:

"Det är olika typer av händelser, så som uppköp, som driver och eldar på utvecklingen för branschen. Sedan ska man som svensk sparare komma ihåg att man har haft positiva valutaeffekter som har bidragit till ett stort lyft. Man ska aldrig lägga alla ägg i samma korg".

Namn Utv 10 år
Carnegie Biotechnology 577,4
SEB Bioteknikfond - Lux utd SEK 534,7
USB (Lux) EF Biotech (USD) P-acc 491,9
Franklin Biotechnology Eq B USD 472,8
CS (Lux) Biotechnologt Eq B USD  461,6
Pictet-Biotech R USD 295,5
Källa: Morningstar  

 

JOSEFIN STRÖMBERG

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -