Utdelningen lockar fortfarande i Tele2

Aktieanalys Norgeaffären är i hamn, vilket minskar oron i Tele2:s aktie. Verksamhetens stabilitet och utsikter till hög utdelning gör aktien fortsatt intressant.

Tele2 har sedan mitten på 90-talet varit engagerat i Norge men i samband med en förlorad frekvensauktion 2013 återstod inget alternativ än att försöka sälja verksamheten. Trots bakslag på vägen och invändningar från norska konkurrensmyndigheten har nu affären gått i lås.

Affären som görs upp med Teliasonera innebär ett extra pengaregn över Tele2:s aktieägare. Den norska delen av bolaget säljs för mer än 4,5 miljarder kronor och ger en reavinst på 1,8 miljarder kronor. Ledningen föreslår att större delen av intäkterna delas ut till aktieägarna, vilket motsvarar cirka 10 kronor per aktie. En ordentlig bonus, större än vad analytikerkollektivet förväntat sig.

Bolagets ordinarie utdelning däremot nådde inte riktigt hela vägen fram. Analytikerna hade hoppats på närmare 5,40 kronor per aktie men fick nöja sig med föreslagna 4,85 kronor. Trots den besvikelsen ökade Tele2 sin direktavkastning 10 procent år mot år. Utdelningen motsvarar en direktavkastning på närmare 5 procent.

Under de närmaste 14 månaderna förväntas Tele2 alltså dela ut närmare 15 procent av sitt marknadsvärde och i tider då investerare jagar utdelning kan det te sig mycket attraktivt.

Utdelningsambitionerna är fortsatt goda. I bokslutet kommunicerar Tele2 att planen är att fortsatt progressivt öka utdelningen med 10 procent årligen, vilket skulle kunna innebära en direktavkastning i år på 5,35 kronor per aktie.

Rensat för den nu avyttrade norska verksamheten gjorde Tele2 ett resultat på 5,89 kronor per aktie förra året. Det gör utdelningsprognosen för 2015 fullt möjlig givet att affärerna inte oväntat krymper.

Trots att fjärde kvartalet var lite av en besvikelse, var det ändå 14:e kvartalet i följd med tillväxt inom det mobila segmentet och intäkterna från mobila tjänster ökade med 7 procent.

Under fjärde kvartalet lanserades en helt ny mobilstrategi med slopade bindningstider, alla tidigare abonnemangsformer och avskaffandet av begränsade giltighetstider för påfyllning av mobildata. Förändringarna förväntas öka kundnöjdheten och framförallt attraktionskraften i bolagets erbjudande. På tekniksidan har man utökat kapaciteten i 4G-nätet på flera viktiga marknader.

Nettointaget av nya kunder ökar alltjämt och under 2014 fick affärsområdet nästan 600 000 nya kunder. Antalet fasta bredbandskunder minskade med 45 000 kunder under året, vilket faktiskt kan ses som en positiv förändring då kundutflödet var så stort som 86 000 kunder under året dessförinnan.

Som väntat minskade också antalet kunder inom fast telefoni men även den minskningen var mindre än året dess för innan.

Att Tele2 förlorar kunder i de fasta tjänsterna känns som något som följer den naturliga teknikutvecklingen i samhället, men samtidigt signalerar den avtagande takten i kundutflödet att marknaden för fasta tjänster kanske närmar sig en jämviktspunkt på medellång sikt.

För hela verksamheten summerat ökade nettokundinflöde med 144 000 kunder under året.

Bläddrar vi vidare till ekonomin var Tele2:s omsättning i stort sett densamma som året innan. Justerat för valutaeffekter ökade den marginellt. Störst tillväxt hade bolaget i Kazakstan, affärsområdet lyckades trots valutaoroligheter och en devalvering under året öka omsättningen till nästan 1,34 miljarder kronor.

Man ska inte vänta sig några mirakel i framtiden, Tele2:s omsättning antas inte öka särskilt mycket, men de positiva kundinflödena har ändå viss överraskningspotential.

Gör vi en enkel räkneövning och antar att omsättningen ökar blygsamma 2 procent under 2015 samt att rörelsemarginalen kring 13 procent är stadigvarande så landar resultatet per aktie i samma nivå som i fjol. Skulle det bli så tjänar Tele2 någonstans kring 5,70-6,00 kronor per aktie och det gör bolagets utdelningsambition fullt möjlig.

Samtidigt är bolagets finansiellt stabilt och har jämfört med branschkollegan Telia en hyggligt låg skuldsättning.

Sifferexercisen värderar Tele2 till cirka p/e 17 på innevarande år och direktavkastningen kan uppgå till 5,4 procent. Med oklarheterna kring Norgeaffären ur vägen torde det finnas utrymme för ett kurslyft i aktien och den stundade direktavkastningen på totalt nästan 15 procent lär elda på utvecklingen i det korta perspektivet.

Men uppsidan, givet att bolaget ska behålla en något sånär rimlig värdering är begränsad till ett tiotal procent. Och trögväxande högutdelare av den här sorten blir närmast ett substitut till att köpa företagsobligationer.

Tidigare har fastighetsvärdens preferensaktier lockat utdelningsjägare men den sektorn är närmast överhettad. Kanske vill det sig så att kapitalet i stället i större utsträcknings söker sig till de stabila teleoperatörerna.

Men skulle Tele2-aktien sticka i väg allt för mycket bör man närma sig den med försiktighet, då jakten på utdelning historiskt tenderat att leda till väl tilltagna kurslyft som sedan punkterats efter att utdelningsdagen passerat.

Historien är aldrig en garanti för framtiden men under de senaste sex åren har Tele2 delat ut i snitt cirka 11 kronor per aktie inklusive extra utdelningar. Bolagets har sålt sin norska verksamhet och innan dess såldes verksamheten i Ryssland. Det går därför inte att utesluta att demonteringen av bolaget fortsätter och i sådant fall kanske aktieägarna även i framtiden kan belönas med extra slantar från framtida försäljningar.

Sedan vår senaste köprekommendation har aktien stigit 10 procent och vi tror fortfarande att det finns viss kurspotential kvar. Placera rekommenderar köp på ett par månaders sikt men varnar för att uppsidan är mer begränsad nu än i höstas.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tele2 B Köp 97,35 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -