Malmbergs imponerar

Aktieanalys Elhandlaren Malmbergs fortsätter att imponera och trots valutatrubbel ökade bolaget sin lönsamhet under årets första tre månader.

Valutaoron ligger som ett mörkt moln i horisonten men ännu skiner solen på elgrossisten från Kumla. Malmbergs gör sina inköpa direkt från utländska producenter och betalningen sker främst i dollar och euro. Det gör bolaget känsligt mot valutaförändringar och en svagare krona kan bli ett problem.

Än så länge har marginalpressen dock uteblivit. Malmbergs har delvis, genom prisökningar på dollarkänsliga produkter och prisöverenskommelser med leverantörerna, lyckats parera effekterna av den kraftiga kronanförsvagningen under senare delen av 2014.

Inköpsprocessen är också en av bolagets största styrkor. Närmare 80 procent av alla varuinköp sker direkt från tillverkaren. Det kapar mellanhänder och ökar Malmbergs marginaler. I dagsläget görs närmare 45 procent av affärerna utanför Sverige vilket också kan mildra effekterna som kronansförsvagningen kan få i förlängningen.

Malmbergs drivs sedan länge av vd Jan Folke som också är storägare i bolaget. Verksamheten är välskött och tack vare den starka affärsmodellen har han uppnått en god lönsamhet. Även om det förekommit stora fluktuationer har bolaget historiskt visat sig vara lönsamt genom alla delar av konjunkturcykeln. Bolagets belåning är låg och i kassan fanns närmare 113 miljoner kronor vid senaste kvartalets slut.

Försäljningen sker främst direkt till slutkund, vilka är större bygg- och elektronikföretag. 5 procent av försäljningen går till industrin och 30 procent till gör-det-själv-marknaden (GDS) och övriga. Till GDS-marknaden hör försäljningen till byggvaruhus som Bauhaus och Hornbach. Övrig försäljning sker via telefon, i någon av Malmbergs proffsbutiker eller via den egna nätbutiken.

Under första kvartalet ökade intäkterna på alla geografiska marknader men i konjunktursvaga Finland var intäktsökningen liten. Där minskade också rörelseresultatet rätt kraftigt medan det steg på övriga marknader. Mest ökade rörelseresultatet i Sverige, +80 procent i jämförelse med första kvartal året innan.

På alla marknader sammanslaget steg rörelsemarginalen till 19,2 procent vilket är nästan 5 procentenheter bättre än under helåret 2014. Avkastningen på eget kapital närmade sig 25 procent i kvartalet och Malmbergs ter sig riktigt lönsamt. Resultatet var betydligt bättre än vad analytikerkollektivet förväntat sig.

De senaste åren har Malmbergs varit duktig på att dela ut sina vinster. Direktavkastningen har de senaste fem åren varit 6,3 procent i snitt enligt en sammanställning från Factset. Och det inkluderar inte eventuella extra utdelningar.

I år belönades aktieägarna med 6,50 kronor per aktie i ordinarie utdelning samt en bonus om 3,50 kronor per aktie. Till dagens aktiekurs betyder det en direktavkastning på 6,8 procent och enligt prognoserna i Factset väntas i alla fall den ordinarieutdelningen vara i samma storlek de närmaste åren.

Likt i många andra utdelningsaktier syns ett tydligt säsongsmönster i Malmbergs. Inför utdelningen tenderar aktien att dra iväg rejält, varpå den sedan faller mer än värdet av utdelningen i samband med att utväxlingen sker. Det har historiskt inneburit bra köplägen i aktien efter utdelningen och i jämförelse med kursnivån dessförinnan kan aktien köpas med en fin rabatt även i år.

Under det senaste årens tjurmarknad har det skett en multipelexpansion i aktien och idag värderas den betydligt högre än det historiska snittet, i alla fall sett till p/e-talet.

Konsensus råder kring att valutasituationen kommer innebära lägre marginaler kommande år och i Factsets prognossammanställning är p/e-talet högre på nästa års vinst än årets, vilket inte känns bra.  Även bolagets ledning uttrycker viss oro för detta i senaste årsredovisningen.

Samtidigt var kvartalsresultatet betydligt starkare än vad analytikerkollektivet förväntat sig och årets vinstprognos kommer, om tempot håller i sig, att överträffas.

Därför är det lätt att vara kluven till aktien. Malmbergs resultat talar för sig självt och baserat på det har vi inga bekymmer att köpa aktien på stubinen.

Men situationen med valuta är besvärlig. Värderingen är högre än tidigare, men det är lönsamheten också. Frågan är om situationen är bestående. Det byggs mer än på länge i Sverige och det kan förklara den starka efterfrågan som varit. Dessutom lär trenden bestå, i alla fall det närmaste året.

Säsongsvariationer i intäkterna har generellt inneburit att andra kvartalet varit svagare än övriga och i kombination med att utdelningen nyligen växlats ut finns risken att det, likt tidigare år, väntar ett par månader av mer avvaktande utveckling i aktien.

Att bolaget själva uttrycker oro för valutan ska man inte ta lätt på. Malmbergs är ett fint bolag och visst lockas vi. Men givet valutaoron, säsongsmönstret i intjäningen och stiltjen som normalt följt efter utdelningen de senaste åren väljer vi att avvakta med aktien.

Med vår horisont på upp till sex månader stannar därför rekommendationen på neutral.

Bolaget ligger dock högt upp på bevakningslistan och vi förväntar oss att få anledning att återkomma till aktien senare i år, innan jaktsäsongen på utdelningsaktier drar igång på allvar.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Malmbergs Elektriska B Neutral 148,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -