Volati med smak för utdelning

Aktieanalys Investmentbolaget Volati ger ut en preferensaktie med hygglig direktavkastning. Det kan vara ett bra alternativ till börsen för den defensive.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 21 den 18 maj. Läs mer om Börsveckan.

Börsen kommer att få ytterligare ett investmentbolag i och med att Volati genomför en emission av preferensaktier som noteras. Volati grundades 2003 och bakom bolaget står Karl Perlhagen och Patrik Wahlén med bakgrund i bland annat Cross Pharma respektive konsultverksamhet.

Volatis affärsidé är att förvärva stabila medelstora bolag med bra kassaflöden och expansionspotential samt att äga dem tillsvidare. Det handlar med andra ord inte om att förvärva, styra upp och avyttra med förtjänst, snarare är det kritiska att finna bolag för långsiktigt ägande.

Profilen med att söka upp välskötta och stabila bolag ter sig snarlik den investeringsprofil som de flesta PE-bolag har, så den stora skillnaden är tidshorisonten i ägandet. Volati har sju dotterbolag och ”brutto” har bolaget investerat i 15 bolag till dags dato inklusive tre avyttringar.

Största innehav är bilprovningsbolaget Besikta, en av delarna från gamla Svensk Bilprovning. Verksamheten i övrigt spänner från tryckeri till naturläkemedel över verkstads- och klädbolag. Det är med andra ord en ganska spretig portfölj som sträcker sig genom ett flertal olika branscher.

Den emission som nu genomförs omfattar maximalt 4,72 miljoner preferensaktier till en kurs på 106 kronor. Utöver detta genomförs även en riktad emission till bolagets huvudägare. Erbjudandet kan utökas med ytterligare 1,89 miljoner aktier om styrelsen beslutar sig för detta, det vill säga om intresset är tillräckligt stort. Teckningsperioden är 12-26 maj.

Genom emissionerna kommer bolaget att ta in 650 Mkr med option på ytterligare 200 Mkr. Bolaget uppger att likviden kommer att användas till att lösa ett aktieägarlån om 260 Mkr och att återstoden, det vill säga omkring 400 Mkr kommer att användas till förvärv och investeringar i dotterkoncerner.

Utdelningen i preferensaktien är satt till 8 kronor per år och inlösenkursen går från 145 kronor per aktie de närmaste fem åren ned till 135 kronor och 125 kronor om fem respektive tio år.

Till en aktiekurs på 106 kronor ger således preferensaktien en direktavkastning på drygt 7,5 procent (utdelningen betalas kvartalsvis så effektiv direktavkastning blir 7,8 procent) och inlösenvillkoren är ganska generösa så erbjudandet ser intressant ut.

Volati omsatte 1 656 Mkr i fjol och gjorde ett rörelseresultat på 155 Mkr (249 Mkr före avskrivningar) och ett nettoresultat på 55,6 Mkr.

Den årliga utbetalningen på preferensaktierna om som mest drygt 50 Mkr är - givet nuvarande lönsamhet och omsättning - täckt, men inte mer. Det är en uppenbar svaghet och ganska dåligt, de flesta bolag har en väsentligt högre täckning av sin utdelning.

Det är en svaghet inte minst då bolagets verksamhet är ganska cyklisk så en rejäl konjunktursvacka skulle innebära svårigheter, dessutom är bolaget hårt skuldsatt med en nettoskuld på över miljarden före lösen av aktieägarlånet.

Inräknat lösen av det senare motsvarar nettoskulden således drygt tre gånger rörelseresultatet före avskrivningar. Om bolaget inte kan betala hela utdelningen ett år skjuts resterande belopp framåt och kommer då uppbära en ränta vilket ger en del incitament att inte slarva med betalningarna. För preferensaktieägarna handlar därför mycket om vad Volati kan göra med emissionslikviden.

Med lösen av aktieägarlånet förbättras dock räntenettot och därmed ökas nettovinsten och om Volati gör några bra investeringar så kommer omsättning och resultat att öka och täckningen för utdelningen förbättras väsentligt. Men det ligger en bit fram i tiden så det finns alltså en del risker.

Trots detta bedömer vi att avkastningen och inlösenvillkoren är bra så Volatis preferensaktie kan vara intressant för den som tror på en svag börsutveckling och letar alternativa investeringar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -