Valutavinnaren Consilium

Aktieanalys Det är blomstrande tider för Consilium och den bibeltunga orderboken talar för att börsglädjen kan hålla i sig.

Consilium utvecklar säkerhetssystem för att skydda liv, material och miljö. Verksamheten är tydligt nischad mot främst brand- och gassäkerhet i väldigt speciella miljöer.

Primärt utvecklar bolaget och säljer säkerhetssystem till den marina industrin. Försäljningen sker huvudsakligen i länder med stor internationell sjöfartstrafik i Asien, Nordamerika och Europa. En mindre del av verksamheten riktar sig mot landbaserade installationer.

Två tredjedelar av Consiliums produktion sker i Sverige samtidigt som företagets globala kundbas innebär intäkter i utländsk valuta. Som ett resultat av det är bolaget en stor vinnare på en allt svagare svensk krona. Geografiskt var omsättningen under 2013 fördelad främst på Asien (45 procent) och Nordamerika (40 procent).

För att öka sin kundnärhet och konkurrenskraft har Consilium valt att ha en decentraliserad försäljningsorganisation med strategisk närvaro i 21 länder och genom servicepartner når man slutkunderna i ytterligare ett 50-tal nationer världen över.

Verksamheten består av två affärsområden: Marine & Safety och Fire Safety & Automation.

Den största affären är Marine & Safety. Inom affärsområdet utvecklas och marknadsförs främst system för brand och gassäkerhet ombord på fartyg. Huvudsakligen består produktportföljen av egna produkter men även andra välkända varumärken. Idag är vartannat större fartyg i världen utrustat med någon av Consiliums produkter ombord.

Inom det mindre affärsområdet Fire Safety & Automation riktar affären sig mot olje och gasindustri. Consilium erbjuder system för brand och gasdetektering samt automationssystem för större anläggningar.

Det marina affärsområdet står för 80 procent av de totala omsättningen och till 55 procent är det intäkter från eftermarknaden som rullar in. Ett kommersiellt fartyg har en livslängd på uppåt 30 år, vilket innebär att säkerhetssystemen ombord uppdateras mer än en gång. Det betyder att eftermarknaden är mer lönsam än nybyggnadsmarknaden. 

Räkenskaperna har fått ett ordentligt ansiktslyft och under årets första nio månader har omsättningen ökat med över 40 procent, samtidigt har rörelseresultatet ökat med över 100 procent och på sista raden har man hittills tjänat 3,30 per aktie.

Nettoomsättningen har sedan fjärde kvartalet 2013 varit stadigt ökande och trots att bolaget under 2014 gjort förvärv så har större delen av tillväxten varit organisk.  

Av tjockleken på orderboken att döma kommer det inte råda någon arbetsbrist på Consilium under den närmaste framtiden. Affärerna har trillat in i allt snabbare och årstakten ligger 45 procent högre året innan. Hittills i år uppgår orderingången till strax över en miljard kronor.

För att kunna fortsätta växa vidare på samma fina sätt satsar bolaget nu stenhårt på det mindre affärsområdet Fire Safety & Automation och implementerar den lyckosamma affärsmodellen från det större affärsområdet.

För att vidga basen att växa från har Consilium under året gjort två förvärv. Nu senaste köptes 60 procent av det norska brandsäkerhetsföretaget JKK Group med verksamhet i Norge och Kina. Tidigare i år köptes 40 procent av italienska Micro Data. Satsningarna har burit frukt och år mot år har affärsområdet ökat sin omsättning med 100 miljoner kronor.

Vändpunkten för Consilium för drygt ett år sedan sammanfaller som av en händelse med startskottet för kronans försvagning, som också pågått sedan dess. Och bolaget tjänar allt mer på de stora valutaskillnaderna. I senaste kvartalet redovisades valutarelaterade intäkter om 10,5 miljoner kronor och hittills i år har valutaskillnaderna inbringat 18,8 miljoner kronor, eller cirka 1,60 kronor per aktie om man så vill.

Det finns inte mycket som tyder på att Consiliums valutafördel ska gå förlorad under den närmaste tiden, snarare signaleras en allt starkare utveckling i USA både att dollarn kan bli dyrare och att det kommer bli mer att göra inom fartygsindustrin.

Ett orostecken inför Consiliums satsning på säkerhetssystem för oljesektorn är det kraftigt fallande oljepriset, som pressat flera oljebolag senaste halvåret.  Risken finns att minskad lönsamhet hos producenterna leder till att investeringar skjuts på framtiden och magnituden på prisfallet indikerar att vi nog får vara beredda på mindre aktivitet inom oljesektorn en ganska lång tid framöver.

Några tecken på att det drabbat Consilium har dock inte ännu synts i böckerna och i senaste rapporten från september var det Fire Safety som stod för stor del av tillväxten.  

Trots de bistrare tiderna i oljesektorn kan framtiden alltså te sig ljus för Consilium.

Och det som triggar är tron på en fortsatt försvagning av kronan, i kombination med att bolaget på egen maskin ökar sin aktivitet och omsättning

Avslutas 2014 i samklang med tredje kvartalet är utgångsläget inför 2015 ganska starkt. Antar vi sedan en tillväxt i linje med företagsmålet på 10 procent under kommande året, att rörelsemarginal på 10 procent kan behållas samt att vinstmarginal på cirka 6,5 procent nås så värderas bolaget till p/e 9 på nästa år och varje omsättningskrona till 50 öre.

Det känns nästan oroväckande billigt efter en lång tids börsuppgångar. Man kan tycka aktien borde betinga högre multiplar, samtidigt som marknadsaktörerna säkerligen är medvetna om de externa faktorer som påverkar bolaget. Samt att den framgångsrika historiken är ganska kort.

Oavsett den lägre värderingen har aktien ändå stigit 300 procent hittills i år. Trots vår positiva inställning till aktien måste vi uttrycka viss oro för en sättning efter en sådan uppgång men aktien handlas i en starkt stigande trend, motiverad av starka fundamenta.

Vi belönar därför Consilium med en köprekommendation, men med brasklappen för ett par externa faktorer som kan komma att ge framgångssagan ett abrupt slut.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Concejo B Köp 61,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -