Välkommen till vilda västern

Börscocktail Terrorattacker lamslår världen men marknaderna låter sig inte skrämmas. Spänn på dina skin chaps och rid ut med pickadollen för gruvsektorn har blivit rena rama High Chaparall.

Trots flera vidriga terrordåd runt om i världen räds marknaderna inte högre höjder. Mario Draghi lovar att skapa inflation i Europa. Styrkan i den ekonomiska återhämtningen har hittills varit blygsam och det är med största tydlighet ECB-direktören upprepar att Centralbanken kommer göra vad som krävs för att skrämma fram inflationen.

Åt andra hållet drar amerikanska Federal Reserv som kommer allt närmare en räntehöjning i december.

Diamantfeber

Det råder diamantfeber på Stockholmsbörsen. Lundinbolaget Lucara Diamonds, med operationell hemvist i Botswana, har gjort decenniets vackraste diamantfyndighet. Tre diamanter i storleksordningen 1 111, 813 respektive 374 karat har burits upp ur gruvan och ordförande Lukas Lundin är euforisk. Alla tre diamanter är större än bolagets tidigare fynd och den största stenen är också den näst stöddigaste rådiamant som världen någonsin skådat. Hittills.

Ingen diamant större än 1 000 karat har sålts de senaste 100 åren vilket gör fyndet mycket svår att värdera. Stenarnas kvalitet har inte hunnit kontrolleras men en grov uppskattning av monsterstenens värde är över en halv miljard kronor.

Bolaget dröjer med en exakt prislapp till dess att stenarna analyserats och tvättat ordentligt. Precis som sig bör utlöste nyheten ett feberstint rally och Lucaraaktien handlades upp mer än 30 procent under torsdagen.

En halv miljard är en ogripbar summa för en ädelsten och för att ge lite perspektiv bär RNB-drottningen, och tillika Jay-Z:s äkta hälft Beyonce Knowles en förlovningsdiamant i 18 karat köpt för den nätta prislappen 43,5 miljoner kronor.

Vilda västern bland smågruvorna

Cowboy-temat är återkommande i Börscocktailen och denna vecka var det i gruvsektorn som det skjutits båda högt och lågt. De små gruvornas kvalitet varierar kraftigt men en gemensam nämnare är att många investerare verkar skjuta order först och tänka sen.

På aktietorget handlas prospekteringsbolaget Orezone. Bolaget har fått undersökningstillstånd för att leta sällsynta jordartsmetaller i Norrland, bland annat i området kring Fetsjön. Beskedet tog marknaden med storm och aktien handlades upp nära 800 procent. Aktien steg som mest till över 1,20 kronor.

Ungefär i samma veva fastställdes priset på en teckningsoption med relationen 1:1 i bolaget till 25 öre.  På torsdagen flaggade Archelon att bolaget sålt 4 762 941 aktier i Orezone på den öppna marknaden och därigenom minskat sitt ägande i bolaget från 27 procent till 17 procent. Samtidigt flaggades en ny storägare.

En gotländsk affärsman med tidigare intressen i ett litet fastighetsbolag och en taco-restaurang i Visby äger sedan i torsdags 25 procent av prospekteringsbolaget. Sedan toppnoteringen strax över 1,20 kronor per aktie har kursen fallit och i skrivande stund kostar en aktie kring 0,65 öre.

Länge lämnad i glömska var Nordic Mines men när bolaget fredagen den 13 meddelade att de säkrat nya pengar och får en ny indisk storägare steg aktien med 140 procent. Som mest under veckan hade aktien ökat med närmare 500 procent i värde.  Men snabbt upp och snabbt ner. Från veckans toppnotering kring 2,50 kronor har kursen nästan halverats och handlades på fredagen kring 1,50 kronor. Ren kuriosa är att aktien trots kursrallyt med hänsyn till nyemissioner ändå handlas 99 procent lägre än för fem år sedan.

Nyemissionen blev dock långt ifrån fulltecknad och pengarna ska användas till att lösa gamla skulder. Därmed kan bolaget bli sånär skuldfritt men för att driften i Laivagruvan ska bli lönsam krävs ett indikativt guldpris kring 1 285 dollar per uns, knappt 20 procent över dagens marknadspris.

Också gruvbolaget Endomines har fått raketfart. På en vecka har aktien stigit med 12 procent. Precis som i Nordic Mines har bolaget flaggat en emission av nya aktier, i deras fall till ett totalt värde av 71 Mkr.

Utanför gruvsektorn, men på cowboy-temat, har aktien i PA Resources svängt med absurda proportioner under veckan. Aktien ska avnoteras och det har varit känt länge. Men när bolaget flaggade detta igen föll aktien handlöst under tisdagen. Sedan låg aktiekurvan platt till dess att den på fredagsmorgonen ställde sig på högkant och steg med 95 procent. Välkommen till Casino Stockholmsbörsen.

Högvilt i klunga mot börsen

Det har spolats in mängder med nya bolag på Stockholmsbörsen och på dess mindre systerlistor senaste året. Många gånger har det varit en god affär att kliva på innan börsklockan klämtat för första gången. Före årsskiftet ska ett par rejäla stekar säljas ut och frågan är om det finns aptit nog i marknaden att absorbera nykomlingarna.

Hotellkedjan Scandic Hotels ska till börsen och inför noteringen råder hög sekretess på äkta amerikansk finansbanksmaner. Presentationsmaterialet vid pressträffen skulle snällt lämnas tillbaka och pressen varslades om att bolagets PR-människor gärna kastar ett granskande öga på allt material innan det publicerats.

När Scandics ägare bjuder ut bolagets aktier är det i ett milsvitt intervall. Skillnaden mellan topp och botten i intervallet (61-81 kronor) gör det svårt att påförhand vet vilket prislapp som bolaget betingar och det gör tydlig att det naturliga målet är att få in så mycket kulor som bara möjligt – vilket är långt ifrån unikt för Scandic.

En analytiker som räknat på Scandic och varit i kontakt med Nyhetsbyrån Direkt hävdar att till och med i den lägre delen av intervallet är den noterade konkurrenten Rezidor nästan 10 procent billigare än Scandic, baserat på nyckeltalet EV/Ebitda. Om nyckeltalet känns som hieroglyfer är Investopedia en utmärkt plats för fortbildning.

Nyhetsflashen gav direkt utdelning till Rezidors aktieägare då aktiekursen på onsdagen steg med 5 procent.

Farbröderna Tomas och Lars yrar om IPO:er i senaste avsnittet av Placeras STOCKholmsbörsen och en och annan tankegång är värd att ta med sig. Den som vill fördjupa sig ytterligare bör läsa Börsveckans nästa nummer som behandlar några av nykomlingarna.

På väg till börsen är också komfortbolaget Dometic. För alla som någon gång minglat i minibaren är sannolikheten hög att det är just Dometic som står framför dem. Förutom minibarer säljer bolaget diverse till husvagnar, båtar och lastbilar. Riskkapitalbolaget EQT står bakom noteringen men det är inte första gången som man gör ett försök att dumpa bolaget på börsen.

I slutet av 2003 gick börsplanerna i stöpet men den här gången känns oddsen bättre. Placeras Per Ericsson säger teckna, likaså gör Dagens Industri. Men även i Dometic är teckningsintervallet okynnigt brett, sista anmälningsdag är på måndag och handeln drar igång löneonsdagen den 25 november.

Sen är det dags för vårdbolaget Attendo, forskningsbolaget Camurus och spännande Nilsson Special Vehicles. Nilsson är ledande på specialfordon i Europa. Bolaget tillverkar bland annat limousiner, bepansrade direktionsvagnar, ambulanser och likbilar. Emission är på 18 Mkr och priset per aktie satt till 30 kronor per aktie.  Under förra året levererades 150 specialfordon och omsättningen steg till 140 Mkr.

Klockan klämtar för VW

Volkswagen närmar sig den självförvållade skitstormens öga och under fredagen måste bilbolaget ha formulerat en konkret lösning för den halv miljon fordon som utsläppsmanipulerats i USA. Om inte Volkswagen har svar på tal väntar bryska påföljder enligt uppgifter i tysk media, som SVD Näringsliv tagit del av. Tillsynsmyndigheten California Air Resources kräver en återkallningsplan senast fredag som sedan ska prövas av både tillsynsmyndigheten och miljöskyddsmyndigheten EPA.

Värst kan det bli för fordonens ägare. Om ingen lösning jobbas fram riskerar bilarna trafikförbud och sedan lär saftiga repressalier vänta Volkswagen.

Och Volkswagen har satt en egen deadline. Före den 30 november ska alla i personalen som vetat om fusket träda fram, annars väntar kalla handen och permanent ledighet (om illaluktande sanningar flyter till ytan senare) skriver BBC.  

Fonder

Placeras fondguru Pär Ståhl älskar tillväxt och i en färsk fondkommentar tipsar han om sex starka marknader och ger flera konkreta spartips.

Nordiska branschindex

Nordisk energi har varit starkast sektor denna vecka, Det är inte helt oväntat efter senaste dagarnas tjurrusningar i diverse värdepapper. Näst starkast har hälsovård varit och den till vardags rätt trötta AstraZenecaaktien har stigit med 9 procent på veckobasis.

Hack i häl var Bygg och Fastighetssektorn som stigit med 4,1 procent. Svenska byggare som NCC och JM har stigit mellan 5-6 procent vardera. Ingen sektor har backat denna vecka men svagast var Transport och Flyg som knappt rör sig uppåt. SAS som både hyllats och sågats förra veckan handlades 1,6 procent högre.

Antalet bolag som stigit denna vecka på storbolagslistan är anmärkningsvärt, 90 av 95 bolag handlas högre och bara två har sjunkit, Volvo och Nobia.

Nordiska branschindex Utv 1 vecka % Utv 1 mån %
Energi 4,6 2,7
Hälsovärd 4,2 7,4
Bygg och Fastighet 4,1 10,0
Telekom och IT 3,1 0,0
Material 2,7 6,8
Investmentbolag 2,6 3,9
Industrivaror 2,3 10,6
Finans och försäkring 1,8 -2,5
Konsumentvaror 1,2 6,7
Transport och Flyg 0,3 -4,4
Källa Avanza    
Avser kurser fredag eftermiddag  

 

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

Veckans mest lästa artiklar var:

Gruvrallyt som slår alla rekord

Bolaget som kan ge jätteutdelning

Nu är revolutionen här

Konsten att köpa grisen i säcken

Kursraketen till obs-listan

Under veckan publicerades följande analyser och kommentarer:

Byggmax

Nordic Camping

Besqab

Dometic

Cloetta

Kabe

Lindab

Konsten att köpa grisen I säcken  

Sex starka tillväxtfonder

Vi önskar trevlig helg från ett mysigt men regnigt Groningen

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -