Draghi lovar inflation

ECB (uppdaterad) Europeiska centralbanken, ECB, kommer att göra var den måste för att höja inflationen i euroområdet. Nedåtriskerna har ökat de senaste månaderna och styrkan i den underliggande återhämtningen är blygsam.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi i Frankfurt på fredagen, enligt Bloomberg News.

"Om vi beslutar oss för att vår nuvarande policyhållning inte räcker för att uppnå målet, så kommer vi att göra vad vi måste för att höja inflationen så snabbt som möjligt. Det är vad vårt mandat för prisstabilitet kräver av oss", sade han.

Han sade att de heller inte kan ignorera det faktum att inflationen redan varit låg under en tid.

Enligt ECB-chefen har nedåtriskerna för ekonomin ökat på senare tid grund av externa faktorer. ECB ska se om riskerna mot prisstabiliteten påverkats negativt.

ECB kan inte slappna av när det gäller den låga kärninflationen och ekonomin behöver mer hjälp om återhämtningen inte är självgående.

"Den fråga vi nu står inför är därför huruvida vi har de verktyg som kan ge lämplig grad av penningpolitisk stimulans. Vi har visat att så är fallet. Frågan gäller nu kalibrering", sade han.

ECB anser att programmet för tillgångsköp är ett kraftfullt och flexibelt instrument. Samtidigt kan nivån på depositräntan förstärka transmissionsmekanismen i QE-programmet.

Vid mötet i december kommer ECB-rådet att noga granska "varaktigheten och styrkan" i de faktorer som bromsar en återgång av inflationen till 2 procent. Penningpolitiken kommer att vara ackommoderande så länge som det krävs för att säkra en varaktig justering i inflationsbanan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -