Gruvlig revansch för Nordic Mines

Börs (uppdaterad) Uträknad och nästan bortglömd, men på mindre än två börsdagar har Nordic Mines fått en gruvlig revansch. Aktien har stigit 480 procent sedan i torsdags.

Gruvbolaget Nordic Mines meddelade i fredags morse att teckningsanmälningar motsvarande cirka 80 Mkr kommit in i bolagets företrädesemission.

Styrelsen gjorde därmed bedömningen att förutsättningarna för att nå en tillräcklig anslutningsgrad i emissionen var goda och att samtliga villkor för företrädesemissionen skulle kunna uppfyllas.

I och med det blir Lau Su Holding ny huvudägare i bolaget med en total ägarandel om 61,5 procent. Lau Su kontrolleras av ett antal investerare med bakgrund i bland annat den indiska guldbranschen, enligt Nordic Mines.

I fredags steg aktien 139 procent till 0,66 kronor och klockan 13.40 på måndagen hade aktien klättrat ytterligare 140 procent till 1,59 kronor.

Därmed har aktien stigit 480 procent på mindre än två börsdagar. Justerat för ett antal nyemissioner handlas ändå aktierna i gruvbolaget ungefär 99 procent lägre än för fem år sedan.

Än är dock inte alla risker undanröjda och ett högre guldpris krävs fortfarande för att verksamheten vid Laivagruvan ska återupptas.

"Med nyemissionen på plats och en stark, långsiktig huvudägare i ryggen blir bolaget stabilare och vi får högre flexibilitet vad det gäller att planera verksamheten", säger vd Eva Kaijser till Nyhetsbyrån Direkt.

Beloppet som tillförs Nordic Mines på 80 miljoner kronor är mindre än de 108 miljoner som efterfrågades, men är tillräckligt för att den aviserade åtgärdsplanen ska kunna genomföras.

Planen innebär i första hand att bolaget löser sina skulder till långivarna och att huvudtillgången, guldgruvan Laiva i Finland, kan hållas i malpåse, "care and maintenance", i ytterligare 12 månader.

Som ny huvudägare träder Indienbaserade Lau Su in. Den nye ägaren kommer, om processen löper som väntat, att kontrollera 61,5 procent av Nordic Mines. Affären är dock ännu inte helt hamn.

"Det indiska bolaget måste få tillstånd att föra ut kapital ur landet, men givetvis bedömer både vi och de att sannolikheten för detta är väldigt hög", säger Eva Kaijser.

Det indiska konsortiet är en av de intressenter som en längre tid deltagit i diskussionerna om rekonstruktionen av Nordic Mines. Det är dock inte den första utländska storinvesteraren som gått in i det svenska bolaget. Redan 2012 tog Eldorado Gold en stor position och begärde även plats i styrelsen. Två år senare hade bolaget dock sålt hela innehavet.

"Indierna har tittat på oss en längre tid. Deras planeringshorisont är inte på medellång, utan på lång sikt", säger Eva Kaijser om den nye investeraren.

Med emissionen på plats är den första åtgärden att köpa tillbaka de fordringar bolagets långivare har. Detta kostar enligt en överenskommelse med bankkonsortiet 5 miljoner euro, efter nedskrivningar och amorteringar av en ursprunglig skuld på 66 miljoner.

"Därefter är bolaget skuldfritt och vi har full kontroll över panterna. Det enda som kvarstår är en leverantörsskuld på cirka 2 miljoner euro i spåren av saneringsprogrammet i Finland, men den löper fram till slutet av 2019", säger Nordic Mines-chefen.

Laivagruvan ligger sedan en tid alltså i malpåse i avvaktan på ett högre guldpris. Nordic Mines har indikerat att ett pris på 1.200 euro per uns, cirka 1.285 dollar, behövs för att återuppta driften. Det skulle innebära en prisuppgång på cirka 18 procent från dagens nivåer.

"Det är en bit dit, men med en stark huvudägare är det inte omöjligt att vi skulle kunna starta även vid ett lägre guldpris", säger Eva Kaijser.

En driftsättning kräver nytt kapital om i storleksordningen 20 miljoner euro, 185 miljoner kronor, men även här gynnas Nordic Mines av den nya ägarsituationen, menar vd:n.

"Tjugo miljoner är bara en uppskattning. Med en stark ägare slipper vi forcera arbetet och får möjlighet att driftsätta gruvan på ett mer kostnadseffektivt sätt", säger hon.

Nivån 1.200 euro per uns är den nivå där bolaget bedöms vara "bankable", alltså där banklån på nytt skulle kunna vara ett realistiskt finansieringsalternativ.

Även med en genomförd nyemission och en ny ägare på plats slår sig Nordic Mines inte till ro i avvaktan på ett högre guldpris. Tvärtom fortsätter strategiska diskussioner om den framtida strukturen.

"Under rekonstruktionsfasen har vi drivit ett stort antal parallella spår, där den nuvarande lösningen var huvudspåret. Men många har tittat på oss och de strategiska diskussionerna fortsätter", säger Nordic Mines vd.

Efter genomförd nyemission ökar antalet aktier i bolaget till nästan 566 miljoner, från dagens 54 miljoner.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -