Vändning dröjer i Lindab

Aktieanalys Lindab har ingen vind i seglen ute i Europa. Tvärt om försvagas efterfrågan på sina håll. Aktien ser inte dyr ut men efter en rad svaga rapporter avvaktar vi en vändning i volymerna.

 

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Byggkomponentbolaget Lindab presenterade för några veckor sedan en rapport för det tredje kvartalet som genomgående bjöd på sämre siffror än väntat. Enligt bolaget självt inleddes kvartalet svagt för att sedan avslutas starkt. Totalt sett blev dock den underliggande tillväxten -1 procent i perioden. Väntat var enligt SME Direkts sammanställning en organisk tillväxt på 3,8 procent.

Lindab säljer produkter och system för ventilation, inomhusklimat, diverse byggprodukter i stål samt monteringsfärdiga stålbyggnadssystem. Bolaget är verksamt i totalt 32 länder men de nordiska länderna har i år stått för 45 procent av omsättningen. Västeuropa har svarat för 33 procent och Östeuropa för 19 procent.

Ryssland är alltjämt en av bolagets viktigaste marknader men den har tappat kraftigt i spåren av landets ekonomiska kris. Störst negativ inverkan på Lindab får den försvagade ryska marknaden och rubelns ras via affärsområdet Building Systems. Krisen slog till i fjärde kvartalet i fjol så jämfört med för ett år sedan var den underliggande tillväxten för Building Systems i årets tredje kvartal -20 procent.

Ryssland är fortsatt svagt för Building Systems men försäljningen sjönk i kvartalet även i Västeuropa med Tyskland i spetsen. Orderingången rapporteras dock ha varit bra, även i Tyskland. Building Systems är en projektdriven verksamhet så utvecklingen mellan kvartalen kan vara lite ryckig beroende på hur de olika projekten ligger i tiden.

De kraftigt minskade volymerna inom Building Systems påverkar lönsamheten negativt. Rörelseresultatet i tredje kvartalet föll till -4 Mkr från 35 Mkr i fjol. Väntat enligt SME Direkts sammanställning var ett resultat på 10 Mkr.

Även om Building Systems från tid till annan kan hålla hög lönsamhet och bidra till koncernens resultat betydligt mer än i dagsläget så är Lindabs andra affärsområde det klart största.

Products & Solutions säljer Lindabs produkter för ventilation, inomhusmiljö, avvattning och andra tak- och fasadprodukter i plåt. Affärsområdet svarar för nära 90 procent av såväl intäkter som rörelseresultat inom Lindab. Utvecklingen för Products & Solutions var försäljningsmässigt i linje med förväntningarna. Den organiska tillväxten i kvartalet var 2 procent vilket är något lägre än närmast föregående kvartal.

Lindab konstaterar också i rapporten att tillväxttakten för området har avtagit något. Försäljningen är fortfarande bra i Norden men den har dämpats i Västeuropa och varit negativ i CEE/CIS-regionen (Central- och Östeuropa samt forna Sovjetstaterna). Sverige hade rekordhög försäljning i kvartalet medan övriga marknader i Västeuropa var rätt ljumma. Ett stort projekt i Azerbajdzjan i fjol påverkar jämförelsen negativt för region CEE/CIS.

Förvärv bidrog till att intäkterna för Products & Solutions sammantaget ökade med 11 procent i kvartalet och det lyfte i sin tur rörelseresultatet med 7 procent. Marginalen försämrades således något jämfört med i fjol. Den landade i kvartalet på 10,3 procent vilket var klart sämre än väntat. Enligt SME Direkts sammanställning var snittprognosen 11,1 procent.

När det gäller de enklare produkterna inom Products & Solutions, som exempelvis takplåt, har Lindab noterat en ökad priskonkurrens. På tröga marknader är det lätt hänt att pressade aktörer väljer volymer före lönsamhet. Lindab har vidtagit åtgärder för att kompensera för detta. Bland annat försöker bolaget koordinera sina inköp bättre. Bruttomarginalen inom Products & Solutions påverkades ändå negativt i kvartalet av prispressen.

Bolagets Vd Anders Berg konstaterade i samband med rapporten att återhämtningen på Europas byggmarknader fortfarande är ganska svag men att läget också skiljer sig åt en hel del mellan länderna. För Lindabs del gäller det att navigera rätt mellan de länder som erbjuder tillväxtmöjligheter och de länder där det gäller att vara mer defensiv.

Enligt vd:n växer dock ventilationsmarknaden bättre än övriga delar av den europeiska byggmarknaden. Det är också Lindabs prioriterade område där bolaget satsar på att bli en helhetsleverantör.

För att uppnå detta har Lindab genomfört ett antal förvärv för att bredda sitt utbud och sin geografiska närvaro. Vissa av förvärven håller ännu inte marginaler i nivå med övriga Lindab och späder kortsiktigt ut lönsamheten för koncernen.

Totalt sett var Lindabs resultat i det tredje kvartalet 12 procent lägre än väntat enligt SME Direkts sammanställning. Aktien reagerade negativt på siffrorna men har sedan dess återhämtat sig och är nu nästan tillbaka på stängningsnivån från dagen innan rapporten.

För helåret 2015 väntas Lindab rapportera intäkter på cirka 7,6 miljarder kronor, upp 8,5 procent från i fjol. Den underliggande rörelsemarginalen väntas dock backa till 6,0 procent från 7,1 procent i fjol. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 4,23 kronor. Det innebär ett p/e-tal på 13,9 för innevarande år.

Prognosen för 2016 är en tillväxt på 4,6 procent och en marginal som återhämtar sig till 7,1 procent. Vinsten per aktie ökar då nära 19 procent till 5,02 kronor och p/e-talet faller till 11,7. Justerar vi för skuldsättningen värderas rörelsen i Lindab till 11,5 gånger nästa års väntade rörelseresultat, ev/ebit.

Estimaten för de närmaste årens utdelningar ger direktavkastningar på 2,4 respektive 3,0 procent.

Lindab har haft svårt att nå upp till aktiemarknadens förväntningar med sina senaste fyra kvartalsrapporter och vinstprognoserna för i år och nästa år har successivt fått sänkas med nära en fjärdedel under året. Aktien har också gått kräftgång sedan början av 2015.

I förväntningarna för nästa år ligger en förbättring av framför allt marginaler och ett relativt stort vinstlyft. Jämförelsetalen kommer att bli lättare från och med nästa kvartal men flertalet marknader tycks överlag sakna lyftkraft för tillfället, undantaget Sverige.

Bolaget har underpresterat en längre tid och vi tycker man kan avvakta i aktien till dess att marknadsläget utanför hemmaplan visar tecken på att förbättras.

Rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lindab International Neutral - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -