Orezone
Orezone erhåller tillstånd från Bergsstaten, mer detaljerade fältarbeten i Fetsjön till våren (Finwire)

2015-11-17 11:19
Sommarens prospekteringsarbete har utmynnat i att sista pusselbiten i Orezones projekt i Dorotea kommun fallit på plats, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Bolaget har nyligen fått undersökningstillstånd från Bergstaten för REE (Rare Earth Elements, sällsynta jordartsmetaller) och fosformineraliseringen ”Fetsjön”.

REE är strategiska metaller som används i tillverkningen av mobiltelefoner, magneter, hybridbilar med mera, uppger bolaget vidare. Fosfor används för gödning i jordbruket.

Tillståndsområdet ligger några kilometer ifrån bolagets tillstånd “Ormbäcken”, som innehåller en liknande mineralisering. Dessa båda tillstånd utgör tillsammans Dorotea-projektet, som är ett så kallat ”multi commodity”-projekt, det vill säga att flera råvaror kan tillgodogöras.

Enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, finns en resurs på 75 miljoner ton med en halt på 0.11 procent kombinerat REE i Fetsjön, skriver bolaget i sitt pressmeddelande.

Uppskattningen som är gjord på 1970-talet måste återigen bekräftas enligt dagens regler och innehållet av de enskilda REE-metallerna och andra råvaror, som till exempel fosfor, tas med i beräkningen, uppger bolaget.

Potentialen i det närliggande prospektet vid Ormbäcken måste också undersökas närmare för att få fram projektets fulla värde, skriver bolaget vidare.

Därför kommer bolaget utföra mer detaljerade fältarbeten till våren, inklusive borrning.

Konkreta diskussioner med internationella gruvbolag kommer att ske när all existerande information sammanställts under vintern. Tills dess pågår inledande diskussioner med flera intressenter.

Marcus Ålsnäs
Nyhetsbyrån Finwire

Eurobattery Minerals - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -