Nyemission i Endomines

Börs Styrelsen för Endomines har beslutat om en företrädesemission av aktier om totalt cirka 70,8 miljoner kronor.

"Det är bolagets bedömning att det befintliga rörelsekapitalet inte är tillräckligt för att driva verksamheten under kommande tolv månader. Styrelsen har därför, mot bakgrund av bolagets behov av ytterligare finansiella resurser, beslutat om Emissionen, under förutsättning av bolagsstämmans godkännande", heter det i ett pressmeddelande.

Emissionen är säkerställd till sammanlagt 11 procent genom teckningsförbindelser från tre ägare.

Aktieägare i Endomines har företrädesrätt att teckna tre aktier för varje befintlig aktie till en teckningskurs om 0:09 kronor per aktie.

Bolaget meddelade den 6 november att det skulle anpassa produktionen till rådande guldpris.

Endomines träffade den 29 oktober en överenskommelse med Nordea bank att per den 9 oktober 2015 omvandla bolagets guld-hedge till ett långfristigt lån, samtidigt som Endomines också kommit överens om uppskjuten amortering av bolagets samlade långfristiga krediter från tidigare 2016-2017 till 2018-2019.

Detta innebär att bolaget förfogar över genererade kassaflöden till och med 2017 och säkerställer finansiellt utrymme att utveckla Endomines verksamhet med fokus på prospektering för en framtida lönsam gruvdrift.

Som meddelades nyligen kommer Endomines att reducera bolagets guldproduktion genom selektiv gruvdrift och att antalet anställda skulle minska.

Nu skriver bolaget att antalet anställda kommer att temporärt halveras till 30 personer.

"Bedömningen är att detta kommer att bidra till framtida lönsamhet och senare återgång till fullskalig verksamhet. Cash Cost beräknas reduceras betydligt. Områden med relativt lägre guldhalt kommer att långtidssäkras och lämnas kvar för senare brytning vid högre guldprisnivå", skriver bolaget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -