Fed laddar för höjning

Konjunktur Det kan vara lämpligt med en räntehöjning i december och eventuella höjningar ska ske gradvis. Det framkom av Feds ränteprotokoll från den 27-28 oktober.

"De flesta deltagare antog att, baserat på sina bedömningar om den nuvarande ekonomiska situationen och deras utsikter för den ekonomiska aktiviteten, arbetsmarknaden och inflationen, så kunde dessa förhållanden (för en höjning) väl vara uppfyllda vid tiden för nästa möte", står det i protokollet.

Ledamöterna betonade att denna förändring var avsedd att förmedla känslan av att de kan bli lämpligt att börja processen av normalisering vid nästa möte, även om inget beslut fattats.

En del ledamöter ansåg däremot att det var osannolikt att den information som kommer att vara tillgänglig till nästa möte skulle berättiga en höjning av styrräntan. Några var också oroade för att formuleringarna alltför starkt skulle uppfattas som en signal för höjning i december.

Ledamöterna konstaterade också att om normaliseringsprocessen startar relativt snart kommer höjningarna därefter att ske långsamt.

Vissa ledamöter sade att de ekonomiska villkoren som krävs för att försvara en räntehöjning redan hade uppnåtts medan "de flesta deltagarna" ansåg att deras kriterier "mycket väl kan vara uppfyllda i december". Några andra gjorde bedömningen att informationen som kommer finnas tillgänglig i december inte kommer vara tillräcklig för att ge stöd till en höjning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -