Vi tar paus i Besqab

Aktieanalys Besqabs resultat har exploderat i år och aktiekursen har dubblats sedan årsskiftet. En sjunkande trend i byggstarter och antal sålda bostäder får oss dock att ta en paus efter rusningen.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Bostadsbyggaren Besqab presenterade på onsdagen en mycket stark rapport för sitt tredje kvartal. En hög pågående produktion i kombination med en fortsatt stark efterfrågan och högre priser bidrog till att lyfta intäkterna med över 80 procent i perioden. Lönsamheten förbättrades också och resultatet steg på sista raden med 187 procent jämfört med i fjol.

Vd Anette Frumerie konstaterar i rapporten att 2015 så här långt varit ett år utöver det vanliga för bolaget. Genom en kombination av gynnsamma marknadsförhållanden och en väl planerad egen projektportfölj har Besqab nått rekordnivåer i försäljning, produktionsstarter och resultat.

Besqab delar in sin verksamhet i tre affärsområden: Projektutveckling Bostad, Construction Management samt Fastighetsutveckling. Det första området svarar för nyproduktion av bostadsrätter och egna hem i Stockholm och Uppsala,  Construction Management är projektledning av andra uppdragsgivares bostadsprojekt, främst hyresrätter och Fastighetsutveckling är utveckling och förvaltning av vård- och omsorgsbostäder i samarbete med kommuner och privata vårdbolag.

Att Besqabs två huvudmarknader Stockholm och Uppsala fortfarande är heta märks inte minst i att hela 91,5 procent av bolagets pågående produktion redan är såld och ytterligare 5,5 procent bokad. Nackdelen med en så hög andel såld och bokad produktion är att ytterligare prisuppgångar tar lång tid att slå igenom i Besqabs produktion.

Fördelen är att det ger gott mod att starta upp nya projekt i en snabbare takt. Besqab har också hittills i år ökat antalet produktionsstarter med drygt 20 procent jämfört med i fjol. Målet inför 2015 var att starta produktion av 400 bostäder och efter nio månader är siffran uppe i 325 så bolaget har goda förutsättningar att precis som i fjol överträffa sin målsättning.

Besqab har dock successivt dragit ned på antalet produktionsstarter de senaste kvartalen och i årets tredje kvartal var starterna faktiskt bara hälften så många som de var i fjol, 54 att jämföra med 110 i fjol. Även antalet sålda bostäder har haft en sjunkande trend de senaste kvartalen. Produktionsstarterna är viktiga eftersom Besqab till största delen lever på att sälja bostäder. Producerar bolaget färre bostäder så finns det mindre att sälja framöver vilket kommer att sänka intäkter och resultat.

I viss mån hänger de sjunkande antalet produktionsstarter säkert samman med att Besqab redan kör för fullt och har svårt att producera mycket mer än vad man redan gör. Totalt hade bolaget vid tredje kvartalets utgång 717 bostäder i pågående produktion vilket är en ny rekordnivå. Även den pågående produktionen visar dock tecken på att plana ut.

För att klara av den ökade produktionen har bolaget varit tvungen att öka personalstyrkan. Antalet anställda i bolaget var drygt 20 procent fler vid utgången av kvartalet än för ett år sedan. Kompetenta projektledare och annan byggpersonal börjar bli en bristvara i  Stockholmsregionen då många aktörer kör för fullt i regionen. Det finns även rent allmänt en krypande kostnadsinflation i branschen till följd av den höga aktiviteten.

Även markpriserna har stigit i takt med bostadspriserna, framför allt i Stockholm, och för byggbolagen innebär det en sämre lönsamhet i projekten. Det har inte minst JM kunnat vittna om de senaste kvartalen. Besqab tycks dock ännu inte ha drabbats lika mycket av detta. Tvärt om ökade lönsamheten i Stockholmsregionen i kvartalet. Rörelsemarginalen steg enligt segmentsredovisningen till 27,5 procent från 20,1 procent för ett år sedan.

I segmentssiffrorna för Stockholm och Uppsala ingår förutom den egna projektutvecklingen även CM-uppdrag. Under tredje kvartalet drev Besqab tre CM-projekt i Stockholm och två i Uppsala.

Stockholmsregionen väger klart tyngst inom Besqab och har i år svarat för 82 procent av såväl omsättning som rörelseresultat i Besqab. Region Uppsala hade svag lönsamhet i fjol men har i år fått upp volymerna och noterade i tredje kvartalet en rörelsemarginal på 16,9 procent att jämföra med 5,9 procent i samma kvartal i fjol.

Anette Frumerie sade i samband med onsdagens kvartalsrapport att man inte kan anta att den starka tillväxt som Besqab upplevt under 2015 kommer att hålla i sig även under nästa år. Prisökningarna under 2015 har varit mycket starka och det räknar hon inte med ska fortsätta på samma sätt under 2016.

Det har också på sistone kommit vissa signaler om att bostadsmarknaden i Stockholm håller på att kylas en aning från den senaste tidens överhettade nivåer. Mäklare och bostadsbyggare har konstaterat att antalet besökare på visningarna varit något mindre och att antalet bostäder som säljs innan visning kommit ned.

Fortfarande är dock förutsättningarna gynnsamma med låga räntor, bra disponibelinkomster och ett stort strukturellt underskott på bostäder i Stockholm. Anette Frumerie säger sig inte heller tro på några stora prisfall på bostäder den närmaste tiden, men väl en stabilisering.

Enligt databasen Factset väntas Besqab i år nå en omsättning på knappt 1,5 miljarder kronor, drygt 70 procent mer än i fjol. Rörelseresultatet väntas stärkas ännu mer och marginalen spås landa på cirka 18 procent. Det räcker till ett resultat per aktie på 16,30 kronor vilket ger ett p/e-tal på 10,9.

Givet det minskande antalet produktionsstarter i Besqab, och om man tror på en lite lugnare utveckling på bostadsmarknaden under 2016, så är det inte orimligt att räkna med fallande intäkter i Besqab nästa år. Det är också vad som ligger i förväntningarna enligt Factset.

Omsättningen väntas backa 7 procent och vinsten per aktie ytterligare något till knappa 15 kronor. P/e-talet skulle då stiga till 11,9.

Besqab-aktien har stigit 105 procent sedan årsskiftet och kursen är upp 23 procent bara den senaste månaden. Resultatutvecklingen är stark i bolaget så det är inte någon direkt omotiverad uppgång. Värderingen ligger fortfarande en bit under branschkollegan JM vilket den förvisso också ska göra då JM är ett betydligt större bolag.

Aktiens våldsamma framfart i kombination med de blygsamma byggstarterna i tredje kvartalet gör oss dock lite oroliga. Besqab kan för all del gasa på igen i de kommande kvartalen men med det vi ser idag är det rimligt att räkna med att bolaget resultatmässigt i bästa fall marscherar på stället under nästa år.

Det får oss att sammantaget ta ned rekommendationen till Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -