Höstlugn lägger sig över Kabe

Aktieanalys Vinden har vänt för stabila Kabe som ökade försäljningen rejält i tredje kvartalet. Värderingen är attraktiv men nu väntar en lugnare period för husvagnsförsäljaren.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

”Jag trivs bäst i öppna landskap, i en husvagn vill jag bo. Några månader om året så att själen kan få ro.”  Så lyder inte första strofen i Ulf Lundells hyllning till Sverige. Men det är inte alls osannolikt att det är Lundells hesa toner som smiter ur den axelbreda dörröppningen på familjen Svenssons splitternya Ädelsten, en husvagn från svenska Kabe i Tenhult.

Kabekoncernen saluför, under varumärket med samma namn, lyxiga och svensktillverkade husvagnar och husbilar byggda att klara ett bistert nordiskt klimat.

Det egna modellprogrammet är brett och det finns inte mindre än fem basmodeller att välja från i nästan sextio olika varianter. Stegen går från nybörjarvagnen Classic 470 XL till den rullande sommarstugan Hacienda 1000 TDL. Därtill finns det fyra olika husbilsmodeller.

Förutom lyxvagnsmärket Kabe säljer koncernen Slovenientillverkade vagnar och bilar av det populära märket Adria.

Både på husbils- och husvagnsmarknaden dominerar Adria och sammantaget är varumärket det mest sålda i Sverige, Norge och Finland. Den totala marknadsandelen i de tre länderna uppgår till 13 procent och andelen på den svenska husvagnsmarknaden har ökat från 22 procent till 27 procent vid tredje kvartalets utgång, jämfört med samma tidpunkt året innan.

Lyxmärket Kabes andel av husvagnsmarknaden i Sverige ökade till 22 procent och sammanslaget står koncernens för närmare hälften av all vagnsförsäljning.

Framgångarna har varit stora för koncernen så här långt i år och omsättningen har ökat med 23 procent trots att antalet nyregistrerade husvagnar i Norden minskat med 3 procent år mot år. Men allt fler väljer bobil före husvagn och det förklarar en del av tappet. Vid slutet av tredje kvartalet hade husbilsförsäljningen ökat med 8 procent år mot år.

Den tidigare starkare kronan var till fördel för de som ville importera bättre begagnat från kontinenten men i takt med att svenska valutan försvagats har det blivit allt mindre gynnsamt. Även det har sannolikt bidragit till en starkare försäljning på hemmaplan. Men kronkursen gör också Kabes import av Adriavagnar dyrare.

Försäljningen av husbilar och husvagnar är starkt konjunkturberoende och av årets siffor att döma har Kabe sina svåraste år bakom sig. Trots att konjunkturen inte bländar har låga räntor och högre disponibla inkomster gjort det möjligt för fler nordbor att köpa husbil och husvagn. Men det är inte billigt – det går utan problem att bränna en halv miljon eller mer på en schysst husvagn. Kabe kan nog tacka bostadsprisuppgången för att många kunnat låna sig råd att förverkliga drömmen.

Koncernens försäljning under årets första tre kvartal landar mycket nära fjolårets helårsförsäljning och när Kabe stänger böckerna för 2015 lär försäljningen ha stigit till minst 1 550 Mkr. Hittills uppgår försäljningen till 1 300 Mkr men intresset är i regel svalare under fjärde kvartalet, så även kursutvecklingen på börsen.

Marginalen för innevarande år var dock sämre än samma period i fjol och det kan förklaras av ogynnsamma valutaskillnader samt en eldsvåda hos en underleverantör. Givet en vinstmarginal på 5 procent stiger årets vinst per aktie till 8,60 kronor och det värderar Kabe till p/e 13 på innevarande år.

Växer omsättningen ytterligare 10 procent nästa år kan försäljningen stiga till cirka 1 700 Mkr och givet samma vinstmarginal som året innan ökar resultatet per aktie till 9,40 kronor, motsvarande p/e 12. Det är en välståndskalkyl och trots att multipeln spontant känns lockande är det inte jättebilligt sett till historien.

På börsen värderas Kabe till strax över 1 miljard kronor och med stöd i balansräkningen är det en rätt nätt prislapp. Det egna varulagret värderas till 370 Mkr, fodringarna på leverantörer uppgår till 407 Mkr och i kassan finns 143 Mkr kontant. Det summerar till 920 Mkr av i sammanhanget säkra tillgångar, vilket måste anses vara en fin kudde att falla tillbaka på.

Bolaget är i princip fritt från räntebärande skulder och det egna kapitalet uppgick vid kvartalets utgång till cirka 700 Mkr.

Med 143 Mkr i kassan och bättre tider känns det som att förra årets utdelning om 3,50 kronor per aktie kan bli bättre. En extra krona per aktie borde inte vara omöjligt och det skulle ge en fin kupong kring 4 procent.

Det finns anledningar att äga Kabe för de starka finanserna och den attraktiva värderingen men bolaget kommer sannolikt aldrig bli något tillväxtmonster. De mörka höstmånaderna lockar inte potentiella köpare till återförsäljarna och det närmaste kvartalet lär bli lugnare.

Med anledning av det tydliga säsongsmönstret väljer vi att avstå från en köprekommendation men om den underliggande trenden består hoppas vi kunna återkomma till aktien vid ett senare tillfälle. Dessutom är handeln i aktien mycket tunn, vilket försvårar möjligheterna till köp. Vår rekommendation stannar vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
KABE Group B Neutral - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -