Full pott för Bure

Aktiekommentar Investmentbolaget Bure har stigit som en raket och mycket är det tack vare två starka innehav. Men en smal portfölj som Bures innebär stora bolagsspecifika risker.

Bure är ett av Stockholmsbörsens mindre investmentbolag. Portföljen består av nio bolag, varav två är nya för året. Sex är börsnoterade och störst del av portföljvärdet ligger samlat i  raketaktierna Mycronic och Vitrolife. Totalt värderas portföljen till cirka 4 350 miljoner kronor, enligt våra beräkningar.

Med Mycronic och Vitrolife som huvudinnehav i portföljen har aktielistorna varit rolig läsning för Bures aktieägare. Efter att ha stigit 107 procent hittills i år har Mycronics andel av substansen ökat från 28 procent till 45 procent.

Teknikbolaget Mycronics verksamhet är inte helt lätt att greppa och ett par högskolepoäng från KTH skadar inte om man ska förstå sig på exakt vad bolaget gör. Men det hela handlar om laserbaserade maskritare samt avancerad ytmonteringsutrustning.

Räkenskaperna är något lättare att förstå. Bolaget har under 2014 ökat sin omsättning med närmare 50 procent mot året innan och lönsamheten har blivit betydligt bättre. Att rörelsemarginalen stigit till 18 procent, från tidigare knappt 4 procent, innebär ett resultat på 266 Mkr 2014. Det kan jämföras med 13,7 Mkr året dess för innan.  Aktien har inte bara imponerat under våren utan har på tolv månader stigit nästan 230 procent.

Portföljens näst största innehav är Vitrolife som stigit närmare 80 procent på tolv månader. Men sedan årsskiftet har utvecklingen i aktien varit ljummen.

Vitrolife är ett internationellt medicinteknikbolag som producerar och marknadsför produkter för fertilitetsbehandling. Nettoomsättningen har ökat med i snitt 20 procent per år de senaste tre åren och vinstmarginalen har stadigt ökat. Under 2014 hade rörelsemarginalen klättrat till 28 procent, vilket är betydligt bättre än 18 procent året dessförinnan.

Tillsammans står de två största pusselbitarna för 64 procent av portföljen och därutöver är 11 procent nettokassa, i alla fall baserat på siffrorna i bokslutskommunikén. 2 procent av substansen består av andra treasury-placeringar.

Resterande sex bolag samsas alltså om betydligt mindre portföljandelar. Nyförvärvade teknikbolaget Cavotec står för 6 procent. Bolaget är noterat på svenska småbolagslistan men har sitt huvudkontor i Schweiz.

Cavotecs försäljning sker i 35 länder, till företag som ABB, Atlas Copco, Sandvik och Cargotec. Bolaget är extremt konjunkturberoende då tekniklösningarna säljs främst till hamnar och flygplatser, som trafikeras mer när handeln är stor.

Trots vissa osäkerheter kring den rådande konjunkturen har placeringen varit bra för Bure, i alla fall under 2015 investeringen ökat 23 Mkr i värde.

Övriga nyförvärv består av andelar i den fondförvaltaren Fondita och Catella som samlats under paraplyet Bure Financial Services.

Bure har inte allt varit en framgångssaga men bolagets långsiktiga engagemang har nu verkligen burit frukt. Även om större delen av företagsportföljen gått skapligt sedan årsskiftet är framgångarna i år utmärkande beroende av kursrallyt i Mycronic.

En surdeg i portföljen är kontraktstillverkaren Partnertech som backat nästan 30 procent senaste tolv månaderna.  Partnertech har en portföljandel på 3 procent.

Slår vi samman Mycronic med Vitrolife och nettokassan med övriga treasury-placeringar så har vi presenterat 76 procent av substansvärdet.

För investeraren som förälskat sig i de två huvudinnehaven kan alltså Bure vara ett utmärkt investeringsalternativ, givet den ändå höga substansrabatten på 24 procent. Lite förenklat får investeraren på så viss Bureportföljens övriga innehav som på köpet.

Men historiska framgångar är ingen garanti för framtida avkastning och de bolagsspecifika riskerna är väl stora i Bureportföljen. Av den anledning passar Bure kanske inte särskilt bra som hörnsten i folkportföljen. Efter en tid med kraftiga kursuppgångar ökar snarare risken för en sättning och hade Mycronic varit lika ljummen som Vitrolife under 2015 hade sången varit en annan.  

Bure ska därför inte jämföras med större och bredare investmentbolag och aktien är främst ett investeringsalternativ för den som redan är säker på sin sak gällande huvudinnehaven i portföljen. Den generella spararen däremot gör därför rätt i att välja en bredare sparform om denne inte eggas av extra risk.

Alldeles oavsett så ska inte Bures framgångar inte sopas under mattan. Utvecklingen har varit fenomenal det senast året. Sedan början av 2015 har portföljens substansvärde ökat med 32 procent, aktien lika mycket.

Under första halvan av 2015 har utvecklingen till viss del också eldats på av aktieåterköp och chansen att något annat av Bures innehav går en lika positiv framtid tillmötes som stjärnskotten ska inte uteslutas.

Men det tål att upprepas: I dagsläget står och faller Bures substansvärde med två kursraketer på börsen. Att köpa aktier i Bure innebär ett risktagande som ligger för högt för den normala investeraren.

  Andel av Placeras 
  substansen senaste rek.
Cavotec 5% aug -14
Medcap 1% dec - 14
Mycronic 45%  
Partnertech 3% apr - 14
Vitrolife 18% apr - 14
Xvivo Prefusion 4% mar -14
Summa noterade innehav 76%  
Bure Financial Services  3%  
Invest AB Bure 5%  
Mercuri International  3%  
Likvida medel och Övriga tillgångar  13%  
Summa onoterade innehav 24%  
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -