Värre än väntat i Medcap

Aktieanalys Efter den senaste rapporten känner vi stigande oro för de snabbt dalande marginaler i Medcap. Investeraren försedd med hängslen och livrem gör bäst i att se på från sidlinjen.

Investmentbolaget Medcap, med fokus på investeringar inom hälsovård och medicinteknik, har haft en skakig höst och rapporten för andra kvartalet av det brutna räkenskapsåret 2014/2015 var på många sätt en kalldusch.

Utvecklingen i bolagets aktie har historiskt varit imponerande, mellan 2012 och 2014 steg aktien nästa oavbrutet och ökade från 1,20 kronor till toppnoteringen strax över 4,40 kronor i våras.

Uppgången var inte omotiverad, koncernens omsättning bokstavligen exploderade. Men skeptikern kunde redan i höstas ana oråd, marginalerna hamnade på efterkälken, kraftig tillväxt har sitt pris men den höga värderingen som bolaget nådde i höstats antydde att marknaden förväntade sig mer även på sista raden.

Sedan våren 2014 har aktien istället rekylerat tillbaka och idag kostar den omkring 2,55 kronor. Det motsvarar ett fall på närmare 45 procent från vårens toppnotering.

Det är en cocktail av dåliga nyheter som fått aktien på fall och i senaste kvartalsrapporten kan vi se konsekvenserna av hur en allt svagare krona slår mot bolagets parallellhandel med läkemedel. Men kronans försvagning är inte hela förklaringen, enligt bolaget har man också utsatts för ökad konkurrens på flera områden.

I andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret ökade omsättningen med 2 procent jämfört med samma period året före, men resultatet före avskrivningar tappade 71 procent till 4,3 miljoner kronor.

Nettoresultatet var minus 1,7 miljoner kronor, vilket motsvarar en smärre förlust om 1 öre per aktie i andra kvartalet. Och EBITDA-marginalen sjönk inom två av tre enheter i kvartalet.

För Abilia, som tillverkar och säljer elektroniska hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar, sjönk EBITDA-marginalen från stiliga 17,8 procent till 6,9 procent.

Andra kvartalet bjöd inte heller på någon omsättningstillväxt, istället minskade den med cirka 3,5 procent. I Norden har försäljning ökat men på de europiska och amerikanska marknaderna backade försäljningen inom produktkategorin Lightwriters.

Samtidigt har Abilia tagit kostnader för utveckling (1,7 Mkr) och valt att lägga ner den norska driftenheten Risör, vilket inneburit en engångskostnad om ytterligare 1,8 miljoner kronor och det slog hårt på sista raden.

Den viktiga Unimedickoncernen, som bistår apotek och läkemedelsindustrin med flytande läkemedel har fortsatt bredda produktportföljen. Men enheten som stod för nästan 80 procent av omsättningen dras också med krympande marginaler. Och den stora boven kan ha varit en allt svagare svensk krona. I det senaste kvartalet rasade EBITDA-marginalen till hälften mot förra året till 2,4 procent.

Marginalerna har varit ett aber under längre tid. Man har därför jobbat med marginalstärkande åtgärder men hittills har man alltså inte lyckats vända skeppet.  En anledning till detta är enligt bolaget att man först vid räkenskapsårets slut kan omförhandla många viktiga kundavtal.

Unimedic seglar så länge vidare i motvinden av negativa valutaeffekter, varför man nu i möjligaste mån väljer att växla över försäljningen till euro. Vill det sig riktigt illa kan det resultera i ett dubbelfel utifall kronförsvagningstrenden istället vänder.

Medcaps minsta enhet Quickels däremot tuffar. Bolaget är verksamt inom vacuumteknik för EKG-provtagningar och marginalerna har stärkts ordentligt under räkenskapsåret andra kvartal. EBITDA-marginalen nådde närmare 34 procent, men tyvärr omsätter enheten bara en bråkdel av övriga verksamheter.

Till följd av motgångarna har kassaflödet från den löpande verksamheten försämrats år mot år och i det senaste kvartalet minskade det med cirka 35 procent.

Summerar vi senaste halvåret har omsättningen ändå ökat med cirka 25 procent och kassaflödet är betydligt starkare än samma period året innan.  Tyvärr går det inte helt att bortse från att det flesta lönsamhetsnyckeltal marginaliserats.

Avkastningen på eget kapital har hittills i år sjunkit från 4,8 procent första halvåret 2013 till årets 0,4 procent och det är tydligt att motgångarna för bolaget blivit större än vad marknaden först förväntat.

Som det ser ut idag kommer Medcap att göra ett resultat kring noll vid räkenskapsårets slut men det finns en överhängande risk att valutaeffekterna slår ett större hål än så i räkenskaperna.

Bolaget har finansiella möjligheter till nya förvärv men det är mer troligt att ledningen i stället fokuserar på kostnadseffektivisering de närmaste kvartalen. 

Om man jämför halvårsutfallet mot analytikernas konsensusprognoser i Factset halkar bolaget efter vad det gäller lönsamhet. Analytikerkåren har trott att året ska sluta på en vinst om 16 öre per aktien, vilket ter sig avlägset i och med att vinsten så här långt summerar 1 öre per aktie.

Även analytikernas förväntningar om att räkenskapsårets omsättning ska uppgå till cirka 930 miljoner kronor känns en liten bit bort när halvåret summerar 418 miljoner kronor.

Men skulle istället bolaget få marginalerna med sig kan återhämtningen gå snabbt i och med den våldsamma omsättningsökningen. Placeras långsiktiga inställning till bolaget är fortsatt positiv men risken för att situationen försämras är allt för stor i närtid.

Den försiktige investeraren rekommenderas därför att invänta tydliga tecken på att bolagets kostnadsbesparande åtgärder samt att kronförsvagningen mattas av. Placera ställer sig därför vid sidlinjen så länge och rekommendationen blir således neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MedCap Neutral 2,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -