Industrivärden ett cykliskt val

Aktiekommentar Industrivärdens portfölj spretar och har haft svårt att imponera under en längre tid. I år har dock många av innehaven fått revansch, men frågan är hur uthållig revanschen blir.

Industrivärden kom till för sjuttio år sedan och delades ut till Handelsbankens aktieägare. Tillkomsten har sitt ursprung i ett lagförslag som begränsade bankernas ägande i värdepapper. Med från start finns bara innehavet i Ericsson kvar men bolaget äger sen mer än femtio år aktier i Handelsbanken och SCA.

Investmentbolagets fokus ligger på de nordiska marknaderna och portföljen innehåller bolag välkända för de flesta. Alla portföljbolagen är noterade och merparten återfinns på Stockholmsbörsens storbolagslista.

Under årets första månader har Industrivärdens aktie stigit ungefär lika mycket som index och de flesta av aktierna i portföljen har gått riktigt bra. Den tidigare vinnaraktien ICA Gruppen är portföljens enda riktiga surdeg som backat nästan 4 procent sedan starten på 2015. 

Som helhet har Industrivärdens portfölj stigit knappt 16 procent i år. Men eftersom portföljen är belånad så har värdeutvecklingen i relation till substansvärdet istället varit nästan 19 procent.

Men mätt över tolv månader är det långt ifrån alla bolagets innehav som övertygat, vilket också återspeglats i aktiens historiska utveckling.  På tolv månader har Industrivärden stigit med 20 procent medan storebror Investor stigit 50 procent. Här kan du läsa Placeras granskning av Investor.

På tolv månader har besvikelsen varit som störst i SSAB som backat 3 procent, samt i Sandvik och Volvo som bara stigit ungefär 4 procent vardera. Det kan jämföras med storbolagsindexet OMXS30 som stigit 26 procent under samma period.

Industrivärdens största stek är Handelsbanken som står för nästan 30 procent av portföljen eller nära 34 procent av investmentbolagets substans när skulderna har räknats in.

Handelsbanken är en av två svenska banker som presterat bättre än börsen under 2015 och hittills stigit över 20 procent, vilket enbart trumfas av Nordea. Handelsbanken är känd för sin goda kreditkvalité och fina lönsamhet men Placera har på grund av värderingen en neutral rekommendation på aktien.

Portföljens näst största tårtbitar är SCA och Volvo (19 respektive 17 procent). Industrivärden köpte aktier i Volvo för 1,2 miljarder kronor under fjolåret. Hittills i år har Volvo stigit i takt med börsen men på tolv månader är utvecklingen långt ifrån bländande. Placera har en neutral rekommendation på aktien.

Fjärde största portföljinnehavet (14 procent) är Sandvik. Verkstadsbolaget har ett par tråkiga börsår i ryggen och på tolv månader har aktien bara stigit 4 procent. Men i början av 2015 vände utvecklingen i aktien tvärt. Hittills i år har den stigit nära 20 procent och Placera tror att aktien kan vara värd en chansning.

Den aktie som utvecklats bäst i portföljen i år är Skanska som också är det starkaste innehavet sett på tolv månaders sikt. Under 2015 har aktien stigit nästan 23 procent och på tolv månader över 50 procent. En rådande byggboom i kombination och en starkare USA-konjunktur har bidragit till den positiva utvecklingen i aktien.

På tolv månader har även den finska rulltrappsleverantören Kone presterat väl och stigit 45 procent, tyvärr är utvecklingen inte lika bländade under 2015, då aktien stigit mindre än index.

ICA har varit ett guldägg senaste året, men efter fjolårets starka uppgång känns som att den gjort sitt och värderingen är väl i överkant.

  Andel av Placeras
  substans Rek*
Handelsbanken 33,9% Neutral
SCA 18,0%  
Volvo 17,4% Neutral
Sandvik 17,1% Neutral
Ericsson 10,9% Köp
Skanska 8,1% Köp
ICA Gruppen 7,7%  
SSAB
3,4%  
Kone 1,6%  
Skulder -18,2%  
*Avser analyser senaste månaderna


Utvecklingen i
Industrivärdens portfölj är spretigare än Investors och tyngs av bolag som SSAB, Sandvik och Volvo. De tre har ännu inte lyckats leverera men väntas göra det när konjunkturen verkligen vänder, vilket delvis kan förklara årets uppgångar. Men frågan är om de goda tiderna verkligen är här för något av bolagen.

Industrivärden är mer konjunkturkänslig än Investor och dessutom är portföljen något mer belånad. Avsaknaden av onoterade innehav gör värderingen av investmentbolaget transparant men också mer volatil.

För den som tror på portföljbolagen och kanske framförallt på att konjunkturåterhämtningen nu kommer så är Industrivärdens aktie intressant. Det finns stöd för det synsättet i utvecklingen hittills i år. Men konjunkturkänsligheten tillsammans med den högre belåningen innebär naturligtvis att risken i aktien är högre om börsen och konjunkturåterhämtningen stannar av.

Dock handlas Industrivärdens aktie till en högre substansrabatt än Investor, men kanske inte utan anledning. Direktavkastningen på 3,9 procent känns bekväm och trots ledningsgruppens smak för det goda livet är förvaltningskostnaden inte nämnvärt högre än i Investor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -