Vi avvaktar i Partnertech

Aktieanalys Partnertech-aktien har stigit kraftigt sedan i höstas på tecken att bolaget är en vändning på spåren. Efter flera år med svaga resultat tar vi dock inte ut någon seger i förskott.

Kontraktstillverkaren Partnertech höjde förväntningarna på 2014 med sin förra rapport som bjöd på stigande intäkter och kraftigt förbättrat resultat. Besvikelsen var därför stor när bolaget på tisdagen presenterade en rapport för det första kvartalet i år där utvecklingen var den rakt motsatta, minskade intäkter och försämrat resultat.

Partnertechs problem i kvartalet är desamma som plågade bolaget under fjolåret. Kraftigt minskade volymer från kunder i försvarsindustrin innebär blodröda siffror för divisionen Maskinbearbetning. Rörelseförlusten för divisionen skrevs till 9,9 Mkr i det första kvartalet, en försämring från fjolårets förlust på 2,5 Mkr, och en hög siffra med tanke på att omsättningen bara var 44 Mkr.

Även divisionen Systemintegration och inkapslingar rapporterar en förlust i kvartalet. 13 procent lägre intäkter jämfört med fjolåret innebär att kostnaderna inte får täckning och rörelseförlusten landade på -3,4 Mkr. Att volymerna minskar inom Systemintegration och inkapslingar beror på en tidigare aviserad utfasning av produktion till en större kund. Divisionen svarade i första kvartalet för 41 procent av den externa omsättningen i Partnertech.

Glädjande är dock att Partnertechs största område, Elektronik, fortsätter att visa en positiv trend. Divisionen står för hälften av den externa omsättningen i koncernen och har de senaste kvartalen varit den klarast lysande stjärnan i koncernen. Det första kvartalet innebar 26 procent högre intäkter än för ett år sedan och rörelseresultatet förbättrades med 35 procent till 15,4 Mkr.

Partnertech konstaterar i rapporten att resultatförbättringen skett trots en trög start på året i USA och Kina med svag beläggning i enheterna där.

Kontraktstillverkning innebär per definition stora fasta kostnader vilket gör verksamheten volymkänslig. Partnertech och andra kontraktstillverkare jobbar därför med att sprida sina uppdrag över en rad olika kunder med olika konjunkunkturmönster för att balansera riskerna.

Det fungerar dessvärre åt motsatt håll i goda tider då det alltid tycks vara någon kundkategori som dras med problem.

Även i goda tider är kontraktstillverkning en hårt prispressad bransch och att vara ren volymtillverkare innebär att man utsätts för tuffast tänkbara förhållanden. Att söka sig högre upp i näringskedjan och närmare kunderna är ett sätt att både lyfta marginalerna och i viss mån dämpa konjunktursvängningarna.

Partnertech har också som uttalad målsättning att bli en industripartner till sina kunder. Bolaget vill ha fler produktutvecklingsuppdrag och fler eftermarknadsaffärer och en särskild funktion för tjänsteerbjudanden inrättas nu under namnet Development & Services.

Divisionen Electronics är det område där Partnertech först började strukturera om verksamheten för att kunna hantera volymuppdrag men också mer avancerade uppdrag i mindre volymer. Det faktum att Electronics nu också visar en så positiv utveckling är därför uppmuntrande inför framtiden. Liknande omstruktureringar pågår inom de båda övriga divisionerna men har inte kommit lika långt.

Inom Maskinbearbetning är beroendet av kunder inom försvars- och marinsegmenten stort, de svarade för 84 procent av intäkterna i fjol. Efterfrågan från försvarssegmentet har som sagt minskat kraftigt på sistone och volymerna var i första kvartalet i år 45 procent lägre än i fjol.

Partnertech har redan genomfört åtgärder för att anpassa verksamheten till den lägre efterfrågan men ytterligare åtgärder kommer nu att vidtas.

Ett prioriterat område för Partnertech och kanske främst divisionen Maskinbearbetning är olje- och gasindustrin. Där är efterfrågan bra och produkterna är ofta avancerade med höga krav på precision och kvalitet. Tillverkningen i framför allt Norge anpassas nu för att i ännu högre grad kunna bearbeta kunder inom olja, gas och även andra marina områden.

Totalt sett landade Partnertechs omsättning i det första kvartalet på 548 Mkr vilket var 1 procent mindre än samma kvartal i fjol. Rörelseresultatet blev 0,6 Mkr vilket kan jämföras med 8,1 Mkr för ett år sedan. Rörelsemarginalen blev därmed 0,1 procent.

Partnertech har som långsiktigt mål att nå en rörelsemarginal på 7 procent men som bäst har bolaget de senaste tio åren nått 5,9 procent och det var 2006. Sedan 2007 har bolaget hållit sig under 2,0 procent.

Divisionen Elektronik närmar sig dock målet med sina 6,3 procent i fjol. Kan övriga båda divisioner genomföra lika lyckade omstruktureringar kommer det att ge en rejäl skjuts åt resultaten. Elektronik började dock sin omstrukturering redan 2010 så det har varit en lång process. De båda övriga divisionerna ligger efter så något snart lyft är sannolikt inte att vänta.

2014 har börjat dåligt för Partnertech och det krävs en uppryckning för att ens nå fjolårets lönsamhetsnivåer. Räknar vi med något högre omsättning i år och en rörelsemarginal kring 1,5 procent får vi en vinst per aktie på cirka 1,60 kronor. Med dagens aktiekurs ger det ett p/e-tal på höga 17.

Tecknen på att Partnertech började stabiliseras har lyft aktien kraftigt sedan i höstas. För att försvara dagens nivåer måste resultaten också börja öka. I bolagets norska enheter har cheferna talat optimistiskt om våren så med lite tur börjar det röra på sig under 2014.

Partnertech har dock presterat svaga resultat under allt för många år för att vi ska räkna hem en vändning i förväg. Rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 26,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -