Xvivo får grönt ljus

Aktieanalys Xvivo tog ett stort steg framåt när FDA:s rådgivande expertpanel enhälligt stöttade bolagets nya produkter. Men förväntningarna är höga och mycket är diskonterat i aktiekursen.

Transplantationsbolaget Xvivo Perfusion är ett bolag som utvecklar system för bedömning av organ, samt för att bevara organ i god kondition utanför kroppen inför transplantation. Bolaget fokuserar idag på lungtransplantationer men studerar även möjligheten att använda sin teknologi även för levertransplantationer.

Produkterna omfattar bland annat Perfadex, en vätska (kolloid) för lagring av organ, främst lungor, ett område där bolaget har en 90 procentig marknadsandel, samt Steen som är en lösning som används vid bedömning av lungtransplantat.

Den stora potentialen vilar dock på den nya produkten XPS som är ett komplett system för perfusion av lungor under utvärdering inför eventuell transplantation.

Steen och XPS har ännu ej blivit godkända av FDA. Ett stort steg framåt mot godkännande kom dock när FDA:s rådgivande expertpanel på fredagen enhälligt röstade för att XPS med Steen Solution uppfyller kraven för så kallad HDE-godkännande.

Det är inget slutgilitigt beslut, för det tas av FDA, men det är ovanligt att FDA går emot expertpanelerna och det är en stor framgång för Xvivo. Nu väntar en dialog mellan bolaget och FDA för att gå igenom de sista stegen i ansökningsprocessen för att kunna inleda kommersialisering.

XPS är ett komplett system och har ett potentiellt stort värde, utöver de produkter som bolaget har idag, men det kräver också en större investering hos respektive klinik och det i sin tur ställer krav på Xvivos försäljningsorganisation.

Med tanke på att det råder brist på transplantat med långa väntetider är behovet stort av en teknologi som har potential att öka antalet möjliga operationer med organ som tidigare bedömts som icke användbara. Därmed torde det gå relativt snabbt att bygga upp produktion och försäljning när ett slutligt godkännande väl erhållits.

Produkten håller uppenbarligen måttet, och det är också något som redan ligger i förväntningarna.

Aktiekursen i Xvivo har dubblats på ett år med en uppgång på 25 procent bara det senaste kvartalet så ett positivt besked sågs som det mest sannolika utfallet. Och nu när det kommit så har en viktig ”trigger” för aktiekursen infriats. Samtidigt är det helt rimligt med en ordentlig uppvärdering eftersom risken i bolaget minskat i och med det positiva beskedet från FDA:s expertpanel.

Nu är det inte lika självklart vad som ska driva kursen vidare i ett kortare perspektiv. Dels handlar det om att slutföra ansökningsprocessen och därefter kommer arbetet med att kommersialisera produkten och öka försäljningen och det ligger en bit fram i tiden. Med en rejäl kursuppgång finns en risk för att eventuella förseningar slår negativt mot kursen.

Ser man till värderingen av bolaget är den hög. Balansräkningen är stabil med en mindre nettoskuld, men med ett positivt operativt kassaflöde är det klart godkänt och trots att det finns en hel del immateriella tillgångar inklusive en mindre goodwillpost så är det inte något som påverkar värderingen i någon större utsträckning. Den handlar helt klart om resultaträkningen.

Vinsten per aktie för året som gick var 41 öre, och med en aktiekurs nära 41 kronor per aktie så handlar uppenbarligen värderingen av Xvivo helt om den framtida tillväxten.

2013 hade bolaget en omsättningstillväxt på 21 procent, och 25 procent om man räknar i lokala valutor. Med ett positivt besked från FDA har denna siffra goda chanser att stiga, framför allt då XPS är ett mer omfattande system med högre produktvärde.

Om man leker lite med siffrorna och antar att tillväxttakten blir 20 procent i år och 50 procent 2015 samtidigt som försäljnings- och administrationskostnaderna sjunker som andel av omsättningen när bolaget växer, från 42 procent av omsättningen till 36 procent 2014 och 30 procent under 2015.

Samt att ökningen i FoU kostnader avtar så att FoU kostnader som andel av omsättningen sjunker från en nivå kring 22 procent av omsättningen idag till en nivå kring 18 procent. Då skulle bolaget kunna nå ett rörelseresultat på knappt 40 Mkr under 2015.

Det är bara ett räkneexempel, men det visar att trots en massiv ökning i rörelseresultat värderas rörelsen ändå till nästan 40 gånger rörelseresultatet 2014 och 20 gånger rörelseresultatet 2015 enligt ovanstående räkneexempel.

Nu kan tillväxten bli både högre och lägre, men det visar att dagens värdering redan förutsätter en stark utveckling kommande år. Aktien har fått en välförtjänt uppgång men känns nu fullvärderad. Rådet är därför avvakta.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Xvivo Perfusion Neutral 40,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -