Melker Schörling imponerar

Aktiekommentar Melker Schörling äger en drömportfölj, men den kostar. Och finansmannen ändrar ogärna ett vinnande lag – det sker knappt några förändringar alls i portföljen.

1987 startade Melker Schörling ett bolag som han döpte efter sig själv. Bolaget investerade då i Securitas, ett säkerhetsbolag som noterades på börsen 1991. Ur Securitas knoppades 1994 Assa Abloy av och Melker Schörling AB (MSAB) blev då storägare i ytterligare ett börsbolag.

Sedan skulle det dröja fyra år, fram till 1998, innan investmentbolaget gjorde ett ytterligare förvärv. MSAB köpte då Konverta och blev storägare i mätteknikbolaget Hexagon, ett innehav som i dag står för mer än halva portföljens substansvärde.

År 2000 köptes aktier i Karlshamn som längre in på 2000-talet, via samgående med Aarhus United, blev vad som i dag är fettjätten Aarhus Karlshamn (AAK).

För att ducka orättvisa skatteregler beslutade Melker Schörling att 2006 ta sitt bolag till börsen. Genom en private placement föddes det publika aktiebolaget Melker Schörling AB.

Ett par år efter börspremiären knoppades Hexpol av från Hexagon och Loomis från Securitas. Därmed fick MSAB-portföljen två nya innehav.

Men låt oss ställa tillbaka bolagets historiebok i hyllan. I stora drag är portföljsammansättningen i dag densamma som när MSAB gick till börsen, även om viktningarna förändrats något under åren. Portföljen består av sex bolag som alla haft en imponerande utveckling.

Huvudinnehavet Hexagon har en mycket fin historik med god omsättningstillväxt och ökad lönsamhet. Under 2014 lyfte bolaget sitt operativa kassaflöde med imponerande 55 procent. Nettoomsättningen ökade med 18 procent och rörelseresultatet med ännu mer. Den goda utvecklingen har resulterat i att aktien stigit nära 16 procent i år och mer än 25 procent på tolv månader.

Nästa störst i portföljen, om än betydligt mindre, är gummibolaget Hexpol. Aktien har varit en fantastisk placering de senaste åren och sedan botten 2009 har den stigit från cirka 15 kronor till närmare 850 kronor.

Sedan 2010 har vinsten per aktie ökat från cirka 9 kronor till över 30 kronor samtidigt som omsättningen mer än dubblats till nästan 9 miljarder i fjol.

Den gamla Securitasavknoppningen Assa Abloy står för 14 procent av portföljen, vilket är nästan lika stor andel som fettbolaget AAK.

Portföljens minstingar är just säkerhetsbolaget Securitas och den avknoppade kontanthanteraren Loomis som tillsammans står för cirka 8 procent av portföljen.

Båda bolagen har hyllats på börsen den senaste tiden och stigit med 24 respektive 18,5 procent i år. På tolv månader har aktierna i de båda bolagen stigit ungefär 70 procent vardera.

Inget av de båda bolagen har någon större innovationshöjd men marginalökningar och, i fallet Loomis också förvärv, har lett till att de båda värderas till vinstmultiplar över 20 gånger vinsten för 2014.  

Totalt sett har MSAB:s portfölj ökat med nära 16 procent i värde under året, men MSAB-aktien har stigit 23 procent. Till viss del kan relationen förklaras av att portföljen belånats men belåningsgraden ändå är låg.

I backspegeln kan det konstateras att portföljbolagen varit utmärkta investeringar och på tre år har MSAB-aktiens stigit över 170 procent, vilket är betydligt mer än de flesta branschkollegorna. Men så skiljer sig bredden i portföljerna ganska avsevärt.

Att ta del av Schörlings framgångar kostar. Till skillnad från övriga investmentbolag vi hittills behandlat värderas aktien med en premie på börsen i stället för en rabatt.

Premievärderingen är något som spontant känns ologiskt eftersom transaktionsintensiteten i investmentbolaget varit mycket låg.

Med andra ord skulle den som förälskat sig i MSAB-portföljen kunnat plocka ihop portföljen på egen hand och således sluppit att betala premien som i dag uppgår till nästan 8 procent. Indirekt får vi då en rabatt på Melker Schörlings kunnande.

Men det är såklart en sanning med modifikation. Aktieägarna i MSAB fick exempelvis i höstas erbjudande om att teckna aktier i filterbolaget Absolent vars notering blev en succé. Det är något som portföljreplikeraren inte fått möjlighet till.

De få förändringarna i portföljen är en bidragande faktor till att förvaltningskostnaden varit närmast försumbara 0,04 procent. Tillika är utdelningen inte alls hög. Förslaget i bokslutskommunikén är 2,65 kronor per aktie, vilket motsvarar 52 procent av mottagna ordinarie utdelningar under 2014.

Att MSAB-portföljen varit mycket attraktiv går inte att försumma, samtidigt som en smalare portfölj innebär lägre riskspridning. Det behöver förvisso inte vara sant gällande konjunkturcykler och större börstrender men portföljen blir känsligare mot bolagsspecifika händelser. Och historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. Speciellt inte då bolagen i portföljen så sällan byts ut.

Hexagons vd Ola Rollén har halverat sitt innehav i bolaget och ska använda delar av likviderna för att starta ett eget holdingbolag. Även om den omtyckte Rollén än så länge sitter kvar som vd och i ett pressmeddelande redogjort att hans avsikt är att förbli vd för Hexagon under lång tid framöver finns nu anledning att misstänka att han i och med detta kanske inte blir allt för långvarig i Hexagons ledning.

Att värderingarna i dag kan tyckas ansträngda i delar av portföljbolagen är ett annat orosmoment att ta hänsyn.

Om en börspessimist tittar på MSAB skulle han eller hon konstatera att risken är stor att man inte bara köper exponering mot några av de senaste årens kursraketer på toppen, utan dessutom till ett överpris.

Andel av Placeras
substans senaste analys
Hexagon 52 % aug -14
Hexpol 15 % nov -14
Assa Abloy 14 % jul -14
AAK 13 % nov -14
Securitas 5 % sep -14
Loomis 3 % nov -14
övrigt n.m.
skulder -2 %

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -