Vitrolife höjer ribban

Aktieanalys Vitrolife har länge sett dyr ut men med en mycket fin tillväxt och lönsamhet har bolaget gång efter annan inte bara försvarat värderingen, det har visat att den är välförtjänt.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 18 den 28 april. Läs mer om Börsveckan, klicka här.

Det är svårt att hitta något att anmärka på i Vitrolifes rapport. Tillväxten var bra, och marginalerna än bättre.

2013 kunde bolaget stoltsera med en tillväxt på 29 procent. Trots tuffa jämförelsesiffror landade tillväxten på första kvartalet i år på fina 12 procent. Och rörelseresultatet förbättrades med hela 76 procent tack vare att lönsamheten steg markant.

Bruttomarginalen steg med två procentenheter till 68 procent och på rörelsenivå blev lyftet 13 procentenheter, till en rörelsemarginal på 30 procent (17). Det är fina siffror som uppnåtts bland annat genom skalfördelar i verksamheten samt effektiviseringar och en gynnsam produktmix.

Som vanligt med Vitrolife så är väl värderingen det enda man kan anföra som ett argument mot aktien. Konsensusprognoserna är att bolaget ska göra en vinst per aktie på 3,9 kronor för 2014 och 5,0 kronor under 2015. Med en aktiekurs på 105 kronor motsvarar det ett p/e tal på 27 för innevarande år och 21 för nästa.

Det är högt, men samtidigt är det svårt att se varför multiplarna ska gå ned. Dessutom lär prognoserna höjas efter den mycket starka inledningen på 2014. Det är nog precis vad aktien behöver, för under en lång period har det varit multipelexpansion i Vitrolife då aktiekursen stigit snabbare än vinsterna.

Någon gång måste även en tillväxtaktie som denna nå taket för hur mycket man är villig att betala för en vinstkrona och Vitrolife var på väg att nå den gränsen.

Dagens värdering kan motiveras om man tror att bolaget kan växa med omkring 15 procent per år uthålligt samtidigt som rörelsemarginalen ligger kvar kring nuvarande nivå kring 18 procent. Och med fortsatt tillväxt och ytterligare skalfördelar är chanserna goda för bolaget att kompensera för ökade expansionskostnader så marginalmålet förefaller rimligt.

Tillväxten är lite knepigare men med en stark strukturell tillväxt givet den demografiska utvecklingen samt bolagets starka position på marknaden så bör man nå i hamn även där.

Kanske kan man rentav nå ännu lite högre?

Den makroekonomiska bilden har ljusnat med tecken på högre tillväxt i Europa samt Nordamerika, och det vore mycket värt för Vitrolife.

De amerikanska marknaderna går förvisso ganska hyggligt där bolaget nådde en tillväxt på 12 procent men EMEA regionen är trögare. Där landade tillväxten på modesta 7 procent, rensat för slutförsäljning till Xvivo. Så för att upprätthålla en bra tillväxt på koncernnivå krävs mer än bra siffror från Asien. Med en starkare ekonomisk tillväxt ökar chansen för att även Vitrolife ska få bättre fart på försäljningen.

Det är förvisso ingen direkt konjunkturkänslig verksamhet, men fertilitetsbehandlingar är dyrt och är en ekonomisk belastning för de hushåll som väljer att använda det.

Med hänsyn till den överraskande bra lönsamheten och en chans till fortsatt hög tillväxt finns det uppsida kvar i aktien och återigen upprepas köprådet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Vitrolife Köp 114,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -