Veckans vinnare och förlorare

Börscocktail Valutakaos och kraschade råvarubolag dominerade veckans nyhetsflöde, men i bakgrunden rörde sig Frankfurtbörsen nära årshögstanivåerna.

Äntligen, det är åter dags för en börscocktail. Det har passerat en vecka med mycket liv i luckan och volatiliteten i marknaden har ökat dramatiskt. På Twitter stoltserar dagshandlarna med vinster som på dagsbasis långt överträffar en svensk medianlön. Och i det tysta drunknar säkerligen andra i marknadens svallvågor.

På veckobasis steg Stockholmsbörsen drygt 0,5 procent och tyska DAX-index stoltserade med styrka och en uppgång på 3,7 procent. Syrligare har utvecklingen varit på det amerikanska börserna. Dow Jones och Nasdaq-index sjönk respektive ungefär 2,5 procent.

Rapportsäsongen har dragit i gång i USA och två storbanker har som öppningsnummer rapporterat svagare vinster än förväntat. Manhattanbaserade Citigroups kvartalsresultat minskade 86 procent och aktien har på en vecka förlorat 7 procent. Men de var inte ensamma i skamvrån, Amerikas näst största borgenär, Bank of America har förlorat 15 procent av sitt börsvärde hittills i år. Bofas kvartalsresultat sjönk 11 procent.

Ett gott sätt att uppskatta volatiliteten i marknaden är att följa utvecklingen av det amerikanska VIX-indexet som mäter just detta. Indexet har i januari gjort en spik uppåt och är nu högre än på cirka två år.

Det har funnits flera bidragande orsaker till stökigheterna på marknaden men den mest utmärkande händelsen var den schweiziska centralbankens beslut att sänka styrräntan till -0,75 procent från tidigare -0,25 procent, samt släppa på peggen (fixeringen) mot euron. Schweizerfrancen sköt i höjden och som mest hade den ökat 30 procent mot euron. Det fick Zürichbörsen att rasa kraftigt när investerare flydde till säkrare investeringar.

När röken lagt sig blev det tydligt att flera aktörer bränt sig. Flera mäklarhus har drabbats av våldsamma förluster och vissa valutamäklare har till och med tvingats stänga sina verksamheter.

Ett ytterligare resultat av tumultet var att guldet stärktes märkbart. I relation till dollarn har guldpriset stigit 3 procent under veckan och mot euron närmare 6 procent.

På råvarumarknaden har vi sett stora rörelser i kopparpriset som, mätt i dollar, fallit ungefär 8 procent sedan årsskiftet.  Det är något som har fått stora konsekvenser för några av Stockholmsbörsens mest välkända metallbolag. Börspilarna lyser klarröda för bland annat Lundin Mining, SSAB och Boliden. På veckobasis har Lundinbolaget rasat mest, över 22 procent.

I oljepriset har vi sett en liten återhämtning, men ingenting som bidragit till att hindra kursfallen i oljeaktierna. Under veckan har oljebolaget Enquest rasat ytterligare och nedgången summerade över 20 procent.

Som om det inte räckte med saker att oroa sig för så skrev Placeras Love Strandberg att oljeprisraset ser ut att bli en riktig stjärnsmäll för high yield-fonder, det vill säga fonder som placerar i högavkastande företagsobligationer.

Från detaljhandelsjätten H&M kom positiva signaler när försäljningen ökade med 15 procent i december, jämfört med samma månad året före. Och H&M-aktien står fortsatt stark, i skrivande stund handlas den 1 krona under tidigare rekordhögstanotering på 332,80 kronor.

En annan av börsens populära aktier, ICA-gruppen, meddelade att man ska starta försäkringsbolag med förväntad start i slutet av 2015. Aktien har trots stor skepsis från analytikerkollektivet fortsatt sin nordliga resa och på en månad har den stigit ytterligare 5 procent, till nya rekordnivån 321 kronor.

Getinges vd-veteran Johan Malmqvist stod för veckans sorti när han efter 18 år som vd lämnar sitt uppdrag. Efterträdaren Alex Myers tar upp stafettpinnen vid årsstämman i slutet på mars. Den nya chefen kommer närmast från sängtillverkaren Hilding Anders men har ett förflutet inom Getingekoncernen.

Motgångarna har på senare varit många för Getinge men Johan Malmqvist kan ändå lämna över med flaggan i topp efter att aktien mångdubblat i värde sedan hans tillträdde på tronen.

Tittar vi till nordiska branschindex kan vi konstatera att hälsovård och bygg är de två sektorer som på veckobasis var mest på plus. Tröttast var inte helt oväntat materialbolagen som sjönk närmare 2 procent.

Nordiska branschindex Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Transport och Flyg 0,1 10,1
Energi -0,42 7,5
Material -1,88 8,01
Investmentbolag -0,8 1,94
Industrivaror 0,55 3,2
Telekom och IT 0,83 6,12
Finans och försäkring 0,4 0,87
Konsumentvaror -0,27 4,21
Bygg och Fastighet 1,32 6,96
Hälsovärd 1,66 6,91
Källa Avanza    
Avser torsdagens stäningskurs  


På storbolagslistan
var oljebolaget Africa Oil en storvinnare efter att aktien stigit närmare 6 procent, tätt där efter följde SKF som stigit 4,5 procent samt ICA-gruppen och Volvo, respektive upp nästan 4 procent.

Som nämnts tidigare var gruvbolagen veckans stora förlorare, följt av vitvarujätten Electrolux (-7,6 procent) och nykomlingen Lifco (-7 procent), där Placeras Per Ericson drog ned den tidigare köprekommendationen till neutral.

Fyra nya kandidater till Heta Listan presenterades också under veckan: Home Depot, Brunswick, Tele2 och Beijer Alma.

Bland de medelstora och små bolagen har Image Systems ökat mest (22 procent) följt av dollarstärkta Rottneros som verkligen ryckt iväg på senaste tiden (21 procent).

På storbolagslistan steg 44 bolag medan 48 sjönk under veckan som gick.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på stockholmsbörsen

Här kan du bläddra vidare bland fondvärldens vinnare och förlorare

Veckans mest lästa artiklar var:

En pärla för portföljen

Oväntat valutabesked skakar finansmarknaden

Bubblan hotar spricka

Få godbitar i Ratos portfölj

Nu startar bokslutsperioden

Under veckan publicerades analyser på:

Lifco

Beijer Alma

Duni

Endomines

Kappahl

Dist IT

Arcam

Marknaden har de senaste månaderna belönat den kortsiktige och stunderna har varit flera när den mer långsiktige investeraren tappat sitt ledljus.

Ackompanjerad av banjo, mandolin och bas ger investeringslegenden Ed Seykota oss sex ovärderliga kärnvärden från hans trendföljande handelsstrategi.  Höj volymen, lär och njut av tonerna från en välstämd banjo. 

 You get a whip and I get a saw, honey.  You get a whip and I get a saw, babe”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -