Vi tar paus i Lifco

Aktieanalys Lifcos börsintroduktion var het och erbjudandet övertecknades kraftigt. Kursen har rusat sedan dess och värderingen ser inte längre särskilt lockande ut.

Lifcos andra resa på börsen har fått en flygande start. Erbjudandet fick så gott som universal tumme upp från de analytiker som tittade närmare på bolaget inför noteringen, så även Placera, och intresset för aktien var stort. Introduktionen övertecknades sju gånger.

Teckningskursen landade slutligen på 93 kronor men redan första handelsdagen i slutet av november rusade aktien upp dryga 30 procent och stängde på 123 kronor. Sedan dess har kursen klättrat ytterligare och står i dagsläget kring 140 kronor, upp cirka 50 procent från teckningskursen.

Lifco är ett företagskonglomerat bestående av ett hundratal dotterbolag fördelade över tre större affärsområden och åtta divisioner. De tre affärsområdena är Dental, Demolition & Tools samt Systems Solutions. Dental är verksamt inom distribution av dentalprodukter medan Demolition & Tools tillverkar fjärrstyrda rivningsrobotar och verktyg för grävmaskiner och kranar. Systems Solutions rymmer en rad verksamheter, bland annat sågverksutrustning, kontraktstillverkning och inredning till skåpbilar.

Bäst lönsamhet av de tre divisionerna har Demolition & Tools med en rörelsemarginal före avskrivningar på 21 procent. Dental har i år nått 16,8 procent medan Systems Solutions ligger på 9,7 procent.

Dental är den stabila grunden inom Lifco om affärsområdet svarar för knappt hälften av omsättningen inom koncernen och lite drygt hälften av rörelseresultatet. Att sälja förbrukningsvaror till tandläkare är en konjunkturstabil verksamhet, men det är inte ett område med stark underliggande tillväxt. Lifcos tillväxt på området har de senaste åren istället drivits på av förvärv. Tyska MDH förvärvades i början av 2014 och ett större förvärv inom området genomfördes även 2011.

Demolition & Tools står för 20 procent av omsättningen men i kraft av sin höga lönsamhet är andelen av rörelsersultatet drygt 30 procent. Systems Solutions svarar för resterande dryga 30 procent av omsättningen och 15 procent av rörelseresultatet.

Huvudägare i Lifco är Carl Bennet AB  som kontrollerar knappt 70 procent av rösterna i bolaget. Lifco knoppades i slutet av 90-talet av från Getinge men efter bara ett par år på börsen köpte Bennet tillbaka bolaget då kursutvecklingen varit svag och intresset på aktiemarknaden för bolaget lågt. Under de 14 år som passerat sedan dess har Lifco bland annat hunnit fusioneras med Sorb Industri som också ägdes av Carl Bennet AB och som var en gammal avknoppning från Trelleborg.

Lifco hade en stark utveckling under de tre första kvartalen 2014. Tillväxten för årets första nio månader var knappt 13 procent och rörelseresultatet var dryga 40 procent högre än vid samma tidpunkt året innan. Området Dental har som sagt tagit ett kliv framåt i år tack vare förvärv.

Den stora organiska raketen inom Lifco under 2014 har dock varit affärsområdet System Solutions som förbättrat resultaten kraftigt jämfört med ett relativt svagt 2013.

Det var framför allt kontraktstillverkningen som under 2013 tappade ett antal större kontrakt men som man under 2014 delvis återtagit. Det har bidragit till en stark organisk tillväxt för Systems Solutions, upp 11 procent de första nio månaderna 2014 att jämföra med 3 procent för Demolition & Tools och 1 procent för Dental.

Hela Lifco har de senaste fem åren rapporterat en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt på runt 5 procent. Det har dock varit en slagit resa med starka år blandade med år då tillväxten blivit negativ. Bolaget självt uppgav i samband med noteringen att snittet sedan 2006 är en tillväxt på 13 procent om året såväl för omsättningen som för rörelseresultatet.

Lifco har inte presenterat någon ytterligare information om hur verksamheten artar sig än den som publicerades i samband med börsintroduktionen. Rapporten för det fjärde kvartalet släpps den 20 februari. De analytiker som bevakar bolaget räknar i snitt med att helåret 2014 kommer att sluta med intäkter på knappt 6,8 miljarder kronor och ett resultat per aktie på 6,13 kronor.

2015 väntas bjuda på en tillväxt på knappa 6 procent och en ökning av vinst per aktie på nästan 30 procent till 7,89 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 22,8 respektive 17,7. Justerat för en nettoskuld på drygt 2 miljarder kronor värderas rörelsen till 14,6 gånger 2015 års väntade rörelseresultat.

Prognoserna för utdelningen för 2014 och 2015 ger direktavkastningar på 2,0 procent respektive 2,5 procent.

Vi vet som sagt inte så mycket mer om Lifco idag än vad vi gjorde i samband med introduktionen. Bolaget har en stabil huvudägare i Carl Bennet och en vd, Fredrik Karlsson, som suttit på sin post ända sedan 1998. De båda kan således Lifco oerhört väl och har framgångsrikt rattat bolaget de senaste åren även om utvecklingen mellan enskilda år varit lite slagig.

2014 har åtminstone under de tre första kvartalen varit starkt, inte minst tack vare förvärv och lätta jämförelsetal från 2013. Även med relativt optimistiska estimat för 2015 ser dock aktien efter de senaste månadernas kraftiga kursuppgång väl dyr ut. Lifcos p/e-tal för 2015 ligger exempelvis 18 procent högre än Indutrades.

För de närmaste kvartalen tar vi därför ned rekommendationen till Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lifco B Neutral 137,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -