Oväntat valutabesked skakar finansmarknaden

Makrokommentar De kraftiga reaktionerna som den schweiziska centralbankens överraskande valutabesked utlöste visar hur känslig finansmarknaden är för överraskningar. Andra centralbanker lär dra lärdom av detta.

Efter att den schweiziska centralbanken (SNB) överraskande meddelat att man släpper det valutagolv banken haft för schweizerfrancen gentemot euron utbröt ett temporärt kaos på, inte bara valutamarknaden, utan också på finansmarknaderna i stort.

Schweizerfrancen stärktes kraftigt mot i stort sett alla övriga valutor och var tidvis upp med över 30 procent mot euron och med nästan lika mycket mot den amerikanska dollarn. Det här skapade ett mindre kaos på valutamarknaderna när även övriga valutapar skulle försöka hitta sin nya jämviktsnivå.

Så handlades exempelvis den svenska kronan tidvis till nya bottennivåer mot euron för att nu åter handlas kring de 9,50 kronor per euro som man började dagen på.

Givetvis har den schweiziska francen stärkts rejält på beskedet även om centralbanken samtidigt sänkte sin styrränta till -0,75 procent. Nu handlas schweizerfrancen till cirka 1,05 franc per euro efter att ha avslutat gårdagen på 1,20.

Det här är en tydlig reaktion på att schweizerfrancen varit konstlat undervärderad under lång tid och nu när SNB släppte på valutarestriktionen så blev reaktionen våldsam. Det går att jämföra med att öppna korken på en länge skakad läskedrycksflaska.

SNB själva måste också ha blivit överraskade av den starka reaktionen eftersom banken gjort bedömningen att valutamarknaderna var i betydligt bättre balans idag än när valutagolvet infördes i samband med eurokrisen.  Nu är schweizerfrancen i princip lika stark som den var strax innan SNB såg sig föranledda att införa ett valutagolv.

Om inte annat så är dagens våldsamma reaktion på SNB:s besked att finansmarknaderna fortfarande är synnerligen känslig för överraskningar. Något som säkerligen den amerikanska centralbanken uppmärksammar och som kan bidra till att en amerikansk räntehöjning dröjer och att Riksbanken skulle börja leka valutamanipulatör får numera betraktas som i det närmaste uteslutet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -