En pärla för portföljen

Aktieanalys Beijer Alma är ett höglönsamt och stabilt företag med goda finanser. Dessutom är utdelningsnivån riktigt bra. En stabil kandidat för Utdelningsportföljen med andra ord.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 3 den 12 januari. Läs mer om Börsveckan.

Beijer Alma är ett industrikonglomerat som utmärkt sig genom att ha fin utdelning under senare år. Aktiekursen ligger på 188 kronor efter ett 2014 som ur flera aspekter blev ganska svagt. Utdelningen var 8 kr/aktie i våras vilket alltså skulle ge 4,3 procent om det upprepas nu. Mycket talar för det.

Utdelningsandelen är hög hos Beijer Alma. I fjol delades 84 procent av vinsten ut till ägarna och i medeltal ligger den siffran på 77 procent sedan 2009. Det är en hög nivå för ett industriföretag med stora tillgångar i form av maskiner och fabriker som behöver underhållas och byggas ut. Men Beijer Alma har också starka finanser att luta sig mot.

Vinstnivån ligger runt 427 Mkr (rörelseresultat) på rullande 12 månader. Med den vinstförmågan kan koncernen bära en nettoskuld på 1 miljard utan att det vore jättekonstigt men nettoskulden är endast 180 Mkr. Givet att inga riktigt stora förvärv görs är det med andra ord inga problem för Beijer Alma att dela ut stora delar av sin vinst.

Förra året blev som sagt ingen riktig höjdare och därför tror vi man bör ställa in sig på oförändrad utdelning den här säsongen, även om en höjning inte är otänkbar. Beijer Alma har tre ben men ett, Lesjöforskoncernen, är starkt dominerande med drygt tre fjärdedelar av rörelsevinsten.

Lesjöfors är tillverkare och grossist inom fjädrar. Det är en mycket lönsam verksamhet med en avkastning på sysselsatt kapital på nästan 40 procent (2009-2013) som Beijer Alma på ett framgångsrikt vis expanderat genom åren. Genom tilläggsförvärv har intäktsbasen ökats särskilt i Tyskland och England. Under 00-talet har Lesjöfors dessutom växt fram som en dominerande leverantör av chassifjädrar, på personbil och lätt lastbil, för reservdelsmarknaden.

Sedan 2009 har intäkterna ökat 12,5 procent årligen medan rörelsevinsten stigit med 8 procent per år. Marginalerna har alltså pressats något, men från en exceptionellt hög nivå (toppen var 28 procent under 2011!). Under 2014 fortsatte Beijer Alma jobba med att bredda Lesjöfors och gjorde bland annat en första etablering i USA. Detta genom att köpa Sandviks fjäderverksamhet i Pennsylvania. Det bolaget omsatte 100 Mkr med bra lönsamhet och blir en bas för vidare expansion i USA.

Däremot blev inte 2014 något finansiellt toppår för Lesjöfors. Efter en stark start i första kvartalet har intäkterna backat, med 3 respektive 7 procent i Q2 och Q3.

Det ser ut som rörelsevinsten kommer att minska något jämfört med 2013. Orsaken är en kraftig nedgång inom chassifjäder vilket i sin tur hänger ihop med en mild vinter 2013/14. Det minskar behoven av reparationer på fordonen vilket Lesjöfors märker direkt i orderingången.

Men även under ett relativt svagt år – med ”fel” väder och en dyster industrikonjunktur – så gör Lesjöfors ett bra resultat vilket vittnar om fin stabilitet. Vi gissar att vinsten landar kring 330 Mkr vilket trots allt innebär en marginal på 18 procent.

Bakom de fina siffrorna döljer sig en stark marknadsposition inom vissa nischer och en hög servicegrad. Inom chassifjäder lagerhålls till exempel 7000 artiklar för levereras inom ett dygn till kunderna.

Att det är kärvt för Lesjöfors kompenseras till viss del genom att kabeltillverkaren Habia har gjort fina framsteg under 2013/14. Det är särskilt specialprodukter som kabel för basstationer (i mobilnät) och till kärnkraftverk som säljer mycket bra. Här har Habia hittat nischer där specialisering och högt förädlingsvärde betalar sig. Kapaciteten på telekomsidan har byggts ut flera gånger vilket är lovande.

Ser vi till hela koncernen så låg intäkterna rullande 12 månader på 3 275 Mkr per sista september 2014 medan rörelsevinsten var 427 Mkr (13% marginal) och resultatet på 10,39 kr/aktie. Efter 2009 har Beijer Almas vinster varit ganska stabila runt en nivå på 9-10 kr/aktie. Det rullande p/e-talet är 18.

Vinstutsikterna har skruvats ned för Beijer Alma under 2014, i takt med att industrikonjunkturen försvagats i Europa.

Konsensusprognosen är att vinsten stiger till 12,45 kr/aktie för 2015 och vidare till 13 kr/aktie 2016. Vinstökningen väntas ske genom att marginalerna stiger från dagens nivå runt 13 procent till 15 procent.

Slår prognoserna in så köper man aktien till p/e 15 på innevarande år och p/e 14,5 på nästa års vinst. Det är i så fall en i våra ögon omotiverad rabatt mot börsen. Det återstår att se om prognoserna verkligen är realistiska, men vi tror inte att aktien skulle drabbas jättehårt om de missas något (vilket vi misstänker är fullt möjligt).

Beijer Alma är ett intressant bolag för utdelningsportföljen då lönsamheten är hög på ett område där ledningen kan bygga vidare genom förvärv. Värderingen är måttfull och finanserna är starka. Chansen finns att koncernen gör betydande förvärv.

Det kan i och för sig ha implikationer för utdelningen, men skulle troligen tas emot mycket positivt av börsen. Vi tar med aktien i årets utdelningsportfölj

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Beijer Alma B Köp 185,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -