Full fart framåt för Dist IT

Aktieanalys Dist IT har fått ordning på sitt bolag i Danmark och kan gå in i ett 2015 med full fart framåt. Vi ser en uppsida på 20 procent i aktien.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 3 den 12 januari. Läs mer om Börsveckan.

Att köpa in kablar, hörlurar, tangentbord och andra tillbehör till it-prylar i Asien och sedan sälja vidare till återförsäljare som Dustin och Webbhallen i Norden, låter inte som en särskilt fet affär.

Men distributören Dist IT har i mer än 20 år tjänat bra pengar i den nischen trots en ständig prispress. Även utdelningarna har varit bra, senast 1,20 kr/aktie, vilket fick oss att ta med Dist IT i förra årets utdelningsportfölj.

Där blev den en av fjolårets bästa med en kursuppgång på 70 procent inräknat utdelning.

Det som skapat förutsättningar för stabil lönsamhet inom Dist IT är att företaget uppenbarligen fyller en viktig roll för sina kunder, genom en hög servicegrad med korta leveranstider, låga priser och ett välvårdat sortiment av 2600 produkter. Dessutom har ledningen gjort ett starkt jobb med att etablera egna varumärken inom ett 10-tal produktsorter.

Intäkterna från egna varumärken har växt från en andel på noll till 35 procent av bolaget sedan 2006. Marginalerna på dessa intäkter är 3-4 procent bättre än på externa varumärken.

Sedan noteringen på First North 2011 har Dist IT (som då hette Deltaco) gett sig på att konsolidera sin nisch genom företagsköp. Att branschen är tuff är ju inte bara ett problem utan också en möjlighet att göra förvärv till hyggliga priser.

Genom att samordna inköp och lansera egna varumärken i förvärvade sortiment finns en del synergier att hämta, dessutom. Genom tre förvärv har Dist IT på kort tid ökat intäktsbasen från 450 Mkr till 1,3 miljarder i årstakt.

Det finns stor potential om en sådan strategi lyckas. Vi har trott att den skickliga ledningen ska gå i land med det men 2013 blev ett ordentligt hack i kurvan.

Ett stort förvärv i Danmark, Aurora, motsvarande inte alls förväntningarna vilket tvingade fram åtgärdsprogram och lokalt ledningsskifte. Det bidrog till att 2013 års intäkter blev 1140 Mkr och rörelsevinsten 38 Mkr (3,3% marginal), vilket är i klar underkant av Dist IT:s vinstförmåga. Planen för att vända Aurora till bättre siffror har dock sett bra ut och vi har behållt vårt köpråd på aktien.

Tittar vi på de senaste siffrorna från bolaget (Q3) så ser vi tydliga tecken på att det nu är på rätt väg. Intäkterna växer inom alla tre delar av koncernen och blev 341 Mkr (258) medan rörelsevinsten uppgick till 17,1 Mkr (6), vilket gav en marginal på 5 procent (2,3%). Den stora förbättringen svarar Dist IT:s danska bolag Aurora för där marginalen steg till 5 procent (0,7%) efter en lång tid av arbete med kostnader och breddning av försäljningskanalerna.

Efter nio månader av 2014 låg vinsten per aktie på 2,25 kr och vi tippar nu att det slutar runt 3 kr på helåret. Det ger p/e 12,3 med nuvarande aktiekurs på 37 kr.

Ett litet orosmoln svävar dock över kassaflödet som inte alls är lika bra som vinstutvecklingen, utan står på minus 37,5 Mkr efter ordinarie investeringar (-43,2). Delvis beror det på att lagret fylldes inför julhandeln, men vi är ändå lite fundersamma.

Även helåret 2013 slutade med negativt kassaflöde. Nettoskulden är 180 Mkr och domineras av ett femårigt obligationslån, så refinansiering står inte på agendan på ett tag. Skuldsättningen är hanterbar givet att Dist IT lär tjäna 60-65 Mkr i rörelsen i år, men den talar ändå för att utdelningen inte kommer att höjas jättemycket nu till våren. Vi tror på 1,60 kr/aktie vilket ger 4,3 procent i direktavkastning.

Man bör hålla ett öga på kassaflödet framöver, men generellt sett är utsikterna för 2015 goda nu när Danmark är på spåret.

För 2015 ser vi framför oss att danska Aurora gör ett normalt resultat medan de andra bolagen inom Dist IT presterar på ungefär samma nivå som i fjol. Det betyder en vinstökning på 10-15 procent och en vinst per aktie på 3,45 kr. P/e-talet blir 10,7.

För en distributör bör man inte betala de feta multiplarna men dagens 12 gånger innevarande årsvinst kan vara rimligt om ett år. Tillsammans med utdelningen ser vi en totalavkastning på 20 procent på ett år, vilket är bra nog för att vi ska behålla vårt köpråd på Dist IT.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
DistIT Köp 42,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -