Börscocktail: Trump i centrum

Börscocktail: Trump-skandaler skapar oro på en högt värderad börs. Men en av Sveriges mest framstående finansmän ser till börsen med tillförsikt.

Turerna kring Trump blir allt tätare. FBI-chefen James Comey ska ha sparkats med syftet att få undersökningen av presidentens nationella säkerhetsrådgivare nedlagd. Därtill florerar uppgifter om att Trump ska ha läckt hemliga information till en ryssarna. Det är allvarliga anklagelser som riktats mot den färske presidenten.

Nu räds finansmarknaderna mer än tidigare att Trumps stora politiska löften inte blir så lätta att få igenom, om fokus förblir vid skandalerna. Under tiden inleds en specialutredning kring Trump och hans ryska kontakter. Mest intressant blir att se vad annat de kan tänkas gräva upp.

Presidenten själv kallar händelseförloppet den största häxjakten på en politiker i amerikansk historia.

Med löften som stag, faller allting omkull. Det skrev Lars Winnerbäck om en flyktig kärleksrelation. Kanske beskriver det också aktiemarknadens förhållande till den nytillsatte presidenten. Smekmånaden är över och volatiliteten har hittat tillbaka.

VIX-indexet, som beskriver den implicita volatiliteten på den amerikanska aktiemarknaden, har hittills svävat vid rekordlåga nivåer. Men den politiska turbulensen har fått indexet att spika. Stegringen i VIX:en, i procentuella termer, var en av de tio största sedan 1991. Om än ökningen tagit fart från rekordlåga nivåer. I ett större perspektiv är rörelserna på börsen fortfarande löjligt små.

På fredagen återhämtade sig Stockholmsbörsen som steg 0,5 procent. På en vecka har storbolagsindex dock tappat 1,5 procent. Under samma tidsperiod hör Atlas Copco, SKF och SSAB till de största förlorarna på Storbolagslistan. Bland vinnaraktierna ryms Astra Zeneca, Nordea och Lundin Petroleum.

Någon trendvänding tror vi inte på än, däremot kan börsen bli mer volatil, ska Alfred Bergs allokeringschef sagt till Dagens Industri tidigare under veckan.

Nestorn Fredrik Lundberg oroas inte av att börsen handlas på rekordnivåer. Uppgången är välunderbyggd, säger han i en intervju med samma tidning.

Fastighetsmarknaden oroar desto mer, värdena har stigit snabbt. Men samtidigt är hyresmarknaden stark, säger Lundberg. Hans eget investmentbolag som är tungt laddat med fastighetsinvesteringar handlas med en historiskt hög premie på börsen. Det efter att ha levererat oförskämt bra avkastning till ägarna senaste tiden i relation till börsen som helt.

H&M-aktien har inte sett samma positiva kursresa. Istället går den att fynda på nivåer som känns igen från 2012. En som tagit det tillfället i akt är huvudägaren Stefan Persson, som fortsatt toktankar aktier i bolaget. Hittills i år har Persson köpt aktier till ett värde av hissnande 4,4 miljarder kronor, och suget efter aktier i familjeföretaget verkar inte vara slut.

Om Persson ville skulle pengarna istället räckt till att köpa ut drygt fyra stycken Sportamore från börsen. Eller till 850 000 kor till ängsmarkerna i Ramsbury. Men så många djur ryms nog inte.

Veckan rundas av med ytterligare en notering. Klimatbolaget Munters har känt på börslivet tidigare. Riskkapitalbolaget Nordic Capital tog bolaget från börsen 2010, men nu är det alltså dags igen. Teckningskursen var satt till 55 kronor men ett par timmar efter premiären kostar aktien 65 kronor styck. Systertidningen Börsveckan gav rådet att teckna aktien, vilket så här långt varit en lysande affär.

Under veckan publicerades analyser på:

Atrium Ljungberg

Sensys Gatso Group

Instalco

Rottneros

Rapportperiodens vinnare

Munters

Björn Borg

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -