Massa uppsida i Rottneros

Aktieanalys Rottneros har valt en bra period att investera i sin produktionskapacitet. Efterfrågan är god, priserna på väg upp och valutan på gynnsamma nivåer.

Massaproducenten Rottneros har genomgått en kontinuerlig renodling de senaste åren. Idag tillverkar bolaget mekanisk massa vid sitt Rottneros Bruk i kvaliteterna CTMP och slipmassa, samt kemisk massa vid Vallviks Bruk. Dessutom har man dragit igång en satsning inom Packaging där man utvecklar tråg för främst livsmedel.

Rottneros strategi handlar om utvalda nischprodukter för sina högkvalitativa mekaniska och kemiska massor,och ökad produktionsvolym via högre produktivitet och utökad kapacitet. Fokus är att öka andelen av försäljningen som går till slutprodukter med tydlig marknadstillväxt.

Till exempel går mer än 50 procent av Rottneros Bruk massaproduktion till kartongtillverkning. Bolaget tillhör idag de ledande producenterna i världen inom massa som används i filterproduktion samt E-massa för isolering i elektriska applikationer.

Rottneros Bruk

2015 initierade Rottneros Agenda 500, en långsiktig industriell plan för verksamheten som kretsar kring ett investeringsprogram för båda bruken. Av hitintills beslutade investeringar på 620 Mkr är 410 Mkr nu genomförda. Resterande 210 Mkr kommer genomföras under 2017-2018. Sedan 2013 har man ökat massaproduktionen med 12 procent, till sammanlagt 374 100 ton ifjol. Målet är att nå till 460 000– 500 000 ton på sikt.

Investeringar sker i en tid där marknaden är överlag stabil, med positiva utsikter tack vare en god balans mellan utbud och efterfrågan. Som följd blev första kvartalet 2017 ett nytt rekordkvartal för både produktion och leveranser. Nettoomsättningen ökad med 9 procent jämfört med samma kvartal ett år tidigare till 472 Mkr.

Både koncernen i sin helhet och Rottneros Bruk noterade produktionsrekord för ett enskilt kvartal. Koncernen ökade produktionen med 8 procent jämfört med fjolårets första kvartal, trots en negativ effekt från produktionsstörningar vid Vallviks Bruk. Utleveranserna ökade med 9 procent.

Vallviks Bruk

Rörelseresultatet uppgick till 57 Mkr, vilket var 20 procent lägre än under Q1 2016, tyngt av oplanerade engångskostnader om cirka 10 Mkr. Dessutom hade bolaget viss motvind genom utvecklingen av sitt genomsnittspris i svenska kronor, som följd av en mindre gynnsam produkt- och kundmix. Prisnoteringen för NBSK massa, marknadens riktvärde, ökade under första kvartalet med 3 procent i dollar och 9 procent i svenska kronor jämfört med samma period ett år tidigare.

Rottneros Packaging nådde en viktig milstolpe genom att ta hem den första ordern i mars. Nu kan man sätta igång den industriella produktionen och därigenom utveckla processen och kvaliteten. Trågen tillverkas av pappersmassa vilket utöver miljöfördelarna erbjuder betydligt större möjligheterna att anpassa mönster, färger och tryck på förpackning än om plast eller kartong används. I dagsläget är det dock fortfarande svårt att bedöma den finansiella potentialen för Rottneros.

Bolagets satsningar kostar visserligen pengar men både balansräkningen och kassaflöden ger ledningen flexibilitet. Vid slutet av mars uppgick nettoskulden till enbart 2 Mkr och soliditeten uppgick till 77 procent. Givet det stabila marknadsläget ser vi därför inga problem för investeringsplanerna i dagsläget.

Två faktorer brukar vara extra viktigt för Rottneros: massa- och dollarpriset. Den underliggande efterfrågan på massa är god i tillväxtmarknaderna, men stagnerande eller svagt vikande i de mogna ekonomierna. Den strukturella nedgången inom grafiska papper kompenseras av ökad global fiberförbrukning inom förpackning och tissue. Priset för NBSK-massa har sedan årsskiftet stigit med omkring 30 dollar till 840 dollar i slutet av april och ytterligare prishöjningar har aviserats för andra kvartalet. Priset för kortfibermassa har stigit med närmare 100 dollar sedan årsskiftet till omkring 750 dollar.

Massapriset sätts i dollar medan Rottneros tillverkningskostnaderna till stor del är i svenska kronor. Den underliggande exponeringen mot dollarn är således hög. Den genomsnittliga dollarkursen under första kvartalet 2017 var 5 procent högre jämfört med första kvartalet 2016. Samtidigt är dagens dollarkurs cirka 6 procent lägre än toppnivåerna från december 2016 så att jämförelsebasen kommer blir svårare mot slutet av året.

Tack vare den ökade leveransförmåga och en positiv prisutveckling, tror vi att Rottneros kommer kunna öka sin omsättning med cirka 10 procent i år. Vinsten per aktie tros kunna öka med 15 procent till 0,97 kronor, vilket innebär ett p/e-tal kring 8. Risken är hög men värderingen tar mer än tillräcklig hänsyn till den. Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Rottneros Köp 8,05 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -