Lågriskaktie i tveksam bransch

Aktieanalys Atrium Ljungberg har en välfylld projektportfölj att jobba med under många år framåt. Bolaget har många goda kvaliteter men det finns också ett antal orosmoln på himlen.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg brukar förknippas med handelsområden. Det är kanske främst Sickla i Stockholm som lagt grunden till detta.

Sickla köpkvarter

Där har Atrium Ljungberg under 20 år nu byggt upp en hel stadsdel med handel, kontor, bostäder och sociala inrättningar. Flera andra handelsplatser i Stockholm, Malmö och Uppsala ingår dock i bolagets fastighetsportfölj i dagsläget.

Räknat på hyresvärden svarar handelslokaler för 42 procent och kontorslokaler för 46 procent. Under fjolåret tog Atrium Ljungberg även sina första spadtag i vad som ska bli en stor satsning på att utveckla egna bostäder. Bolaget har som målsättning att från 2019 kunna produktionsstarta 300 bostäder om året.

Bostäder ses som strategiskt viktiga för att kunna utveckla levande stadsdelar. Bostäder gör att områdena lever dygnet runt och det blir lättare att attrahera restauranger och andra sociala inrättningar. Eftersom Atrium Ljungberg till stor del också kan bygga på befintlig mark kan det bli en riktigt lönsam affär.

Satsningen på bostäder tar sin början i Gränby i Uppsala där 450 lägenheter ska uppföras under de kommande åren. Gränby är ett av Atrium Ljungbergs stora utvecklingsprojekt för närvarande. Där bygger bolaget precis som i Sickla en helt ny stadskärna. Målsättningen är att den ska stå färdig år 2020.

Gränbystaden

Totalt har Atrium Ljungberg runt 2 000 lägenheter i produktionsplan. Förutom i Gränby planeras även för cirka 1 500 lägenheter i Sickla.

I dagsläget svarar bostäder för bara 3 procent av hyresvärdena i Atrium Ljungbergs fastighetsbestånd. Halva bolagets projektportfölj består dock i dagsläget av bostäder. Andelen bostäder i fastighetsportföljen kommer dock att förbli relativt liten eftersom merparten av de lägenheter som byggs är bostadsrätter, som ju säljs av när de är färdiga.

Totalt har Atrium Ljungberg en projektportfölj som utöver pågående projekt rymmer vidare investeringar på nära nog 13 miljarder kronor. Med målsättningen om att investera 1 miljard om året i projektutveckling har bolaget med andra ord att göra under överskådlig tid.

Den omfattande projektverksamheten är utmärkande för Atrium Ljungberg och är också en viktig faktor i bolagets värdetillväxt. Ny- och tillbyggnadsprojekt ska generera en projektvinst på minst 20 procent. Investeringarna i det befintliga beståndet bidrar även till sänkta förvaltningskostnader och högre hyror.

Efter att under några år ha legat under sin målnivå vad gäller projektinvesteringar blev utfallet i fjol dryga miljarden. Med den gryende satsningen på bostäder och en även i övrigt välfylld projektportfölj flaggar bolaget nu för att aktiviteten kommer att vara hög de kommande åren.

Under första kvartalet investerades 355 Mkr i ny- och ombyggnader så året har inletts i högt tempo. Det gäller även på förvärvsfronten. Atrium Ljungberg har genomfört fastighetsförvärv för dryga 1,8 miljarder kronor under första kvartalet. Det är två fastigheter i Stockholm och en i Göteborg som förvärvats.

Geografiskt är Atrium Ljungberg Stockholmscentrerat. Stockholm svarar för 75 procent av hyresvärdena. Uppsala och Malmö står för cirka 10 procent vardera och Göteborg för 5 procent.

Glashuet vid Slussen i Stockholm

Atrium Ljungberg höjde också med anledning av fastighetsförvärven sin helårsprognos för resultatet före värdeförändringar. Bolaget räknar nu med att det kommer att landa på 1 135 Mkr. Bolaget har för vana att överträffa sina egna prognoser och de analytiker som bevakar bolaget har också enligt SME Direkt lagt sig något högre.

Snittprognosen är ett resultat före värdeförändringar (även kallat förvaltningsresultat) på 1 157 Mkr. För nästa år ligger snittprognosen på 1 196 Mkr.

De prognoserna ger underliggande p/e-tal på 16,7 respektive 16,1.

Substansvärdet per aktie uppgick vid första kvartalets utgång till 150 kronor per aktie. Till dagskurs handlas Atrium Ljungberg med en rabatt mot aktuell substans på dryga 3 procent.

Direktavkastningen i aktien väntas de kommande åren uppgå till 2,9 procent respektive 3,0 procent.

Atrium Ljungberg-aktien har precis som övriga fastighetssektorn haft en rätt svajig resa de senaste åren. Oro för att räntorna bottnat och signaler om att bankerna blivit mer restriktiva i sin utlåning till fastighetsförvärv har fått många att hålla sig borta från fastigheter.

Men bolagen går för närvarande kanske bättre än någonsin. Finansieringskostnaderna har inte stigit ännu, tvärt om sjunker de för många bolag däribland Atrium Ljungberg. Samtidigt slår nu hyreshöjningar igenom i resultaten och många fastighetsbolag rapporterar kraftigt förbättrade förvaltningsresultat. Atrium Ljungberg väntas exempelvis öka sitt förvaltningsresultat med 20 procent i år.

Signalerna på sistone har varit att räntehöjningar kommer att dröja, samtidigt som konjunkturprognoserna höjts. Det har lett till en comeback för fastighetsaktier den senaste månaden. Vi är dock fortfarande lite tveksamma till sektorn. Toppen har rimligtvis passerats för den här gången och det tror vi bäddar för en fortsatt slagig kursutveckling.

Atrium Ljungberg är på många sätt ett lågriskalternativ som borde passa i dessa tider. Exponeringen mot handelsplatser är dock olycklig då aktiemarknaden för tillfället är extremt oroad över den snabba förflyttningen från fysiska butiker till e-handel. Framför allt i USA tycks den trenden nu börja skörda offer bland butikskedjorna.

Det gör att vi avvaktar i Atrium Ljungberg trots bolagets många goda kvaliteter. Rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Atrium Ljungberg B Neutral 144,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -