Sälj Melker, köp portföljen

Aktieanalys Varför ändra ett vinnande koncept? Melker Schörling gör helst inga ändringar i sin vinnarportfölj. Men trots låg aktivet handlas investmentbolaget till en orimligt fet premie.

Melker Schörling AB äger i stort samma bolag som när investmentbolaget börsnoterades 1987. Ur den första investeringen i Securitas spanns Loomis och låsjätten Assa.

Genom köpet av Konverta blev Melker ägare i Hexagon, som senare knoppade av Hexpol. År 2000 köptes Karlshamn som numer känns igen som fettjätten AAK. Och så ser investeringsportföljen ut än idag.

Hexagon, som står för mer än hälften av portföljsammansättningen, är ett fint bolag med god historik. Vd:n Ola Rollén nämns ofta som börsens guldgosse och har under sina mer än 15 år som chef sett aktiekursen öka flera tusen procent.

Baserat på SME Direkts prognossammanställning handlas aktien till p/e 22 på 2017. Det är en väl tilltagen prislapp på ett bolag som väntas växa omsättningen med 5 procent per år. Men att kvalitet kostar på börsen har vi vant oss vid. Dessutom älskar marknaden lyckosamma förvärvare.

Tidigare var avknoppningen Hexpol näst störst i portföljen men efter ett år av uteblivna förvärv är aktien på dekis. Andraplatsen nyps istället av AAK som stod för 14 procent av substansvärdet i slutet på september.

Fettbolaget har också haft en mycket bra resa på börsen. Efter flera köprekommendationer tog vi i vintras ned rekommendation till neutral med hänsyn till den höga prislappen. Det visade sig vara ett felaktigt beslut då aktien stigit med ytterligare 20 procent sedan dess. Idag är värderingen ännu högre i förhållande till vinsten. På nästa års vinst värderas stabila AAK till p/e 23 och förväntas växa omsättningen med 6-10 procent per år framåt.

Låsjätten Assa Abloy håller tredje plats i portföljen med en 12-procentig substansandel. Assa anses vara ett av Stockholmsbörsens mest välskötta bolag och kursutvecklingen överträffar vida börsen i stort. Bara på tre år har aktien stigit med 76 procent. Även Assa är en förvärvare av rang.

I backspegeln imponerar onekligen Melker Schörlings aktieportfölj och det är svårt att vara kritisk till en investeringsmodell som fått investmentbolagets aktie att öka med 130 procent de senaste tre åren.

Men tyvärr kostar det en slant att ta del av framgångarna. Till skillnad från branschkollegorna handlas aktien med en rejäl premie (aktiekursen är högre än substansvärdet per aktie). Det är svårt att motivera i ljuset av att portföljförändringarna är så pass få.

Portföljen innehåller bara en handfull bolag, vilket gör den enkel att replikera och på så sätt slippa betala överpris.

Ännu enklare blir det att motivera en replika då portföljen i slutet på september innehöll 3 procent kassa, vilken man som aktieägare också betalar en premie på.

Den som bara kopierar de noterade innehaven löper risken att bli utan investeringserbjudanden riktade till investmentbolagets ägare.

Ett historiskt exempel var möjlighet att teckna aktier i filterbolaget Absolent. Som senare blev en börssuccé.

Men den tunga investeraren och tidigare Ericssonchefen Carl-Henrik Svanberg har valt att dra fördel av den nu höga premien.

I mitten av september sålde han merparten av sitt innehav i Melker Schörling för att istället successivt köpa in sig de underliggande innehaven över börsen. Men en liten del av likviderna bränner han han på ett nytt sommarnöje. Ett segelfartyg med en prislapp på 190 Mkr.

Det råder ingen tvekan om att Melker Schörlings känsla för investeringar imponerar, men vårt råd blir att ta rygg på Svanberg: Sälj investmentbolaget och köp underliggande innehav direkt på börsen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sälj 602,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -