Förvärv kan lyfta Loomis

Aktieanalys Bolagets framtidsutsikter ifrågasätts och aktien har fallit kraftigt. Men raset känns överdrivet och ett flaggat förvärv kan ge aktien en knuff.

Huvudägarna Gustaf Douglas och Melker Schörlings beslut att sälja tre fjärdedelar av sitt sammanlagda innehav i värdehanteraren Loomis i mars har tyngt aktien rejält. Sedan försäljningen avslöjades har kursen rasat 24 procent. Att avyttringen skedde till kraftig rabatt har gett skeptikerna ytterligare vatten på sin kvarn.

Douglas och Schörling har varit huvudägare i Loomis ända sedan bolaget var en del av Securitas. Valet att till stor del kliva ur bolaget tyder på tvivel kring de långsiktiga utsikterna för kontanter, även om duon förnekar detta. Till saken hör att andra personer i insynsställning också sålt Loomis-aktier på senare tid.

Oron är att allt lägre kostnader för korttransaktioner i kombination med nya tekniska lösningar, som betalningsappen Swish, snabbar på rörelsen mot ett kontantlöst samhälle. Samtidigt innebär tuffare regelverk, för att motverka penningtvätt och dylikt, att kontanter blir dyrare att använda.

I Sverige är kortbetalning redan norm. Många bankkontor hanterar inte längre kontanter överhuvudtaget.

Även om andra länder inte nått lika långt är trenden tydlig, särskilt på utvecklade marknader.

På kort sikt erbjuder kontantdöden emellertid affärsmöjligheter, även för Loomis. När bankerna inte längre betraktar kontanthantering som kärnverksamhet, läggs den biten i större utsträckning ut på externa aktörer. Det är goda nyheter för Loomis, som får chans att öka tillväxten inom bolagets mest lönsamma verksamhet.

Loomis hanterar kontantflöden inom två huvudområden: transporter (CIT, eller Cash in Transit) och kontanthantering (CMS, eller Cash Management Services). Transporter står fortfarande för runt två tredjedelar av omsättningen i både Europa och USA. Eftersom kontanthantering är en mer avancerad tjänst medför den högre marginaler och Loomis jobbar aktivt med att höja andelen CMS-uppdrag.

Europa och USA är Loomis givna huvudmarknader. Affärsområdet Europa - som lustigt nog även rymmer Argentina - svarar för drygt hälften av omsättningen och cirka 55 procent av rörelseresultatet, ebita. USA står för runt 40 procent av både omsättningen och rörelseresultatet.

I Europa var den underliggande tillväxten i första kvartalet 1 procent. Särskilt i Norden hopar sig orosmolnen. Regionens redan höga grad av outsourcing och stadigt krympande mängd kontanter i omlopp leder till en negativ underliggande tillväxt.

USA-marknaden väger upp, emellertid. Där röner Loomis stora framgångar för tillfället – resultatet av stora satsningar och flera CMS-uppdrag som nu driver på tillväxten. Organiskt ökade intäkterna i det första kvartalet med rekordhöga 14 procent och Loomis räknar med fortsatt god tillväxt i USA under kommande kvartal.

Bolaget går även starkt på nyare marknader som Turkiet och Argentina, med tillväxt på över 50 procent. Tillväxtmöjligheterna de kommande åren ligger sannolikt utanför dagens huvudmarknader.

Förvärv är det snabbaste sättet att stärka närvaron på nya marknader. Efter att under många år ha jobbat med att få upp lönsamheten har Loomis nu nått sitt första mål om en rörelsemarginal på över 10 procent. Fokus har därför skiftat mot tillväxt. Förvärv har hög prioritet.

Efter en större affär i början av 2014 har Loomis huvudsakligen ägnat sig åt mindre köp. Situationen har komplicerats av ett vd-byte: Jarl Dahlfors meddelade sin avgång redan förra sommaren och nya vd:n Patrik Andersson kom inte på plats förrän tidigare denna månad. Aktiemarknaden hyser dock stora förhoppningar om större förvärv inom kort.

Enligt SME Direkt väntas Loomis i år rapportera en vinst per aktie på 15,59 kronor. Nästa år väntas den öka till 16,42 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 13,8 respektive 13,1. Justerat för skuldsättningen värderas rörelsen till 11,5 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Efter kraftiga kursfall kan det vara läge att köpa Loomis på medellång sikt. De långsiktiga utsikterna för kontanter är inte ljusa, men dödsrunan har troligtvis skrivits för hastigt. På flertalet mogna marknader finns fortfarande en outsourcing-trend som Loomis kan ta rygg på – det visar inte minst de senaste kvartalens starka utveckling i USA. Därtill finns en hel del kvar att göra i tillväxtregionerna.

Förvärv, eller tal om förvärv, torde också ge aktien stöd. Loomis har fullgoda finansiella muskler och bolaget har varit tydligt med att man avser förvärva ambitiöst. Med allt detta i åtanke framstår förhållandet mellan risk och möjlig avkastning som lockande.

Loomis är kanske inte aktien för pensionsportföljen, men på medellång sikt är den sannolikt redo för en återhämtning. Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Loomis Köp 214,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -