Medvind för Securitas

Aktieanalys Securitas-aktien är dyr men bolaget är också en av få vinnare på en allt mer otrygg omvärld. Satsningen på teknikbaserade tjänster kommer på sikt lyfta både tillväxt och lönsamhet.

Securitas har varit en vinnare på det allt mer oroliga säkerhetsläget i Europa. Flyktingströmmarna till Tyskland och Sverige och terrorattackerna i Frankrike och Belgien har ökat efterfrågan på väktare och säkerhetslösningar.

Bolaget rapporterade i sitt första kvartal en underliggande försäljningsökning på 8 procent i sin europeiska gren. Av detta kan ungefär hälften tillskrivas flyktingvågen och terrorattackerna.

En lika stor positiv effekt väntas inte året ut. Flyktingvågen har bedarrat något och den puckel i efterfrågan som terrorattackerna gav upphov till normaliseras nu sakta. En återgång till noll är det dock inte fråga om eftersom det fortfarande finns en hel del flyktingboenden som behöver bevakning. Det finns också en kvardröjande oro för nya terrorattacker vilket bidrar till en ökad efterfrågan.

Den stora underliggande tillväxtdrivaren i Securitas är dock fortfarande bolagets övergång till mer teknikbaserade tjänster. Det arbetet har pågått ett antal år nu och försäljningen av säkerhetslösningar och teknik svarar i dagsläget för 11 procent av omsättningen.

Tekniken för övervakning blir bara billigare och billigare samtidigt som lönekostnaderna för väktartimmar tenderar att stiga. Tillväxten för traditionella övervakningsuppdrag har stannat av på mogna marknader i Europa och Nordamerika medan videoövervakning fortfarande växer.

Genom att kombinera övervakning med kameror och sensorer med traditionella väktartjänster kan Securitas sänka priserna och ändå höja sin egen lönsamhet. Ett bevakningsuppdrag med mycket teknikinnehåll kan enligt bolaget hålla en marginal på upp till 10 procent av jämföra med cirka 4 procent för ett traditionellt väktaruppdrag.

Securitas tillhandahåller utrustningen och kunderna betalar av den under avtalstiden. Investeringsbehoven är därför relativt stora för Securitas. Bolaget räknar med att behöva investera 350-400 Mkr om året för att hålla den expansionstakt som man önskar. För dessa pengar väntar sig dock bolaget kunna utvinna 2-3 miljarder kronor i årlig försäljningstillväxt.

Förutom bra tillväxt och bättre marginaler innebär teknikskiftet även längre avtalstider. Ett normalt väktaruppdrag sträcker sig som regel över ett år medan de teknikbaserade uppdragen sträcker sig över tre till fem år. Kundrealtionerna fördjupas därmed och Securitas räknar med att det kommer att bli lite lättare att förnya uppdragen. När utrustningen väl är betald av kunden finns dessutom möjligheten till lägre priser vilket blir ett ytterligare incitament att förnya uppdragen.

Securitas satsning på ett ökat teknikinnehåll sträcker sig även till förvärv.  I februari i år slutfördes köpet av amerikanska Diebolds verksamhet inom elektronisk övervakning. Prislappen på 2,7 miljarder kronor innebär att det är Securitas största affär på många år.

Köpet stärkter bolagets erbjudande på teknikområdet och väntas bidra till ytterligare tillväxt och förbättrad lönsamhet i Nordamerika. Före Diebold stod de tekniska tjänsterna för bara 3-4 procent av omsättningen i Nordamerika, men andelen ökar nu till 10-15 procent. För Securitas som helhet kommer de att öka till cirka 14-15 procent.

Ett annat prioriterat tillväxtområde är brandskydd. Det är en verksamhet som bolaget i ett första steg vill bygga upp i Europa, både via förvärv och organiskt. Brandsäkerhet är ett område som enligt Securitas beräkningar växer med 5-10 procent om året. Det är också lönsamma uppdrag där marginalerna närmar sig tvåsiffriga nivåer.

På sikt kommer Securitas även att satsa på brandskydd i Nordamerika. De närmaste åren kommer dock fokus i Nordamerika ligga på att integrera Diebold.

Långsiktigt ser Securitas en stor potential på den nordamerikanska marknaden där andelen outsourcade säkerhetsuppdrag är betydligt lägre än i Europa. I Nordamerika sköter drygt 40 procent av alla potentiella kunder sin egen säkerhet. I Europa 20 procent.

Att sköta sin egen säkerhet är dyrare än att lägga ut den på andra. Skiftet till ett ökat teknikinnehåll kommer att understryka detta ännu mer och Securitas räknar med att det snart kommer att ske en islossning i Nordamerika.

Securitas egen prognos för 2016 är en marknadstillväxt i Nordamerika på 3-4 procent och på 2-3 procent i Europa.

De analytiker som bevakar Securitas räknar enligt SME Direkt i snitt med att bolaget i år ökar omsättningen med 5,6 procent. Den underliggande lönsamheten väntas förbättras något vilket lyfter vinsten per aktie med drygt 7 procent till 7,16 kronor. Nästa år väntas bjuda på fortsatta lönsamhetsförbättringar och en tillväxt på 3,5 procent. Vinsten per aktie ökar då med 10 procent till 7,89 kronor.

P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 17,8 respektive 16,2. Det är historiskt sett en hög värdering men i stort sett i linje med hur det sett ut de senaste åren. Direktavkastningen i aktien väntas uppgå till 2,9 procent respektive 3,1 procent de närmaste åren.

Securitas har klarat sig bra under det senaste turbulenta börsåret. Flyktingvågen och terrorattackerna i Europa har gynnat aktien. Börsen har också fått allt mer förtroende för Securitas satsning på ökat teknikinnehåll. I dagens värdering ligger förväntningar om en uppväxlad tillväxt och lönsamhet under de kommande åren.

Den höga värderingen begränsar potentialen i aktien på kort sikt. På lite längre sikt talar dock både externa och interna faktorer fortsatt för bolaget och vi behåller därför vår köprekommendation.

Läs fler aktieanalyser från Placera.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Securitas B Köp 126,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -