Kina tynger Assa Abloy

Aktieanalys Aktiemarknaden har vänt Assa Abloy ryggen den senaste månaden. Orsaken är varningar från bolaget att problemen i Kina förvärrats.

Låsjätten Assa Abloys aktie har fallit 10 procent den senaste månaden. Bakom kurstappet ligger oro på aktiemarknaden för vad fortsatt svaghet i Kina kommer att ställa till med i det innevarande, tredje, kvartalet. Kina svarar för knappt 10 procent av omsättningen inom Assa Abloy och efterfrågan har varit svag i landet en längre tid.

Under augusti ska dock bolaget enligt Nyhetsbyrån Direkt ha varnat analytikerkollektivet för att läget nu försämrats kraftigt. Ett tapp på 25-30 procent ska ha indikerats enligt vissa analytiker. Det riskerar att slå hårt mot bolagets organiska tillväxt, som alltid tilldrar sig stort fokus på aktiemarknaden.

Den underliggande tillväxten har annars varit bra i år. Organiskt ökade försäljningen med 4 procent i andra kvartalet och förvärv bidrog med ytterligare 4 procents tillväxt.

Förvärv är en viktig del av Assa Abloys verksamhet. Låsmarknaden är fragmenterad och Assa Abloy köper ungefär ett bolag i månaden. Under fjolåret köptes 16 bolag och hittills i år har bolaget hunnit med 9 förvärv. Målsättningen är att över en konjunkturcykel i snitt nå 10 procents tillväxt om året fördelat med 5 procent vardera på organisk tillväxt och förvärv.

Under en period i början av 2000-talet blev det dock lite för mycket av förvärvsdriven tillväxt.

De köpta bolagen integrerades aldrig till en fungerande helhet och mycket av de senaste tio åren har handlat om att få ordning på Assa Abloys struktur. Sedan 2006 har fler än 11 000 anställda fått lämna bolaget, 76 fabriker har stängts och 99 stycken har omvandlats till rena sammansättningsenheter.  

Idag har Assa Abloy huvudsakligen sammansättningsenheter på de mogna marknaderna i Europa och USA medan kritiska komponenterna tillverkas i låglöneländer. Mer standardiserade komponenter köps i allt större utsträckning in från externa leverantörer. Det minskar de fasta kostnaderna och ger en större flexibilitet. Målsättningen för lönsamheten är att hålla rörelsemarginalen över 16 procent vilket bolaget klarat av de senaste åren.

Två prioriterade områden har dels varit en ökad närvaro på tillväxtmarknader och dels en ökad satsning på teknisk innovation. Tillväxtmarknader har hittills i år svarat för 23 procent av omsättningen i koncernen och även om flera av dem på sistone varit rejält svaga så ligger strategin fast. På längre sikt räknar Assa Abloy med att länder som Kina och Brasilien kommer att erbjuda bra tillväxtmöjligheter.

När det gäller teknisk innovation så har investeringarna i utveckling nära på fördubblats de senaste tio åren och det har bland annat resulterat i att bolaget idag har drygt 30 procent av sina intäkter från produkter som är yngre än tre år. Elektromekaniska lås och automatiska entrelösningar står idag för mer än halva omsättningen.

De senaste åren har det även hänt mycket inom olika typer av internetbaserade säkerhetslösningar. Möjligheten att på distans, via exempelvis mobiltelefoner, kontrollera lås och larm öppnar nya tillväxtmöjligheter och Assa Abloy utvecklar både hård- och mjukvara på området. Även eftermarknaden för den typen av produkter är intressant då produktcyklerna förväntas vara korta.

Tekniska innovationer medför ökade kostnader men de driver också tillväxt och går som regel att ta bra betalt för. 75 procent av koncernens kunder är kommersiella aktörer som har höga kvalitetskrav och är mindre priskänsliga än privatpersoner.

De analytiker som bevakar Assa räknar enligt SME Direkts sammanställning i snitt med att bolaget ökar omsättningen med runt 5 procent om året de kommande åren. Rörelsemarginalen väntas söka sig uppåt från dagens nivå kring 16,3 procent och nå 17,0 procent 2018.

Prognoserna för vinst per aktie ligger på 7,31 kronor i år och 7,96 kronor nästa år. P/e-talen ligger med de prognoserna på 23,4 för innevarande år och på 21,5 nästa år. Även snittprognosen för 2018 ger ett p/e-tal över 20.

Assa Abloys värdering fördubblades på Stockholmsbörsen under åren efter eurokrisen. P/e-tal långt över 20 är normalt sett inte vad man skulle förvänta sig i ett bolag som ökat rörelseresultatet med 11 procent om året i snitt de senaste tio åren.

Aktiemarknaden älskar dock för närvarande Assa Abloys kombination av operativ stabilitet och förvärvsdrivna tillväxt. Både aktiekurs och p/e-tal har dock planat ut sedan början av 2015.

Att det är ett välskött och framgångsrikt bolag råder ingen tvekan om. Givet den höga värderingen blir dock frågan huruvida aktien är köpvärd eller inte mest en fråga om vinstmultiplar. Vi förväntar oss ingen återgång till historiska nivåer inom överskådlig tid men till p/e 21,5 på nästa års prognos borde kurspotentialen vara begränsad.

På kort sikt har också synen på Assa Abloy surnat en hel del på aktiemarknaden. Sänkta rekommendationer har haglat över aktien i spåren av bolagets Kina-varning vilket bidragit till att pressa tillbaka aktien.

Vi tror oron kommer att bestå en tid och behåller en neutral rekommendation på Assa Abloy.

Läs fler aktieanalyser från Placera.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ASSA ABLOY B Neutral 171,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -