AAK inte immun mot nedgång

Aktieanalys Stabila AAK har lagt ytterligare ett bra år bakom sig men värderingen är hög och på vinterns negativa börs kan det bli ett problem.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Fettförädlaren AAK har gått som tåget under den sju år långa börsuppgången som varit, men aktiens värdering har också hunnit bli allt mer ansträngd.

I en stigande börstrend och till rådande nollräntor har investerare valt att acceptera en högre prislapp och trots ett framåtblickande p/e-tal kring 25 under förra året ansåg många att aktien var en bra investering.

I takt med att börstemperaturen blivit allt kyligare har investerarnas betalningsvilja dock blivit mindre. Värderingarna har kommit ned överlag så relativt andra investeringsmöjligheter kanske man inte ska förvänta sig att prislappen på AAK kan bestå.

Det fjärde kvartalet var marginellt svagare än vad analytikerkollektivet hos SME Direkt förväntat sig och störst var avvikelsen för nettovinsten som kom in 7,2 procent under snittprognosen. Organiskt ökade koncernens försäljningsvolymer i fjärde kvartalet med 6 procent vilket är bra men inte lika starkt som under samma kvartal 2014. Däremot skiljer sig utvecklingen mycket mellan de olika affärsområdena och segmenten.

Det största affärsområdet Food Ingredients ökade volymen med 8 procent, varav 2 procentenheter organiskt. Affärsområdets rörelseresultat per kilo uppgick till 0,77 kronor vilket motsvararar en ökning på 8 procent mot samma period året före.

Hälften av den ökningen berodde emellertid på positiva valutaeffekter. Mejerisegmentet har fortsatt i sin starka trend från tredje kvartalet och redovisade en tvåsiffrig tillväxt i fjärde kvartalet. Bagerisegmentet däremot gick trögt i Europa men bättre i bland annat USA.

För Chocolate & Confectionery Fats minskade volymen organiskt och svårigheterna beror främst på motgångar på den ryska marknaden. Exkluderat Ryssland var volymerna stabila och i oroshärden Ukraina syntes tecken på stabilisering. På det hela taget ökade volymerna med 2 procent under kvartalet och på rörelsenivå steg lönsamheten med 3 procent, även här främst på grund av gynnsamma valutaeffekter.

Det minsta affärsområdet Technical Products & Feed har gjort en rejäl uppryckning vad gäller lönsamheten. Tredje kvartalet var en utmaning och det förväntade driftstoppet blev längre än tänkt. Men i senaste kvartalet steg försäljningsvolymerna med 3 procent och det förklaras främst av en ökad efterfrågan på tekniska fettsyror.

På det hela taget var bokslutet för 2015 i princip i linje med förhandstipsen. Försäljningen blev marginellt bättre än förväntat men resultatet per aktie, som analytikerna förutspått till 22,53 kronor, stannade vid 22,17 kronor (nära vår tidigare skattning om 22 kronor per aktie). Volymerna ökade med 8 procent mot året innan och nettoomsättningen steg 13 procent till 20 114 Mkr.

Inte heller i prognosen för räkenskapsåret 2016 väntas några större överraskningar. Tillväxttakten väntas sjunka i år men analyshusen tror ändå på en god ökning på nära 9 procent, enligt SME Direkt.

Rörelsemarginalen väntas bli oförändrad kring 7 procent. Volymerna väntas dock öka snabbare än 2015, totalt med 10 procent under året. Givet konsensusprognosen stiger vinsten per aktie till 25 kronor vilket ger ett p/e-tal på 21 för innevarande år.

Det pågår stora nyinvesteringar i Brasilien och Kina som, när de levererar, kommer att bidra till ökade volymer. Först att dra igång produktionen är fabriken i Brasilien som sätter igång produktionen under första kvartalet 2016.

På utvecklingsavdelningen händer det en del saker. Bland annat lanseras snart chokladlösningen Tropicao, tänkt att hjälpa chokladkakor att hålla stilen på varma breddgrader. Säljcykeln är lång men produkten väntas enligt bolaget kunna bli en storsäljare.

En flerårsöversikt av AAK-koncernens resultat- och volymutveckling är imponerande stabil – och stigande – så kvaliteten på bolaget går inte att förneka. I år finns dock risken att den tidigare medvinden av valutor mojnar vilket gör att bolaget tappar lite lönsamhet på marginalen.

Men den främsta anledningen till att vi tvingas till en översyn av vår tidigare rekommendation är det generella börsklimatet, eller mer korrekt den generellt lägre värderingen av många börsbolag.

För sina stabila meriter är AAK värt att äga för den långsiktige investeraren. Jämfört med exempelvis Axfood, som värderas till 22 gånger årets väntade vinst trots att väntad vinsttillväxt är minst sagt liten, framstår AAK:s värdering som rimlig.

Men med vår horisont på upp till sex månader är det frågan om potentialen är tillräckligt stor för att väga upp risken för att en generell multipelkontraktion, fallande värdering, träffar marknaden. Den som inte redan äger aktien men funderar på ett köp gör kanske bäst i att avvakta en vändning i marknaden innan det blir dags att kliva på AAK.

Även om vi gärna hyllar bolaget känns aktien lite dyr för dagens börsklimat och på tre till sex månader blir vår rekommendation neutral.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AAK Neutral 523,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -