Hexagon är högt värderat – med all rätt

Aktieanalys Hexagon har hittills hanterat svagheter i marknaden bra och 2015 blev ännu ett rekordår. Bolaget har en stark historik och värderas därefter. På lite sikt har dock aktien mer att ge.

Hexagons aktie har det senaste året stundtals pressats av oro för bolagets stora exponering mot Kina och mot oljesektorn. Den senare kundgruppen står för cirka 20 procent av intäkterna medan Kina svarar för 15 procent.

Svagheter på dessa båda fronter syntes också i det fjärde kvartalet i fjol. Organiskt backade försäljningen i Kina med 5 procent, dock främst till följd av att det fjärde kvartalet året före var väldigt starkt i Kina. Hexagon själva beskriver den underliggande efterfrågan i landet som stabil, hjälpt bland annat av en bra utveckling inom fordons-, flyg- och tillverkningsindustrin.

En svag efterfrågan inom oljesektorn pressade intäkterna inom området Process, Power and Marine som noterade ett organiskt säljtapp på 1 procent. Det är främst i Nord- och Sydamerika som Hexagon känner av den svaga konjunkturen inom oljesektorn.

Verksamheten tickade dock på bra på många andra håll. Inte minst i Västeuropa var utvecklingen stark med en organisk tillväxt på 10 procent. Även i Asien utanför Kina var utvecklingen bra under avslutningen på fjolåret. Sammantaget räckte det till en organisk tillväxt för Hexagon på 3 procent i fjärde kvartalet. Rörelsemarginalen var rekordstark på 24 procent.

Hexagon sjösatte i början av 2015 ett besparingsprogram som nu börjar ge positiva effekter. Programmet syftade till att kompensera för pressen på rörelsemarginalen från negativa valutaeffekter, främst från schweizerfrancen.

Ännu är dock inte Hexagon framme vid de 25 procents rörelsemarginal som är målet för 2016. Samtidigt ska omsättningen upp från fjolårets 3 044 miljoner euro till 3 500. För det krävs en tillväxt på 15 procent i år och aktiemarknaden ställer sig lite skeptisk till detta.

Enligt SME Direkt räknar de analytiker som bevakar Hexagon i snitt med att omsättningen i år bara når 3 171 miljoner euro och att marginalen stannar vid 23,5 procent. Dels kommer inte dollarn att ge samma positiva tillväxthjälp som i fjol och dels väntas nedgången inom oljesektorn påverka Hexagon allt mer under de kommande kvartalen.

Hexagon självt presenterade en prognos för 2016 i samband med en kapitalmarknadsdag i slutet av 2015. Där låg förväntningarna på en omsättning mellan 3,3 och 3,6 miljarder euro och en marginal mellan 24 och 25 procent.

Förvärv ingår som en del i Hexagons plan för att nå sina finansiella mål. Bolaget har en stark historik på området och balansräkningen var vid årsskiftet i bra skick. Hexagon har också presenterat en rad förvärv de senaste veckorna. Historiskt har bolaget då och då genomfört stora förvärv men de affärer som presenterats på sistone har huvudsakligen varit mindre mjukvarubolag. Det följer Hexagons plan att bli mer av en mjukvaruleverantör. I dagsläget svarar mjukvara och service för 55 procent av omsättningen.

Genom att fokusera mer på att leverera lösningar som förbättrar kundernas produktivitet och kvaliteten på produkterna snarare än ökar volymerna kan Hexagon växa även i ett tuffare konjunkturläge. Bolaget beskriver i dagsläget 40 procent av omsättningen som återkommande, vilket också skapar stabilare intäktsflöden över konjunkturcykeln.

En viktig framgångsfaktor för Hexagon är den ständiga produktutveckling som pågår inom koncernen. Förbättrad teknik och breddning till nya kundsegment bidrar till tillväxten. Av den organiska tillväxten i fjol svarade nya produkter för ungefär hälften. Hexagon investerar årligen motsvarande 10 procent av omsättningen på forskning och utveckling och har 3 400 anställda som enbart sysslar med detta.

För innevarande år räknar analytikerna i dagsläget med en vinst per aktie på 1,58 euro enligt SME Direkt, upp knappt 14 procent mot fjolåret. De finansiella målen väntas dock som sagt missas rätt grovt.

Inte heller för 2017 väntas Hexagon nå sina målnivåer för omsättning och lönsamhet. Intäkterna väntas summera till drygt 3,3 miljarder euro och rörelsemarginalen väntas landa på 24,4 procent. Det lyfter vinsten per aktie med 10 procent till 1,73 euro. P/e-talen för de närmaste åren ligger med de prognoserna på 21,2 respektive 19,2.

Den föreslagna utdelningen på 0,43 euro per aktie innebär en direktavkastning på 1,3 procent.

Hexagon värderas högt på goda grunder. Vinsttillväxten de senaste sex åren har enligt databasen Factset snittat 21 procent om året. I förväntningarna de kommande tre åren ligger vinstökningar på dryga 10 procent om året.

Hexagons eget mål ligger som sagt högre än vad analytikerna förutspår så det bör finnas utrymme för positiva överraskningar. Inte minst har bolaget alltså en historia av att då och då slå till på lite större förvärv. Förvärv som Hexagon också integrerat på ett framgångsrikt sätt.

Med sin avancerade teknologi och forskningsintensiva verksamhet skyddas Hexagon till stor del från den prispress som många andra som servar bolagets slutkunder utsätts för. Satsningen på ökat mjukvaru- och serviceinnehåll har också inneburit stärkt lönsamhet och ytterligare förbättringar väntas ske under de kommande åren.

Hexagon är en verklig framgångshistoria och bolaget framstår som mycket väl positionerat för fortsatt tillväxt under kommande år. Värderingen är därefter – men för en lite mer långsiktig investerare ser vi aktien som köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hexagon B Köp 313,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -