Veckans vinnare och förlorare

Börscocktail Norska strejker och kursras på Oslobörsen. Stark utveckling i Frankfurt men svagt i Stockholm. Råstark dollar och urholkad euro. Så kan veckan finanshändelser sammanfattas.

Ytterligare en vecka har svischat förbi. Stockholmsbörsen är i skrivande stund ned 1,6 procent på veckobasis, vilket innebär att förra veckans stigning raderats ut.

Efter årets hutlösa uppgång är rekylen som varit kanske inte särskilt skräckinjagande. Men den verkar ändå ha fungerat som en väckarklocka och en påminnelse om att börsen faktiskt inte behöver stiga varje dag. På sina håll föll det på ganska bra.

Utvecklingen på de amerikanska börserna har varit mer avvaktande, Dow Jones index har under veckan inte rört sig nämnvärt och Nasdaq har bara stigit lite grann.

Börsen i Frankfurt har däremot stigit närmare en procent den här veckan. Det är en utveckling som korrelerar väl med eurons ytterligare försvagning mot dollarn.


En liknande parallell kan dras mellan kronans försvagning mot dollarn och den svenska börsens utveckling. Men kronan hade till skillnad mot euron faktiskt stärkts något mot dollarn. Efter fredagseftermiddagens starka amerikanska jobbstatistik var dock den förstärkningen ett minne blott.

Guldet har under veckan försvagats mot dollarn men handlats relativt oförändrat mot euron.

I kalendern har vi vänt blad och med våren på ingång var det dags för Placera att presentera sin marsstrategi. Hela strategin och de nya förslagen på köpvärda aktier kan du läsa om här. Den största förändringen var en minskning av aktievikten efter årets våldsamma inledande uppgång.

Som befarat innebar förra veckans börsstopp i norska försäkringsbolaget Vardia inga positiva nyheter. Bloggarnas favoritaktie rasade med cirka 60 procent efter beskedet att revisorn valt en ny tolkning av redovisningsreglerna.

Tolkningen innebar negativa effekter på nettoresultatet i storleksordningen 272 miljoner norska kronor, vilket resulterade i ett kvartalsresultat på minus 219 miljoner. Nu stundar en nyemission på 275 miljoner norska kronor och det kan säkert dröja innan förtroendet för bolaget är återställts hos småspararna.

Andra norrmän med relationsbekymmer är flygbolaget Norweigans piloter och dess ledning. Piloterna strejkar sedan i lördags för att dom tycker att de får för dåligt betalt. Hittills har 100 000 resenärer drabbats av strejken. Aktien har tidvis varit handelsstoppad, och bolagets finansiella situation gör att många nu oroar sig för att bolaget i förlängningen riskerar att gå i konkurs.

Det hela blir än snaskigare när Dagens Industri rapporterar att vd Björn Kjos ska ha sålt aktier för 400 miljoner svenska kronor mitt under den pågående krisen. Det var något som dementerades av Norweigans kommunikationschef Anne-Sissel Skånvik.

Skånvik hävdar i stället att Kjos, via sitt bolag, lånat ut aktierna. Med andra ord kan Norweigans vd ha gett verktyg till eventuella Norweigan-haters som önskat blanka aktien.

Skäl till viss oro fanns också när Elekta i onsdags offentliggjorde sin rapport för tredje kvartalet. Orderingången sjönk med 22 procent organiskt och på få rader i rapporten fanns något att skratta åt – om man inte tillhörde en av de många aktörer som blankat aktien hårt. Kallduschen skickad ner aktien cirka 7 procent, men prognoserna för framtiden står intakta och aktien har återhämtat sig. På veckobasis har den bara fallit 3,5 procent.

Låt oss fortsätta på temat dåliga nyheter. Förhandsfavoriten och förra årets kanske mest haussade börsbolag Alibaba har drabbats av trovärdighetsproblem. Enligt Wall Street Journal har siten besökts av så kallade brushers som lagt oäkta beställningar för att kunna ge positiva betyg.

Men lite elakt kan nog många som besökt Alibabas handelsportal konstatera att just seriositet och kvalitet inte varit internetbutikernas ledord.

På torsdagen handlades aktien till den lägsta nivån någonsin men har sedan dess återhämtat sig något. Allt för ofta, i livet och på börsen, är underbart kort. Som högst stod Alibaba-aktien i 120 dollar. Det var drygt två månader efter noteringen. Idag handlas aktien till 86 dollar, 30 procent under högsta noteringen.

En annan aktör som blivit dragen i örat är sensorbolaget Fingerprint Cards. Bolaget tvingas betala en straffavgift för att ha struntat i att föra loggbok kring vilka som haft insiderinformation. Kostnaden för slarvet blir 180 000 kronor.

Men hårdast drabbades aktieägarna som fick se aktien falla 22 procent på veckobasis. En överdriven reaktion kan tyckas och kanske hörde händelseförloppen inte ihop. Veckans nedgång i aktien gör att aktien kvalar in på Stockholmsbörsen jumboplats den här veckan.

Låt oss nu avhandla veckan roligare kursrörelser. Den aktie på Stockholmsbörsen som man helst ägde den här veckan var medicinbolaget Karo Bio. Bolaget har under förra året genomfört åtgärder som väntas spara bolaget 25 miljoner kronor årligen framöver. Åtgärderna tyngde fjärde kvartalet men nu ser man med stor ljus på framtiden. Aktien har stigit nästan 24 procent på en vecka.

Ett branschbesläktat bolag norpade andra platsen på prispallen. Boule Diagnostics som sysslar med avancerade bloddiagnostik har stigit 17 procent.

Bland veckans vinnare återfinns två bolag som haft det kämpigt länge, som vi faktiskt talade om redan förra veckan. Det handlar om jordbruksbolagen Trigon Agri och Black Earth Farmning. Under veckan har Trigon stigit 9 procent och på en månad över 17 procent. Kanske är det dags för revansch.

På förlorarlistan känner vi igen BE Group, en aktie som inte har särskilt imponerande historik, den här veckan har den fallit 16 procent och i år närmare 50 procent. Bolaget ska genomföra ytterligare en nyemission, men en dryg månad efter beskedet har marknaden inte fått veta till vilken kurs den förväntas ske. Det sprider oro och den konspiratoriskt lagde kanske tror att det är ett listigt drag från huvudägaren Traction.

På förlorarlistan finner vi också Börsveckanportföljens största innehav, Cellavision. Aktien har tappat nästan 13 procent under veckan men detta beror kankse främst på att Industrifonden sålt av sitt stora innehav i bolaget. Börsveckans Lars Frick tycker att kursfallet innebär ett fint köpläge.

Ser vi över nordiska branschindex så har Finans och försäkring klarat sig allra bäst, detta trots Vardia-raset. Konsumentvaror landar en andra plats men har tappat 0,8 procent. Sämst sektor har Bygg och fastighet varit. Hela sektorn har förlorat 3,5 procent under veckan. Bland annat tidigare favoriten Hemfosa har fallit 6 procent.

Nordiska branschindex Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Finans och försäkring -0,6 3,6
Konsumentvaror -0,8 5,8
Hälsovärd -0,8 5,9
Investmentbolag -1,1 5,0
Telekom och IT -1,1 0,7
Energi -1,2 -1,8
Material -1,3 3,4
Industrivaror -2,0 1,7
Transport och Flyg -2,8 7,6
Bygg och Fastighet -3,5 2,9
Källa Avanza    
Avser kurser fredag eftermiddag  

På storbolagslistan steg 18 bolag medan 75 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på stockholmsbörsen

Här kan du bläddra vidare bland fondvärldens vinnare och förlorare

Veckans mest lästa artiklar var:

Här blir guldregnet störst i vår

Fredagens rapportchock

Dags att ta ner risken

Aktier allt dyrare

Investor för finsmakaren

Under veckan publicerades följande analyser:

Köpvärda aktier i Mars – Månadsstrategi

Låga förväntningar på Uniflex

Meda överraskar

Investor för finsmakaren - Aktiekommentar

Svenska aktie allt dyrare – Aktiekommentar

Industrivärden ett cykliskt val – Aktiekommentar

Chansen överväger i Sobi

Här blir guldregnet störst i vår – Aktiekommentar

Norweigans piloter är ledsna för att dom inte får tillräckligt med lön för mödan. En som vet hur det känns är Torsten Jansson som sålde sitt första företag vid 25 års ålder. Han fick betalt i aktier av investmentbolaget som han sålde till, men det bolaget kördes i botten.

Jansson aktier var plötsligt värda ingenting, men som en sann opportunist såg han möjligheten att göra ett klipp. För en krona köpte han tillbaka de företag han tidigare sålt och det blev starten för vad som idag är The New Wave Group.

Opportunist är sannolikt också Norweigans vd, om han nu i stormens öga lånat ut sina aktier till blankarna. Det skulle innebära intäkter för honom och samtidigt signalerar det att han inte bryr sig ett dugg om kortsiktiga svängningar i aktien.

Trevlig helg

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -