Här blir guldregnet störst i vår

Aktiekommentar Trots Stockholmsbörsens rivstart på året så finns det fortfarande en hel del aktier som ger en bra direktavkastning i vår. Här är listan över börsens topputdelare.

Flertalet bolag på Stockholmsbörsen har nu presenterat sina bokslutsrapporter för 2014 och med dem även styrelsernas förslag till utdelning i samband med vårens bolagsstämmor.

Utdelningar har hamnat allt mer i fokus på börsen i takt med att räntenivåerna sjunkit. Med inlåningsräntor på under 1 procent ser exempelvis en utdelning på 3 kronor för varje investerad 50-lapp i Teliasonera rätt intressant ut.

Utdelningen i förhållande till aktiekursen kallas för direktavkastning och direktavkastningen i Teliasonera skulle i exemplet ovan bli 6 procent (den ligger för närvarande något lägre). Till skillnad från ett bankkonto så sitter förstås inte pengarna säkert i Teliasonera-aktier. Aktier innebär alltid en risk, även i stora och till synes stabila bolag.

Den låga aktiviteten i världsekonomin gör att många bolag har gott om ledig kapacitet och små behov av att göra investeringar. I brist på offensiva satsningar kan istället kassaflödena till stor del gå tillbaka till aktieägarna och utdelningsnivåerna har generellt höjts. Aktier med direktavkastningar på över 4 procent har inte varit svårt att hitta på Stockholmsbörsen de senaste åren.

Utdelningen bestäms ofta som en andel av vinsten så för att få en riktigt hög direktavkastning kan inte aktiekursen bli allt för hög i förhållande till vinsterna. Relationen mellan aktiekurs och vinst kallas p/e-tal (där p står för pris och e står för vinst) och p/e-talen har stigit kraftigt, inte minst i år. Stockholmsbörsen har stigit 15 procent bara sedan årsskiftet vilket sätter lite press på direktavkastningarna.

I vår lista här nedan har vi vaskat fram ett drygt 30-tal aktier där de föreslagna utdelningarna i vår innebär direktavkastningar på över 4 procent. Listan är något kortare i år än i fjol.

Byggbolagen brukar vara utdelningsfavoriter och i fjol var såväl Peab, Skanska och NCC representerade på topplistan. Kursutvecklingen har dock varit stark i byggbolagen och i år är det bara NCC som fortfarande presterar en direktavkastning på över 4 procent.

Fastighetsbolagens aktier har gått ännu bättre på börsen och de lyser helt med sin frånvaro på vår lista i år. Teleoperatörer, banker och it-konsulter är dock som vanligt välrepresenterade. Av storbolagen är Teliasonera i topp med en direktavkastning på 5,7 procent. Swedbank, Nordea, Tele2, SEB, Unibet, MTG och Handelsbanken är andra tungviktare som letar sig in på topplistan.

En redan känd stor engångsutdelning i en aktie är inget vidare skäl att köpa. En sådan är oftast redan fullt inprisad i kursen. Utdelningar ger bäst effekt över tid så aktier med pålitlig bra direktavkastning år efter år är vad man ska leta efter. I listan här under finns därför också med prognoserna för hur direktavkastningen väntas se ut nästa år.

I de mindre bolagen på listan är det inte sällan bara en analytikers estimat så prognosen får tas med en nypa salt men ger ändå en vägvisning om huruvida den höga direktavkastningen i år är en engångsföreteelse eller ej. Prognoserna har vi hämtat ur databasen Factset.

För att få rätt till utdelningen i vår måste man oftast vara registrerad som ägare till aktierna på bolagsstämman. Det tar några dagar från det att aktierna köps tills att man blir registrerad så sista dagen att köpa brukar ligga tre dagar före avstämningsdagen.

Vilka datum som gäller i de enskilda bolagen kan du se om du söker på aktien hos Avanza och sedan klickar på fliken ”om bolaget”. Där står även vilken utdelning som föreslagits.

Här kan du även läsa om hur p/e-tal och vinstprognoser har utvecklats efter boksluten.

  Direkt- avkastning i vår Direkt- avkastning nästa år*
2E Group 11,0% 10,0%
eWork 8,6% 5,0%
Mycronic 7,0% 4,2%
Acando  6,6% 6,6%
Softronic  6,6% N/A
Dedicare 6,3% N/A
Electra  5,9% 5,9%
SJR  5,8% 6,3%
HiQ  5,8% 6,0%
Teliasonera  5,7% 5,8%
Svedbergs 5,6% 4,2%
Ratos 5,6% 6,4%
Knowit  5,3% 6,0%
Tieto 5,3% 5,1%
Avega 5,2% 7,1%
Swedbank 5,2% 5,4%
Nordea 5,2% 5,7%
Tele2  4,9% 5,3%
Biotage  4,9% 5,2%
Björn Borg 4,8% 4,8%
Unibet 4,6% 4,6%
Byggmax 4,5% 4,9%
SEB 4,5% 4,9%
Addnode  4,5% 3,9%
Bilia  4,4% 4,8%
Malmbergs  4,4% 4,4%
Öresund 4,3% 4,0%
MTG 4,3% 4,5%
Semcon  4,2% 4,9%
Nolato 4,1% 3,8%
NCC 4,1% 4,4%
Beijer Alma 4,1% 4,4%
SHB 4,1% 4,2%
Källa: Avanza och Factset.
*Prognos    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -