På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda aktier i februari

Aktietips Listan över köpvärda aktier har haft en fortsatt positiv utveckling under januari. Inför februari presenterar två nya aktier till listan.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn, läs här, behåller vi en hög aktieandel i februari trots att marknaderna varit mycket slagiga.

Vi fortsätter med ett generellt stort inslag av aktier med hög direktavkastning på listan över köpvärda aktier men väljer att stuva om lite i branschsammansättningen på bekostnad av utdelningarna.

Den ena aktien som får lämna listan är Swedbank. Vi ser fortsatta värden i aktien, inte minst för de som vill ha höga utdelningar, men den stigande volatiliteten i marknaden och den allt stökigare valutamarknaden gör att vi nöjer oss med en bank framöver.

Swedbank har legat på listan sedan maj 2013 och har sedan dess avkastat drygt 30 procent inklusive fjolårets utdelning.

Den andra är verkstadsjätten ABB. Den var tänkt som ett mer konjunkturoffensivt inslag, men den valutaturbulens som uppstått i kölvattnet efter schweiziska centralbankens oväntade beslut att ge upp växelkurslåsningen mot euron har skapat en osäkerhet som vi väljer bort.

ABB kom in på listan inför augusti månad och har sedan dess stigit ynka 1,3 procent – en klar besvikelse.

Ersättare blir fastighetsbolaget Diös och industrikonglomeratet Indutrade. Indutrade har höjt förvärvsaktiviteten och lyft intäkter och orderingång. Även på sista raden väntas god tillväxt den närmaste tiden.  Diös är ett fastighetsbolag som, trots en utvecklats mycket stark utveckling på börsen efter introduktionen, fortfarande är attraktivt värderad givet de senaste förvärven.

I snitt har de tio aktierna stigit 4,1 procent från att listan presenterades den 29 december till och torsdag förmiddag, vilket är 0,6 procentenheter sämre än börsens breda index. Till underpresterarna hörde ABB och SEB.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i februari:

Diös: Fastighetsbolaget har nu integrerat Norrvidden och lönsamheten har börjat stärkas. Akten är attraktivt värderad och har en av de högsta direktavkastningarna i branschen. Läs vår senaste analys här.

Indutrade: Mycket aktiv förvärvare av industriföretag. Bolaget har lyft intäkter och orderingång. Även på sista raden väntas god tillväxt den närmaste tiden. Här är vår senaste analys av bolaget.

Inwido: Aktien handlades länge under introduktionspriset trots att tredje kvartalet var starkt. Årets resultat tyngs engångsposter men rensat för dessa och framför allt på nästa års vinstprognos är värderingen intressant.

Hiq: It-konsultens bokslut infriade förväntningarna om en hög direktavkastning och aktien är ett högintressant villebråd för utdelningsjägare.

NCC: Vi gillar NCC för dess generösa utdelningspolitik och ljusa utsikter för byggbranschen generellt. Här är den senaste analysen av företaget.

Orexo: Drug delivery-specialisten Orexos nya läkemedel mot opiodberoende har efter en trög start tagit fart. Risken i aktien är relativt hög men motiveras av den möjliga avkastningen om försäljningen fortsätter att utvecklas som vi förväntar oss.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant.

SEB: Den senaste rapporten var solid och liksom för övriga branschen väntar sig marknaden fortsatt starka vinster och höga utdelningar kommande år.

Hennes & Mauritz: Bolaget fortsätter att rapportera bra försäljningssiffror samtidigt som bolaget bygger för framtiden på flera fronter. De långsiktiga utsikterna för bolaget är alltjämt ljusa.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i februari. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Diös Fastigheter Köp 62,00 -
Indutrade Köp 333,10 -
Inwido Köp 72,75 -
Köp 42,30 -
NCC B Köp 267,60 -
Orexo Köp 145,00 -
Peab B Köp 58,75 -
Betsson B Köp 310,00 -
SEB A Köp 99,60 -
Hennes & Mauritz B Köp 335,40 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -