På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i februari

Fondtips Trots olika kriser runt om i världen har vi en optimistisk syn på aktiefonder. Det är framför allt Europa som lockar med stora stimulanser. Det speglar också våra fondval inför februari.

Året har börjat bra. Globala aktiefonder har stigit med nästan 5,5 procent. Bland USA-fonderna har uppgången inte varit lika stark, 3,5 procent. Desto bättre har det gått för europeiska aktiefonder, som i snitt stigit 6,3 procent. Starkast har dock tillväxtmarknaderna gått, 8 procent.

Den goda utvecklingen kan framför allt tillskrivas stimulanser från Europeiska Centralbanken. Nyligen presenterade banken ett paket där den ska köpa obligationer för 60 miljarder euro per månad under minst ett år.

Samtidigt har vi obefintlig inflation som håller nere räntorna på rekordlåga nivåer. Även i USA bedömer man att centralbankens räntehöjningar kan komma att skjutas på framtiden.

Den amerikanska konjunkturen har kommit betydligt längre än den europeiska. Det visar sig också i börsutvecklingen. Det senaste året har USA-fonderna stigit med 45 procent medan Europafonder bara har stigit med 22 procent.

Samtidigt har den amerikanska dollarn stigit kraftigt den senaste tiden, vilket har gjort att Europa stärker sin konkurrenskraft på den globala marknaden. Mot den bakgrunden ökar vi exponeringen mot Europafonder i våra fondval inför februari.

Bland högriskfonderna lägger vi till Swedbank Robur Indexfond Europa, en billig indexfond som investerar i Europa. För att göra plats åt den tar vi bort Cliens Mixfond Sverige B. Fonden har inte levt upp till våra förväntningar.

Som vanligt finns fonder med olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

HÖG RISK

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Swedbank Robur Indexfond Europa: En allt tuffare konkurrens bland fondbolagen syns nu i att avgifterna sänks, vilket gynnar fondspararna. Swedbank Robur är först ut och Placera hoppas att fler följer efter. Läs hela analysen här.

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

JPM Global Healthcare: När finansmarknaderna är oroliga riktas investerarnas blickar mot defensiva läkemedelsbolag. För oroliga fondsparare finns en bra medicin – en vass läkemedelsfond. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för våra rekommenderade fonder i augusti, för sex månader sedan.

För aktieval rekommenderar vi listan över tio köpvärda aktier i januari. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SPP Aktiefond Global A Köp 92,52 -
Köp 108,92 -
JPM Global Healthcare A (acc) USD Köp 2 462,08 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 233,23 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 553,88 -
AMF Balansfond Köp 232,69 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 115,26 -
Köp 1 640,97 -
Atlant Stability Köp 1 315,30 -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp 1 770,70 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -