Utdelningen lockar i HiQ

Aktieanalys Hiq levererade en stark kvartalsrapport. Med en väntad direktavkastning på över 7 procent ser aktien intressant ut.

It-konsulten Hiqs rapport för det tredje kvartalet mottogs med värme av marknaden. Aktien steg med över 5 procent på Stockholmsbörsen.

Förklaringen bakom placerarnas optimism är att Hiq lyckades toppa analytikernas förväntningar på samtliga punkter.

Omsättningen steg med 8 procent till 295 Mkr, vilket kan jämföras med förväntningarna på 288 Mkr, enligt en sammanställning från SME Direkt.

Även rörelseresultatet ökade jämfört med motsvarande period i fjol – från 27,3 Mkr till 32,7 Mkr. Här hade analytikerna väntat sig 31,1 Mkr. Det här gav en rörelsemarginal på 11,1 procent mot fjolårets 10,0 procent.

På den sista raden kokar detta ner i en vinstökning från 0,40 till 0,48 kronor per aktie.

Enligt Hiq har samtliga dotterbolag generellt sett haft en bra utveckling under det tredje kvartalet. På den viktiga Stockholmsmarknaden har rekryteringen varit bra och reslutatet är klart bättre än motsvarande kvartal i fjol.

Även i Finland har bolaget upplevt en fortsatt positiv utveckling, vilket också återspeglas i en förbättrad rörelsemarginal. Under årets första kvartal gick den finländska verksamheten igenom en tuff period med en rörelsemarginal på låga 4,8 procent. Sedan dess har marginalen i vårt östra grannland förbättrats successivt och i det tredje kvartalet skrevs den till 16,2 procent.

Vd Lars Stugemo uppger att han är nöjd med marginalen i det tredje kvartalet men att det finns potential till förbättring i samtliga dotterbolag.

Analytikernas förväntningar när det gäller Hiqs vinst har justerats ner i flera steg under året. Enligt databasen Factset ligger prognosen för vinst per aktie nu på 2,17 kronor. Det känns rimligt givet att årets första nio månader summerar i en vinst på 1,46 kronor per aktie. Nästa år väntas vinsten öka till 2,65 kronor per aktie.

Hiq har haft ett svagt börsår och aktien handlades så sent som i förra veckan vid ett årslägsta kring drygt 32 kronor, en nedgång på 18 procent jämfört med årsskiftet. De senaste handelsdagarna har aktien dock fått luft under vingarna och kursen ligger efter tisdagens rapport kring 36 kronor.

Vid 36 kronor handlas Hiq till ett p/e-tal på runt 16,5 gånger årets vinst och runt 13,5 på nästa års vinst, enligt siffror från Factset. Tittar man på värderingen av rörelsen på skuldfri basis (EV/EBIT) så värderas den till drygt 11 gånger årets väntade rörelsevinst.

Värderingen ser helt klart intressant ut men det som sticker ut som mest spännande i fallet Hiq är den fina direktavkastningen. Utdelningen för 2014 väntas ligga kvar 2,60 kronor vilket i skrivande stund ger en direktavkastning på hela 7,2 procent. För 2015 räknar analytikerna med att utdelningen stiger till 2,75 kronor, vilket innebär 7,6 procent i direktavkastning.

Den uppmärksamme gör säkert iakttagelsen att den väntade utdelningen är högre än den väntade vinsten.  Något som var fallet även när det gäller den senaste utdelningen. Det här är givetvis ohållbart på längre sikt men kompenseras i dagsläget av Hiqs starka finansiella ställning. 

Hursomhelst innebär dagens starka rapport att förväntningarna på utdelningen ser allt mer realistiska ut. Placera har tidigare argumenterat för att det nu är ett bra läge att öka i bolag med bra direktavkastning – ett epitet som Hiq levt upp till de senaste åren.

Vi tror att det finns goda chanser att Hiq behåller nuvarande utdelningsnivå. Lägg där till en stark rapport som andas optimism och aktien ser köpvärd ut på sex månaders sikt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 36,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -