Konjunkturförbättring och ECB gynnar aktier

Vår marknadssyn ECB:s nya stimulanser kommer vid ett gynnsamt tillfälle. Tillsammans med något bättre konjunktursignaler i Europa och globalt bör det bidra till att riskviljan på finansmarknaderna består, skriver Placeras Pekka Kääntä.

Efter en skakig börsinledning på det nya året tog riskaptiten förnyad fart i samband med stigande förväntningar på att den europeiska centralbanken (ECB) äntligen skulle skrida till verket och presentera de, på finansmarknaden, så efterlängtade kvantitativa lättnaderna (QE).

När ECB väl beslutade om köp av tillgångar för 60 miljarder euro i månaden, med start i mars, tog riskviljan ytterligare ett skutt uppåt.

Det här har bidragit till att januari ser ut att bli en riktigt bra svensk börsmånad med en uppgång på runt 6-7 procent. Ännu bättre ser det dessutom ut på flera börser i EMU-området. Vårt val att höja aktieandelen i vårt allokeringsförslag till 75 procent visade sig därmed bli ett lyckosamt drag.

Betydligt bistrare ser de ut på de amerikanska börserna som ser ut att kunna tappa några procent i januari. En orsak till den svaga amerikanska börsutvecklingen, som lyfts fram, är den snabba förstärkningen av dollarn som skett under det senaste halvåret. Det är något som också märkts i lite sämre konjunktursignaler, framför allt från industrin.

Vår bedömning är dock att det snarast är den mycket snabba valutarörelsen och inte dollarnivån i sig som ställt till problemen på marknaderna.

USA-konjunkturen fortsätter att utvecklas stabilt och de inhemska tillväxtförutsättningarna – i form av stark arbetsmarknad, stigande bostadspriser, låga räntor och ett halverat oljepris – ser snarast bättre ut än tidigare.

När det gäller EMU-området ser det också lite ljusare ut även om utvecklingen i Ryssland och Grekland fortsätter att ställa till vissa problem. Finansmarknaderna tycks ändå kunna hantera dessa störningsmoment och från ekonomierna i EMU-området har det trots allt ändå kommit lite bättre signaler.

Att konjunkturen i EMU-området visar små livstecken betyder dessutom att ECB, för en gångs skull, tycks ligga bra i fas med sina nya penningpolitiska satsningar.

Även om de flesta av oss inser att ECB:s kvantitativa lättnader inte är någon undermedicin för ekonomin så kommer de nu i ett läge där de förhoppningsvis kan spä på en spirande optimism kring den ekonomiska utvecklingen. De har dessutom bidragit till att euron tappat och därmed stärkt konkurrenskraften i euroblocket mer generellt.    

Lite samma bild kan målas upp kring utvecklingen för den svenska ekonomin, men på ett högre plan. De inhemska tillväxtförutsättningarna ser goda ut med låga räntor och hygglig arbetsmarknad samtidigt som en svag krona ger industrin extra draghjälp.  Det blir ingen rekordfart på konjunkturen i år heller men blir troligen några snäpp bättre än under fjolåret. 

Att det börjat spekuleras kring att Riksbanken ska sänka sin styrränta under nollstrecket eller i sin tur lansera kvantitativa lättnader har i sammanhanget liten effekt på realekonomin.

Den effekt som i så fall kan uppnås är närmast att kronan försvagas ytterligare något. Marknadsräntorna är i sin tur redan så nedpressade att effekten troligtvis blir försumbar. I dagsläget ligger räntan på femåriga svenska statsobligationer på extremlåga 0,06 procent!

När det gäller den globala ekonomin ska det framöver också börja synas mer påtagliga positiva effekter av oljeprisnedgången. Delvis har sådan redan synts i form av den nedåtpress på inflationen som prisnedgången på olja skapat, inte minst i många tillväxtekonomier. Det har redan gett utrymme för en lättare penningpolitik och i exempelvis Indien har centralbanken redan sänkt räntan och ytterligare sänkningar väntas komma.

Även i den ekonomiska stormakten Kina vankas nya lättnader för att få fart på en lite stapplande ekonomi.  Det kan till och med bli så att den politiska ledningen i Kina lanserar finanspolitiska satsningar för att få fart på hjulen.

Vår sammantagna bild av en världsekonomi som trots allt visar tecken på stärkas, fortsatta stimulanser och lite extra draghjälp från oljepriset gör att vi fortsatt ser aktier som det huvudsakliga placeringsalternativet för en placerare på jakt efter avkastning. Några andra alternativ är dessutom svårt att finna.

Den tidvis skakiga utvecklingen som vi haft på finansmarknaderna under höst och vinter visar dock på en fortsatt hög känslighet för störningar. Det kommer med största säkerhet nya bakslag men trenden uppåt har ändå stora chanser att bestå.

Att börserna rusar på i inledningen av ett nytt år är heller inget nytt fenomen. Under de fyra senaste åren har vi sett raketstarter på börsen under tre av dessa. Fjolåret var ett undantag när bland annat hårt vinterväder slog mot amerikansk ekonomi. Den här gången ser förutsättningarna för fortsatt börsuppgång bättre ut.

Vår råvaruandel på 5 procent i vårt allokeringsförslag har fortsatt att, i alla fall delvis gäcka oss, då oljepriset fortsatte sjunka i inledningen av 2015.

Nu har oljepriset (Brent) varit lite mer stabilt samtidigt som priserna på många andra råvaror rört sig uppåt. Vi väljer därför att hålla kvar vår råvaruandel på 5 procent och hoppas att konjunkturutvecklingen ska ge oss rätt. Det är dock även fortsättningsvis att betrakta som en högriskplacering, även om flera av råvarufonderna i Avanzas fondutbud trots allt gått plus i januari.

Följden blir att vår allokering till räntemarknad ligger kvar på 20 procent. Räntemarknaden ser allt mer oattraktiv ut både sett till avkastning och risk. För att krydda räntedelen väljer vi därför att fortsätta med att satsa en del av ränteslanten i preferensaktier, som kan ses som en form av hybrid mellan en aktie- och ränteplacering. Vi anser att det krävs en handfull preferensaktier för att minska risken.

Vårt allokeringsförlag för februari månad blir därmed 75 procent aktier, 5 procent råvaror och 20 procent ränteplaceringar.

För aktie och fondplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i februari samt tio köpvärda fonder i februari, läs här.

För taktiska val på börsen hänvisar vi till Tomas Linnalas Börssyn för februari. Läs här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -