Köpvärda aktier i oktober

Aktietips Listan över köpvärda aktier har haft en okej utveckling men två uttalat riskfyllda positioner har dragit ned utvecklingen under september månad.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn, läs här, har vi dragit ned på den rekommenderade aktievikten något, bland annat med hänvisning till det mer osäkra makroekonomiska läget i Europa.

Vi väljer därför att lämna Gunnebo som är tydligt beroende av den europeiska konjunkturutvecklingen till förmån för ett mer hemmamarknadsberoende bolag med hög utdelningsandel.

För listan över köpvärda aktier har det emellertid varit en okej månad. I snitt har de tio aktierna stigit 0,3 procent och därmed utvecklats 0,7 procentenheter bättre än börsindex.

Enskilt bästa aktie var återigen spelbolaget Betsson som steg nära 7 procent. Sedan aktien kom in på listan i månadsskiftet maj/juni 2013 har den stigit 61 procent (inklusive utdelningar) och utklassat index (inklusive utdelningar) med 43 procentenheter.

Bland de sämsta aktierna under september månad har vi Gunnebo som backade 7,2 procent. Vi väljer att ta ut Gunnebo från listan till följd av den ökade osäkerhet vi ser kring den europeiska konjunkturen. Just den faktorn har slagit hårt mot Gunnebos aktie, strax innan Europaoron blossade upp i början av månaden stod aktien i 42 kronor. Nu handlas den några kronor lägre.

Sedan Gunnebo kom in på listan över köpvärda aktier inför februari månad har aktien stigit 4 procent.

Även läkemedelsbolaget Orexo har haft en svajig utveckling, men det är ett kalkylerat risktagande vi vill fortsätta hålla fast vid. "Caset" i Orexo kretsar kring försäljningsutvecklingen för bolagets läkemedel mot opiodberoende i USA.

Ny aktie på listan blir Bilia, specialiserat på att sälja och serva bilar. Bolaget är mer beroende av utvecklingen i Sverige där förutsättningarna för privatkonsumtionen ser bättre ut. Dessutom har bolaget en generös utdelningspolitik som är att föredra nu när det bara återstår ett halvår tills utdelningssäsongen är i full gång.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i oktober:

Bilia: Bolaget har en stark hemmamarknadsposition som gynnas av hushållens  goda disponibla inkomster. En generös utdelningskupong är dessutom säsongsmässigt intressant.

NCC: Vi väljer att åter ta in NCC på basis av en generös utdelningspolitik och ljusa utsikter för byggbranschen generellt. Här är den senaste analysen av företaget.

ABB: Jämfört med de andra stora verkstadsbolagen har värderingen av ABB kommit ned till attraktiva nivåer samtidigt som utsikterna för stigande lönsamhet har förbättrats.

Orexo: Drug delivery-specialisten Orexos nya läkemedel mot opiodberoende har efter en trög start tagit fart. Risken i aktien är relativt hög men motiveras av den möjliga avkastningen om försäljningen fortsätter att utvecklas som vi förväntar oss.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

Axis: Vi såg kursnedgången som följde på vinstvarningen i våras som ett bra köpläge. Bolagets resultat svänger kraftigt mellan kvartalen men så länge den underliggande tillväxten håller i sig är det en långsiktigt attraktiv aktie.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant.

SEB: Bankens bokslut var stark och kvartalsrapporterna därefter bekräftar utvecklingen. SEB är den bank som kanske mest gynnas av fortsatt konjunkturförbättring.

Swedbank: Bankens höga utdelning, och förväntningar om att den ska förbli hög, talar för aktien.Vår senaste analys hittar du här.

Hennes & Mauritz: Den låga räntan och starkare konsumtionskulturen i kombination med bolagets investeringar i nya butiker och näthandel talar för en fortsatt god utveckling.

Våra tips tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar. Läs här hur det gick för aktierna på aprillistan.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i september. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bilia A Köp 190,50 -
NCC B Köp 239,00 -
ABB Ltd Köp 163,80 -
Orexo Köp 131,25 -
Peab B Köp 49,18 -
Köp 198,20 -
Betsson B Köp 255,50 -
SEB A Köp 94,05 -
Swedbank A Köp 181,30 -
Hennes & Mauritz B Köp 296,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -