Stärkt orderbok i NCC

Aktieanalys NCC har fyllt på orderboken under inledningen av 2014. På lågt ställda förväntningar värderas aktien i absoluta termer lågt och den lockar fortfarande med en hög direktavkastning.

Byggbolaget NCC hade inför tisdagens kvartalsrapport flaggat för att bolaget numera ska prioritera lönsamhet före volymer. Det fanns därför en oro för att orderingången skulle vara svag men å andra sidan väntades rörelsemarginalen ha stärkts. Utfallet blev tvärt om.

Det första kvartalet är säsongsmässigt svagt eftersom vintertid är lågsäsong för byggbranschen då snö är svårt att hantera på arbetsplatserna. Årets vinter var dock som bekant relativt mild och snöfattig så jämförelsen med fjolåret borde ha varit gynnsam.

Kraftigast säsongsmönster har divisionen Roads och där märktes också en klar förbättring jämfört med för ett år sedan. Divisionen säljer stenmaterial och asfalt samt utför beläggningsarbeten och service på vägar. Den milda vintern har inneburit högre aktivitet vid vägbyggena än i fjol och omsättningen ökade drygt 5 procent samtidigt som resultatet förbättrades 17 procent. Fortfarande gör dock Roads en brakförlust i kvartalet som drar ned hela koncernens resultat till minus.

För byggenheterna (Sverige, Norge, Finland och Danmark) väntades rörelsemarginalen enligt SME Direkts sammanställning öka till 2,0 procent från 1,5 procent för ett år sedan. Utfallet blev dock i princip oförändrat på 1,6 procent.

Den svenska enheten svarar för cirka 55 procent av den samlade omsättningen för byggenheterna. I Sverige väntades marginalen öka till 1,9 procent från 1,2 procent i fjol. Marginalen var dock helt oförändrad. En del av problemet är lägre volymer i år än i fjol vilket ger sämre täckning för fasta kostnader i verksamheten. Omsättningen minskade med 10 procent jämfört med fjolåret.

Även i övriga byggenheter var resultatutvecklingen relativt stabil i kvartalet jämfört med för ett år sedan. Norge sticker ut i negativ bemärkelse med den lägsta rörelsemarginalen av alla enheter, bara 0,3 procent. Vd Peter Wågström är inte nöjd med lönsamheten vare sig i Sverige, Norge eller Finland men säger att omställningen tar tid.

Glädjande var dock att orderingången har förbättrats kraftigt. En svag orderingång var ett orosmoment i den senaste kvartalsrapporten och NCC gick in i 2014 med en lite lägre orderbok. Bolaget har under kvartalet också meddelat ganska få stora order så analytikerna var lite nervösa inför tisdagens besked och hade i snitt väntat sig en oförändrad nivå mot fjolåret.

Den ökade dock med drygt 13 procent drivet bland annat av en fortsatt bra efterfrågan på bostäder på flertalet av NCC:s marknader vilket möjliggjort många produktionsstarter. Även Roads noterade en klart bättre orderingång i kvartalet till följd av nytecknade vägservicekontrakt i Sverige och Norge. Bland byggenheterna stärktes orderingången viktigt nog inom Construction Sweden.

Orderingången i kvartalet var närmare 135 procent av omsättningen vilket allt annat lika pekar mot stigande intäkter i framtiden. Orderboken fylldes på med knappt 3,2 miljarder kronor.

NCC har de senaste åren börjat bygga betydligt mer i egen regi, framför allt bostäder men även kontor och andra kommersiella fastigheter. De egna projekten ligger i divisionerna Housing och Property Development. Att bygga i egen regi medför högre risk men kan också om det görs på rätt sätt bli mycket lönsamt.

NCC Housing noterar en fortsatt bra efterfrågan på bostäder i Sverige (framför allt Stockholm och Göteborg), Danmark, Tyskland och i St Petersburg. På de marknaderna startar också NCC nya bostadsprojekt i god takt. I Norge visar bostadsmarknaden tecken på att sakta in och där ligger NCC lågt med nystarter. Samma sak i Finland där ekonomin är svag för tillfället.

Det ökade antalet nystarter höjer orderingången för divisionen Housing. Omsättningen i kvartalet var oförändrad jämfört med fjolåret men rörelseresultatet föll. Relativt få lägenheter överlämnas till sina köpare i det första kvartalet och de objekt som färdigställts åt fastighetsbolag och andra investerare i kvartalet har haft låg lönsamhet.

Även Property Development rapporterar en minskad lönsamhet i det första kvartalet. Divisonen har avräknat fyra färdigställda projekt under perioden men också det har varit projekt med låg lönsamhet. Tre av de fyra projekten är finska vilket bidrar till den lägre lönsamheten.

Vid utgången av det första kvartalet hade NCC 14 pågående kommersiella projekt och det är färre än vad bolaget önskar ha. Efterfrågan på lokaler är med undantag av Finland bra på de nordiska marknaderna. NCC prioriterar nu att starta nya projekt i framför allt Sverige.

NCC väntas enligt SME Direkts sammanställning rapportera en i princip oförändrad omsättning i år jämfört med i fjol. Den underliggande lönsamheten väntas försvagas något och rörelsemarginalen spås i snitt hamna på 4,9 procent. Vinsten per aktie hamnar då på 18,62 kronor.

Nästa år väntas omsättningen stärkas med 2,6 procent men marginalen vara oförändrad. Snittprognosen för vinst per aktie är 18,74 kronor. P/e-talen både på innevarande och nästa år uppgår med de prognoserna till 11,7.

NCC lämnar utdelning halvårsvis så den som köper aktien idag får 6 kronor i utdelning i slutet av oktober. Det innebär en direktavkastning på 2,7 procent. För 2014 och 2015 väntas NCC dela ut 12,50 respektive 12,57 kronor vilket ger direktavkastningar på 5,7 respektive 5,8 procent.

Den höga direktavkastningen är det starkaste skälet att äga NCC i dagsläget. Vinsttillväxten de kommande åren väntas vara obefintlig och det finns fortfarande ett frågetecken kring orderingången när bolaget de kommande kvartalen ska prioritera lönsamheten hårdare i byggdivisionerna. Det första kvartalet var dock riktigt starkt när det gäller orderingång vilket var uppmuntrande.

I det korta perspektivet ser vi inte riktigt vad som ska driva NCC-aktien vidare uppåt. Förväntningarna på tillväxt och lönsamhet de närmaste åren är å andra sidan lågt ställda så utrymmet för positiva överraskningar är gott om konjunkturen stärks eller bolaget lyckas få upp marginalerna i byggverksamheten. Värderingen är i absoluta termer relativt låg samtidigt som direktavkastningen som sagt är hög. I en lite mer långsiktig portfölj tycker vi därför fortfarande aktien är värd en plats.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NCC B Köp 226,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -